Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ukidanjem naknade za prijevoz ne bismo imali za što raditi

04.07.2012. 22:00
Ukidanjem naknade za prijevoz ne bismo imali za što raditi


Naknade koje su usklađene po autobusnom prijevozu niti ne pokrivaju realne troškove goriva pa se tako profesori u školi snalaze i kombiniraju prijevoz
Nemoguće, ako  nam ukinu naknade za prijevoz mi bismo svi morali  prestati raditi, ne skriva šok i  iznenađenje ravnateljica  srednje škole Gračac Ivana  Jelinčić Lasić zahtjevom  Vlade upućenom sindikatima da se odreknu naknada  za prijevoz, u zamjenu da im  se ne smanji postotak plaća s  0,5 na 0,3 po godini staža.
 Ukidanjem naknada Vlada  bi uštedjela jednu milijardu  kuna godišnje, no ravnateljica Jelinčić Lasić i profesori u  njezinoj školi samo su kap u  moru radnika koji bi na taj  način bili direktno pogođeni  ovom Vladinom mjerom, ako  sindikati na nju pristanu.
Naknada ne pokriva realne  troškove prijevoza
– Nekima je naknada za  prijevoz veća i od plaće. Svakodnevno iz Zadra putujemo  140 kilometara u dva smjera.  I sama svaki dan putujem  automobilom, a naknade koje  su usklađene po autobusnom  prijevozu niti ne pokrivaju  realne troškove goriva pa se  tako profesori u školi snalaze  i kombiniraju prijevoz. Ukidanjem naknade ne bismo  imali za što raditi, kaže Jelinčić Lasić.
Naknada za prijevoz do Gračaca iznosi stotinjak kuna po danu, otprilike kolika je  cijena autobusne karte, ako  se uzme da na posao profesori  dođu samo 20 dana na posao,  a mnogi dođu i više, ostali bi  mjesečno bez 2 tisuće kuna  troškova prijevoza.
Vlada i Spomenka Avberšek uime sindikata javnih  službi objavili su i kako je  dogovoreno zamrzavanje  božićnice ove i iduće godine,  regresa i jubilarnih nagrada u  idućoj godini te smanjenja  dnevnica na službenim putovanjima sa 170 na 150 kuna. To je jučer opovrgnuo  predsjednik Matice hrvatskih  sindikata Vilim Ribić naglasivši kako se sindikati okupljeni oko njega nisu s Vladom ništa dogovorili niti su  na bilo što pristali.
Da nikakvog dogovora nema naglasio je i Jere Bilan,  županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u  srednjim školama Zadarske  županije.
Ništa nije dogovoreno
– Radi se o običnim manipulacijama. U medijima se šire različite dezinformacije kako bi se  radili pritisci na sindikalne čelnike. Prema mojim  informacijama ništa još  nije dogovoreno, sutra su  pregovori i prije toga ne  treba ništa posebno komentirati, kazao je jučer  Bilan.
S obzirom na najnovije  odluke Vlade o podizanju  trošarina za gorivo za 15  lipa te poskupljenju cijene plina za povlaštene  kupce, to jest za industriju, na 2,75 kuna čini se  da lošim vijestima nema  kraja. Iduća runda sindikata i Vlade na rasporedu je već danas kada će  se znati više o sudbini  radnika u javnim službama.