Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zaposlili ih u dječjem vrtiću preko HZZ-a, a nemaju za njihove plaće

04.08.2010. 22:00
Zaposlili ih u dječjem vrtiću preko HZZ-a, a nemaju za njihove plaće


Nakon što im obećana plaća nije pristigla žene su se kontaktirale središnjicu HZZ-a u Zagrebu i u razgovoru s Višnjom Hodak doznale kako rebalans nije izglasan što znači da ni novac za zapošljavanje na javnim poslovima nije odobren. Informacijom da one rade još od polovine lipnja Hodak je bila zatečena i nije imala rješenje za njihovu situaciju
Nakon što su godinama bile nezaposlene Branka Mandić, Smilja Bilaver, Danica Bogunović, Marina Dražić i Marina Kalapać u lipnju ove godine od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobile su ponudu za posao, koju su objeručke prihvatile, misleći kako su barem na nekoliko mjeseci riješile svoj status. Riječ je o takozvanim društveno korisnim poslovima na koje je HZZ, provodeći mjere zapošljavanja, raspoređivao osobe koje su nezaposlene duže od tri godine. Svih pet žena dobile su priliku raditi u dječjem vrtiću Sunce, tri kao spremačice, a dvije kao ispomoć „tetama”. Ugovor o radu sklopile su 15. lipnja i započele raditi, no nakon svega mjesec dana našle su se u „neobranom grožđu.
– Kad sam doznala u što smo upale, nisam znala kuda hodam,  počelo me gušiti. Izigrane smo u svakom pogledu. Elena Jurić, zaposlenica u HZZ-u, koja je zadužena za raspoređivanje radnika na javne poslove, nazvala me početkom lipnja i pitala me bi li htjela na dva, tri mjeseca raditi kao spremačica u dječjem vrtiću. Odmah mi je naglasila kako će me brisati iz evidencije nezaposlenih ako odbijem, mada mi je to bilo smiješno jer sam u teškoj situaciji, pa bi prihvatila bilo kakav posao. Već sutradan me ponovno nazvala i rekla mi neka se idem javiti na razgovor u upravu dječjeg vrtića Sunce, što sam i učinila – priča Smilja Bilaver koja je razgovor oko uvjeta i početka rada dogovorila s tajnicom Nadom Ceranja, a istu proceduru prošle su i ostale četiri žene.
Obećali im plaću u rujnu
– Svi su već bili dobili plaću, a nama još uvijek ništa nije stizalo, niti nam je itko išta govorio. Nakon par dana obratile smo se tajnici koja je s nama obavila razgovore oko zaposlenja i pripremila Ugovore o radu koje je potpisala ravnateljica vrtića Ana Dunatov. Ona nas je uvjerila kako je sve u redu, ali da će nam malko kasniti plaća jer je riječ o Vladinu projektu koji se financira iz Središnjice HZZ-a u Zagrebu. Ništa drugo nismo ni mogle pa smo nastavile raditi sve do ponedjeljka, 2. kolovoza – priča Branka Mandić koja je tada s kolegicama u sred radnog vremena napustila radno mjesto jer više nisu htjele besplatno raditi.
Naime, kako im je plaća kasnila, strpljenja je bilo sve manje pa su se žene, shvativši kako nešto uistinu nije u redu, već koncem srpnja počele raspitivati o svom statusu. Najprije su kontaktirale HZZ u Zadru koji ih je rasporedio na te poslove, a potom i Središnjicu u Zagrebu.
– Kad smo rekle o čemu se radi spojili su nas s gospođom Višnjom Hodak, a ono što smo od nje čule bio je pravi šok za nas. Žena nam je rekla da rebalans nije izglasan te da to znači da projekt još uvijek nije odobren. Pojasnila nam je da su realne šanse za zapošljavanje tek u rujnu, a kad smo mi njoj pojasnile da mi već radimo, i ona sama bila je zatečena tom informacijom. Samo je kratko prokomentirala kako nas još uvijek nisu smjeli zapošljavati jer da nas nema tko platiti – kaže Danica Bogunović koja je umjesto da barem na nekoliko mjeseci popravi svoj skromni kućni budžet, prihvativši ovaj posao zapravo upala u još težu situaciju, jer je sama financirala prijevoz do radnog mjesta.
Boje se da će ostati bez plaća i prava na HZZ-u
Osim bojazni da neće dobiti zarađene plaće te da bi mogle izgubiti prava na HZZ-u, žene su svoja loša iskustva odlučile podijeliti s javnošću i zbog činjenice da one nisu jedine u takvoj situaciji. Naime, u razgovoru s Željkom Marićem, pročelnikom HZZ-a u Zadru, doznale su kako je samo u Zadru više od sto ljudi raspoređeno na javne poslove u gradska poduzeća kao što su Nasadi i Liburnija. Svi oni bi se, kažu izigrane žene, mogli naći u toj istoj situaciji.
– Javno smo progovorile i zbog toga što se sad podigla velika prašina oko svega. Od jučer nas zivkaju i sa Zavoda, a i iz Uprave vrtića. Obećavaju nam da će se sve srediti, samo da se strpimo malo. Među ostalim, kažu nam kako će nam poništiti Ugovore, vratiti nas u evidenciju nezaposlenih, a onda nas u rujnu prijaviti. Tad bi trebale ostati doma, a samo fiktivno bi nas vodili kao zaposlene da bi nam se isplatile plaće za ovo što smo u lipnju i srpnju radile. To je prijedlog iz Vrtića, a sa Zavoda nam opet kažu kako to nije moguće – ljutito govori Branka Mandić u svoje, ali i u ime svojih kolegica koje se osjećaju iskorišteno i prevareno i to preko javnih institucija.
A s adresa koje pet žena prozivaju stižu obećanja kako će biti isplaćene za odrađene poslove, te da im nitko neće oduzeti njihova prava na HZZ-u. No, kako plaće još uvijek nisu dobile, vrijeme će pokazati hoće li ova priča dobiti svoj sretan kraj.


