Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U godinu dana pomoć i podršku pružili gotovo 500 puta

Autor: Suzana Bandić

04.08.2009. 22:00
U godinu dana pomoć i podršku pružili gotovo 500 puta

Foto: Zvonko KUCELIN



Broj pruženih podrški u prva četiri mjeseca ove godine udvostručio se u odnosu na ostalih osam mjeseci prošle godine otkako ovaj Ured djeluje. S obzirom da je broj kaznenih djela iz ove domene u porastu, za očekivati je kako će se do kraja godine ta brojka i utrostručiti.
Ured za podršku svjedocima i žrtvama na Županijskom sudu u Zadru 1. kolovoza ove godine obilježio je 15 mjeseci rada. U tom su razdoblju voditeljica Ureda Dragana Marina, djelatnica Ureda Maja Kaćanić i sedam volontera, mahom studenata psihologije i sociologije, pružili podršku u više od 500 slučajeva, kako žrtvama i svjedocima kaznenih djela, tako i članovima njihovih obitelji.
S obzirom da se u prva četiri mjeseca ove godine broj pruženih podršaka udvostručio u odnosu na ostalih osam mjeseci prošle godine otkako ovaj Ured djeluje, a uzimajući u obzir rastuću putanju broja kaznenih djela iz ove domene, za očekivati je kako će se do kraja godine ta brojka i utrostručiti.
Podrška pružena 500-tinjak puta
Otkako je započeo s radom pri Županijskom sudu 1. svibnja 2008. godine, službenici Ureda rade sa strankama koje se trebaju pojaviti na Županijskom, Općinskom i Prekršajnom sudu, među kojima je najveći broj žrtava obiteljskog nasilja. No, nerijetko pružaju pomoć i žrtvama i svjedocima kaznenih djela protiv obitelji i mladeži, života i tijela te protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa.
Naime, u prvih godinu dana rada na zadarskim sudovima, podrška je pružena u čak 483 slučaja, kada je riječ o svjedocima i žrtvama te još u 80-ak slučajeva članovima njihovih obitelji.
Prema statistikama Ureda u 2008. godini, odnosno od 1. svibnja do 31. prosinca, podršku je zatražilo 207 svjedoka i žrtava te 26 članova njihovih obitelji. Od tog ukupnog broja 115 svjedoka i žrtava sudjelovali su u sudskim procesima na Općinskom sudu, 73 na Županijskom sudu, dok ih je na Prekršajnom sudu bilo 19. No, treba istaknuti kako je ovdje riječ isključivo o žrtvama. U prva četiri mjeseca 2009. godine taj se broj udvostručio pa je podrška pružena za 205 svjedoka i žrtava od kojih 57 na Županijskom sudu, 129 na Općinskom sudu i 15 na Prekršajnom sudu.
U Ured se javljaju i svjedoci i žrtve ostalih kaznenih djela. Tako su, primjerice, česti pozivi žrtava i svjedoka koji iz sudskog poziva na kojemu je naveden članak kaznenog djela ne znaju iščitati zbog kojeg su zapravo djela pozvani na sud.
– U početku smo pružali savjete ljudima koji su se na Županijskom sudu trebali pojaviti kao oštećeni ili svjedoci, ali se uskoro pokazalo da i na Prekršajnom i Općinskom sudu postoji dosta žrtava obiteljskog nasilja, kojima je potrebna moralna podrška. Kako se zna dogoditi da se s njima na raspravama pojave i članovi njihovih obitelji koji, umjesto da žrtvi budu potpora, reagiraju vrlo emocionalno i burno, pomažemo i obiteljima, pojasnila je voditeljica Ureda Dragana Marina naglašavajući kako ovaj ured još uvijek ne pruža podršku maloljetnim osobama, da se ne bave pravnom ni psihološkom pomoći niti s njima razgovaraju o sadržaju njihovog iskaza.
Praktični savjeti žrtvama i svjedocima
– Naš ured bavi se isključivo davanjem praktičnih savjeta o sudskom postupku koji čeka žrtve i svjedoke te strogo čuvamo sve njihove povjerljive informacije, istaknula je Marina te pojasnila kako podrška obuhvaća umanjivanje stresa od svjedočenja pred sudom i praktičnu pomoć u snalaženju u sudskoj zgradi i u sudnici. To rade na
način da po potrebi svjedoka ili žrtvu dočekaju pri dolasku u zgradu suda. Ukoliko se žrtva ili svjedok ne žele susresti s drugim sudionicima procesa, do početka rasprave smještaju ga u čekaonicu Ureda, a po potrebi i prate do sudnice te uz dopuštenje suca prisustvuju i na raspravi. Osim toga, službenici svjedoka ili žrtvu informiraju i o institucijama koje mu mogu pružiti stručnu pomoć, ako iskaže potrebu za tim. Ured također kontaktira žrtve i na prijedlog sudaca.
– Prema podacima koje sudac proslijedi Uredu mi kontaktiramo svjedoka ili žrtvu telefonom ili dopisom kako bismo mu na vrijeme pojasnili kakvu podršku može dobiti na sudu, ali isto tako kako bismo mu ukazali i na posljedice ukoliko se ne odazovu na sudski poziv, što rezultira češćim odazivom svjedoka i oštećenika, pojasnila je Marina te dodala kako Ured odlično surađuje s predsjednikom Županijskog suda Antunom Klišmanićem, predsjednikom Općinskog suda Marijanom Bitangom i v.d. predsjednicom Prekršajnog suda Jadrankom Nižić-Peroš, čija je potpora projektu i djelatnicima Ureda omogućila da podrška svjedocima i žrtvama kaznenih djela zaživi na zadarskim sudovima.
Od jeseni u sastavu Suda
Inače, zadarski Sud jedan je od četiri “pilot suda” u Republici Hrvatskoj pri kojima djeluje ovaj Ured koji sudjeluje u zajedničkom projektu Ministarstva pravosuđa i Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj pod nazivom “Potpora razvoju sustava podrške svjedocima u Republici Hrvatskoj”.
– Cilj projekta u koji su, osim zadarskog, uključeni i Općinski kazneni sud u Zagrebu, Županijski sud u Osijeku te Županijski sud u Vukovaru je institucionalizacija podrške svjedocima i žrtvama u sudovima, jačanje kapaciteta Ministarstva pravosuđa u strateškom upravljanju sustavom podrške svjedocima te osvješćivanje javnosti o
pravima svjedoka i žrtava, kazao je Antun Klišmanić, predsjednik zadarskog Županijskog suda dodajući kako je ovaj ured, unatoč početnoj skeptičnosti u njegovu svrsishodnost, opravdao svoje postojanje.
– Stoga nam je želja da od 1. studenog on preraste u Odjel za osiguranje podrške svjedocima i žrtvama u sudskim postupcima te da postane sastavni dio Županijskog suda u Zadru, najavio je Klišmanić te dodao kako se nada da će Ministarstvo pravosuđa dati svoju suglasnost za taj projekt, a ukoliko se sve bude odvijalo prema planu,
ističe, na jesen se može očekivati raspisivanje natječaja za načelnika i službenike koji će obavljati te poslove.


