Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sušene maraske osvajaju hrvatsko tržište

04.07.2012. 22:00
Sušene maraske osvajaju hrvatsko tržište


Liofilizirane (sušene) maraske i prah soka maraske novi su proizvodi ili poluproizvodi za koje su interes pokazale i velike hrvatske tvrtke




Dva nova funkcionalna proizvoda od višnje maraske – liofilizirane (sušene) maraske i prah soka maraske predstavljena su danas u Arsenalu kao krajnji rezultat projekta “Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane”. Radi se o projektu vrijednom pola milijuna eura koji financira Europska Unija, a uz nadležnost Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta provodi ga Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu (PBF) i Centar za prehrambenu biotehnologiju Zadar.
Ove proizvode već koristi zadarski čokolatijer Dubravko Vitlov u izradi svojih pralina, a interes za njih su pokazale i velike hrvatske tvrtke Maraska, Agrokor i Jamnica.
Liofilizacija je poseban oblik sušenja maraske iz smrznutog stanja pri čemu se sačuvaju važni biološki aktivni spojevi, visoke antioksidacijske aktivnosti i dobra senzorska svojstva. Između ostalih, rezultate projekta slušali su i župan Stipe Zrilić, županijski pročelnici Danijel Segarić i Davor Lonić te gradski pročelnik Alan Kociper.