Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Suvremeno i neobično

Autor:

04.08.2009. 22:00
Suvremeno i neobično

Foto: Filip BRALA



Face to face, naziv je jazz koncerta održanog u utorak u Arsenalu. Anders Astrand iz Švedske, jedan od najekstravagantnijih na udaraljkaškoj sceni Europe, predsjednik Percussve Arts Society, udružio se s meksičkim etničkim udaraljkašem Evaristom Aguilarom, te su zajedno s jednim od najvirtuoznijih skandinavskih bas gitarista Mikaelom Berglundom priredili glazbu u kojoj se susreću dvije glazbene kulture (skandinavska i meksička) u suvremenom jazzy ruhu, koji varira od kontemplativnih i meditativnih raspoloženja do pravih eksplozija najneobičnijih ritmičkih obrazaca.
Pod pokroviteljstvom Arsenal holdingsa, Auto kuće Zadar i Merkura udaraljkaši svjetskog ugleda, Swexican Trio, priredili su vrhunski koncert.
Andres Ĺstrand, se glazbeno identificira s tri različite djelatnosti: improvizatora, udaraljkaša i skladatelja. Skladao je glazbu za puhačke kvintete, kvartete saksofona, zborove i big bandove, a svoja je djela izvodio na instrumentima načinjenima od leda, na vojnim avionima, traktorima, zgradama…
Evaristo Aguilar tijekom svojeg umjetničkog rada promovirao je glazbu Huasteca kroz projekt Rhythms of the Huasteca prilagođavajući je za razne vrste udaraljki u akademskom i umjetničkom kontekstu. Na taj je način diljem nekoliko kontinenata pružio svjetskoj publici osuvremenjenu perspektivu različitih ritmova i zvukova glazbeno bogate i atraktivne meksičke regije.
Mikael Berglund jedan je od najcjenjenijih švedskih jazz bas gitaista. Svirao je sa svim značajnijim skandinavskim jazz glazbenicima, a bio je uključen u niz musicala i projekata