Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zasvijetlili reflektori, u četvrtak odluka o licenciji

Autor: Šime Ćurko

04.08.2008. 22:00
Zasvijetlili reflektori, u četvrtak odluka o licenciji

Foto: Sebastian GOVORČIN



Inspekcija je obavljena, utvrđeno je trenutačno stanje na stadionu i sada nam predstoji iščekivanje – kaže Novica Erlić
Članovi inspekcije Odjela za licenciranje HNS-a posjetili su u ponedjeljak navečer Nogometni klub Zadar kako bi utvrdili može li se zadarskom prvoligašu dati suglasnost da domaće utakmice u nastavku Prve HNL igra na Stanovima. I inspektori i predstavnci Zadra bili su suzdržani u izjavama nakon podužeg radnog posjeta, pa se nije mogla dobiti službena potvrda hoće li ili neće Zadar utakmicu s Osijekom u nedjelju 10. kolovoza igrati na svom stadionu. Šutnja je i logična budući da će inspektori svoje mišljenje proslijediti Odjelu za licenciranje, a oni Izvršnom odboru HNS koji se sastaje u četvrtak kada treba donijeti konačnu odluku. Sigurno je da će se službene osobe koje se srijedom delegiraju za svaku sljedeću utakmicu službeno biti pozvani na utakmicu Zadar – Osijek u Šibenik, no u četvrtak se te iste osobe umjesto u Šibenik, odluči li IO HNS-a da za to postoje valjani razlozi, mogu preusmjeriti u Zadar.
Činjenično stanje Zadru i ide i ne ide u prilog. Ono što je većina Zadrana mogla vidjeti u ponedjeljak navečer je to da su sva četiri reflektora u funkciji, obavljaju se njihova završna testiranja i rasvjeta nije upitna. Nije upitno ni to da je Zadar riješio problem kućica za pričuvne igrače, da je uklonjena derutna i po život i opasna zapadna tribina, baš kao što nije upitno ni to da je na ostalim tribinama izvedeno nekoliko relativno manjih zahvata.
No, euforiju stišava sve ono što Zadar nije uspio napraviti. Tako Stanovi nemaju nijedno natkriveno sjedeće mjesto, veliki problem su neadekvatne svlačionice (a to će se riješiti tek izgradnjom zapadne tribine), na tribinama nema označenih navijačkih sektora kao ni numeracije sjedala (Novica Erlić kaže da će taj dio biti riješen najkasnije do petka), nema sanitarnih čvorova za publiku (rješenje su kemijski zahodi)…
– Svjesni smo da odluka može biti i pozitivna i negativna za nas. Inspekcija je obavljena, utvrđeno je trenutačno stanje na stadionu i sada nam predstoji iščekivanje. S obzirom na sve što je napravljeno u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, vjerujem da imamo dobre argumenete s kojima bismo od utakmice s Osijekom, pa do kraja sezone sve domaće utakmice igrali na svom stadionu. Kad je riječ o radovima za dan-dva bit će završeno postavljanje limene ograde na zapadnoj strani, a ogradit će se i prostor između sjeverne i istočne tribine gdje se donedavno nalazio jedan veći i nekoliko manjih objekata – kaže Novica Erlić, direktor, koji kaže da će ovaj tjedan završiti druga faza radova. Treća faza, koja uključuju izgradnju zapadne tribine sa sa svim popratnim sadržajima, trebala bi krenuti vrlo skoro.
Kako bilo, pred Zadrom je iščekivanje, a već se sada zna da je interes za utakmicu za Osijek golem i da bi Stanovi bili kao košnica u nedjelju navečer. Međutim, HNS tek treba odlučiti, a kakva će odluka biti može se samo nagađati.


Uključeni reflektori prvorazredni događaj
Oduševljenje reflektorima nisu skrivali brojni Zadrani koji su spontano dolazili na Stanove da bi se uvjerili što je to napravljeno za najvećeg zahvata na stadionu još od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća kada je na mjestu stare podignuta nova istočna tribina.
– Odlično. Ovo su čekale generacije zadarskih nogometaša – dobacio je Miodrag Paunović, dugogodišnji igrač i trener Zadra, koji živi u neposrednoj blizini stadiona. Josip Butić, donedavno pomoćni trener prve momčadi, a od ove sezone trener kadeta, odmah nakon treninga kadeta dovezao se na skuteru na stadion.
– Došao sam vidjeti izbliza kako sve izgleda. Iako sam svaki dan pratio što se događa na Stanovima jedva sam čekao da padne mrak i da efekt uključenih reflektora bude potpun.
Zadrani su gledajući impozantne rasvjetne stupove imali samo jedno pitanje – je li ovo dovoljno da Osijek dođe u nedjelju u Zadar. Na ovo pitanje nitko im nije znao odgovoriti.