Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Subvencija za otočnu vodu bit će potrošena za desetak dana

04.07.2012. 22:00
Subvencija za otočnu vodu bit će  potrošena za desetak dana


Otočani imaju pravo na 150 kubika subvencionirane vode godišnje, a nitko od njih ne traži više od pedeset kubika. Ova Vlada nije u stanju osigurati novac ni za trećinu njihovih potreba, kaže dogradonačelnik Zadra Darko Kasap


Vodoopskrba  otoka nakon sredine srpnja  postat će upitna i prema nekim neslužbenim najavama  otočani se trebaju spremati  na redukcije vode. Loša hidrometeorološka godina u  kombinaciji s nepodmirenim dugovima prema vlasniku vodonosca “Zrmanje”  rezultiralo je kritičnom situacijom koja traži hitna i  praktična rješenja, a koja se  još ne naziru. Zadranima za  sada ne prijeti slična opasnost, a u Biogradu, gdje se  očito ove sušne godine neće  moći previše osloniti na zadarski vodoopskrbni sustav, sve rade da spriječe  prošlogodišnji scenarij kada su proglašene mjere štednje vodom.
Biograđani ne čekaju  nikoga
U gradskoj upravi u Biogradu zavladao je šok kada  su u travnju suočeni s tim  da se ovo ljeto mogu očekivati problemi s vodoopskrbom. Gradonačelnik Ivan  Knez odlučio je da se pomoć neće čekati ni iz Zadra  ni iz Šibenika, već se okrenulo vlastitim mogućnostima što je rezultiralo da se  ovih dana započelo s  bušenjem u Kakmi u potrazi za novim količinama  vode.
– Mi smo u razgovoru sa  Zadrom i Šibenikom zaključili da Zadar ima svoje  probleme, a Šibenik ima dovoljno samo za vlastite potrebe. Na sastanku s predstavnicima iz Hrvatskih voda dogovorili smo da je najbolje rješenje za nas krenuti  s bušenjem pet novih rupa na  izvorištu u Kakmi. Prva ispitivanja su napravljena, ispostavilo se da dolje ima vode i sada čekamo rezultate,  kaže Knez.
Trenutačno količina crpljenja u Kakmi iznosi 80  litara u sekundi, a da bi se  izdržala sezona treba 200. U  biogradskom Komunalcu  očekuju da će neke od  bušotina već do kraja mjeseca biti spojene na sustav.  Knez je optimističan:
– Na ovaj način mi ćemo  riješiti problem vodoopskrbe  ne samo Biograda, nego cijelog prostora bivše općine  Biograd za idućih dvadeset  godina.
Cimera: Nema para, nema  ni prijevoza
Takvih optimističnih najava nema za zadarske otoke  koji će morati čekati milost iz  Zagreba. Otočani ne plaćaju  vodu po punoj tržišnoj cijeni, već imaju pravo na povlaštenu cijenu s tim da razliku subvencionira država,  odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja. Kako kaže  dogradonačelnik Zadra Darko Kasap, subvencija koja je  pristigla za ovu godinu bit će  potrošena za desetak dana.  Nakon toga voda se na otoke   više neće prevoziti.
– Nema para, nema ni prijevoza. Ako Ministarstvo ne  želi vodu na otocima, onda  će tako biti, kaže vlasnik vodonosca “Zrmanja” Miloš Cimera.
– Zakonska obaveza Ministarstva jest da osigura  sredstva za subvencioniranje vode i mi ćemo inzistirati  na rješavanju ovog problema. Otočani imaju pravo na  150 kubika subvencionirane  vode godišnje, a nitko od njih  ne traži više od pedeset kubika u ovoj sušnoj godini.  Ova Vlada nije u stanju osigurati novac ni za trećinu  njihovih potreba, kaže Kasap.
O konkretnim brojkama  govori direktor zadarskog  Vodovoda Tomislav Matek:
– Mi smo s Ministarstvom  regionalnog razvoja potpisali ugovor na 2,2 milijuna kuna za ovu godinu. Ostalo je  novca za prevesti 14.707 kubika vode na otoke. I nakon  toga otočani će moći naručivati vodu, ali morat će  plaćati punu cijenu. U Vodovodu smo dalje nemoćni.  Naš dug od lani prema Cimeri iznosi 1,5 milijuna kuna s PDV-om i Cimera je već  kod porezne uprave podnio  ovršni zahtjev. Riječ je o novcu koji je nama trebalo uplatiti Ministarstvo, rekao je  Matek.