Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hrvatski branitelji motorističkim defileom do Knina

Autor: Siniša Klarica

04.08.2013. 22:00
Hrvatski branitelji motorističkim defileom do Knina

Foto: Marin GOSPIĆ



Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Zadru je započelo jučer svetom misom u crkvi sv. Šime koju je predvodio don Stjepan Škvorc, župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca u Virovitici. Svetom Šimi, osim onih koji su se došli pomoliti za domovinu, hodočastili su i župljani Dračevca, Ploče, Crnog i Babinduba. U svojoj propovijedi don Stjepan se osvrnuo na poruke jučerašnjeg evanđelja koje je govorilo o pohlepi koja nas osamljuje.
Svetoj misi za domovinu nazočili su zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega te župan Stipe Zrilić sa suradnicima.
Budnica i vijenci
Proslava Dana pobjede sinoć je nastavljena na Višnjiku gdje je održan Atletski kup Oluja Zadar 2013.
Danas, na sam praznik, ranom zorom u 6.30 sati, iz ŠRC Franka Lisice starta biciklijada Put vjetra, put Oluje Zadar – Knin. Nešto kasnije, Zadrane će u 8 sati probuditi budnica gradskim trgovima i ulicama, a u 9 će na Gradskom groblju biti položeni vijenci za sve poginule za slobodu Hrvatske.
No možda najzanimljiviji dio počinje u 11 sati kad s Branimirove obale starta motoristički defile Od Branimira do Zvonimira. Prema riječima predsjednika zadarskog motokluba Beštije Alena Vimera, očekuje se dolazak više od 50 motorista.
U koloni do Knina
– Bikeri Beštija, kao i mnogih drugih klubova, aktivno sudjeluju u mnogim humanitarnim akcijama i obilježavanjima događanja iz Domovinskog rata. Odazvali smo se pozivu zadarskog župana Stipe Zrilića i prvi put na ovaj način obilježavamo Oluju, Dan pobjede i Dan svih hrvatskih branitelja. Kad formiramo kolonu, „panoramskom” vožnjom ćemo do Knina. Na ulazu u grad pričekat ćemo bicikliste s kojima ćemo zajedno ući u grad koji je simbol konačnog ostvarenja sna o hrvatskoj slobodi, rekao nam je Alen Vimer dodajući da su većina članova kluba hrvatski branitelji.
Navečer, s početkom u 20.30 sati održat će se promenadni koncert Gradske glazbe Zadar gradskim ulicama i trgovima. U 21 sat u Atriju Kneževe palače uz nastup klape Bibinje bit će otvorena izložba Sjećanja Marijana Gubine. Pola sata kasnije na Trgu opatice Čike Zadrane će zabavljati klapa Bonaca, a u 23 sati se na Obali kralja Petra Krešimira IV. očekuje spaktakularni vatromet.