 ISPLATA ĆE BITI U RUJNU


– Ne treba ovdje sad tražiti krivca. Stvar je samo u spletu okolnosti koje su se ružno posložile. Zbog toga se cijela stvar samo prolongira na mjesec dana, a radnice će dobiti do zadnje kune koju su zaradile  – kaže Ana Dunatov, ravnateljica dječjeg vrtića Sunce, ističući kako nitko ne bježi od problema te da su dogovori oko obeštećenja tih zaposlenica postignuti.
– Obavila sam niz razgovora ne bi li se iznašlo neko rješenje, no za sada ga nema. Gospodin Željko Marić u razgovoru mi je obećao kako će prvi novac koji vlada uplati zadarskom HZZ-u za taj projekt ići na račune tih zaposlenica. Znam da njima sad sve ovo izgleda ružno i da su izgubile povjerenje, kaže Dunatov obećajući kako žene na koncu neće biti iznevjerene.




 UPRAVA VRTIĆA SUNCE ISTRČALA PRED RUDO


Željko Marić, pročelnik zadarske ispostave HZZ-a, za ovaj je slučaj, kaže, doznao prije svega dva dana u razgovoru s Anom Dunatov, ravnateljicom vrtića Sunce. 
– Riječ je o programu za zapošljavanje duže nezaposlenih osoba koji smo mi promovirali  na sve moguće načine nakon čega su nam svoje potrebe za zapošljavanjem počeli slati iz poduzeća koja su imala projekte javnog rada, a među inima, stigla je i ponuda iz dječjeg vrtića Sunce – kaže Marić decidirano ustvrdivši kako radnicama nitko njihova prava na Zavodu neće oduzeti niti za to postoji zakonska osnova. Isto tako, ističe kako će one biti uredno isplaćene za obavljeni posao, no da je to moguće tek u rujnu. Prema njegovu mišljenju, sve je krenulo po zlu zbog nenamjerne pogreške uprave vrtića jer su s djelatnicama sklopili Ugovore o radu i primili ih na posao prije nego li su iz središnjice u Zagrebu dobili „zeleno svijetlo” i s njima potpisali Ugovor o sufinanciranju.