Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarskim gospodarstvenicima 16 milijuna kuna

Autor:

04.08.2009. 22:00
Zadarskim gospodarstvenicima 16 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Radi se o kreditima do pet godina s mogućnošću ugovaranja počeka od godinu dana i s kamatnom stopom od 4 posto za poduzetnike. Također, u okviru projekta postojat će i mogućnost refinanciranja. Odnosno, ako je neki kredit već podignut za određene namjene, a prema nepovoljnijim uvjetima, gospodarstvenici će sada imati priliku prelomiti ga, pojašnjava Željko Pletikosa
Kao jedna od mjera pomoći poduzetnicima u vremenu teškog gospodarskog stanja i opće krize, trenutačno je u pripremi gradski projekt kreditiranja za 2009. godinu koji bi trebao startati u rujnu. Konkretni kriteriji i javni poziv s informacijama o tome tko može kredit zatražiti i gdje predati zahtjev očekuju se već krajem kolovoza kada će biti raspisan javni natječaj. Kako doznajemo od Željka Pletikose, voditelja Odjela za kreditiranje i jamstva u Razvojnoj agenciji Zadarske županije, nova kreditna linija trebala bi iznositi oko 16 milijuna kuna namijenjenih gospodarstvenicima, prije svega onima sa sjedištem i planom ulaganja u gradu Zadru. Pokretanje kreditnih linija, do sada je uglavnom išlo od strane županije i ministarstva, a ovim projektom u kreditiranje poduzetnika samostalno se uključio i Grad Zadar koji će sufinancirati kamatnu stopu, koja je prema riječima Pletikose, u ovim trenucima jako povoljna.
– Radi se o kreditima do pet godina s mogućnošću ugovaranja počeka od godinu dana i s kamatnom stopom od 4 posto za poduzetnike. Također, u okviru projekta postojat će i mogućnost refinanciranja. Odnosno, ako je neki kredit već podignut za određene namjene, a prema nepovoljnijim uvjetima, gospodarstvenici će sada imati priliku prelomiti ga, pojašnjava Željko Pletikosa, navodeći kako će zahjev za kreditiranje moći predati društva s ograničenom odgovornošću, slobodna zanimanja, ustanove. Prednost pri odobravanju kredita imat će pak, oni koji se bave proizvodnom djelatnošću, firme koje omogućuju nova zapošljavanja, kao i one koje se bave izvozom te razvojem novih tehnologija.
– Ovisni o broju zahtjeva, nadamo se da će do kraja iduće godine sva sredstva biti iskorištena i raspodijeljena, zaključuje Pletikosa.