Plava naljepnica na sudskom pozivu


Od 1. siječnja ove godine u praksi rada zadarskih sudova je da se na sudske pozive svjedocima i oštećenicima teških kaznenih dijela lijepe plave naljepnice koje sadrže obavijest o radu Ureda, kako bi svjedoci i oštećenici mogli kontaktirati Ured prije dolaska na raspravu.




 


Poziv žrtvama i svjedocima


– Uredi za podršku svjedocima i žrtvama važni su za zaštitu prava svjedoka, povezivanje organizacija i institucija koje pružaju podršku te za daljnji razvoj suradnje svih tijela na podršci svjedocima i žrtvama. Činjenica da na zadarskim sudovima postoji služba koja ima mogućnost i ovlasti podržati osobe pozvane na sud, mora biti poznata onima koji podršku trebaju. Stoga pozivamo svjedoke i žrtve kaznenih dijela ukoliko imaju pitanja u vezi dolaska na sud da nam se obrate pozivom na telefonski broj 023/203-640, da nas osobno posjete ili da nas kontaktiraju na e-mail: podrš[email protected], poručuju iz Ureda.


 


Podrška policajcima


– Zabluda je kako pomoć ovog Ureda gotovo isključivo traže i trebaju žene. Prošle je godine, kako saznajemo, pomoć zatražio i jedan policajac zbog nervoze prije svjedočenja u određenom postupku.