Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Izvucimo sve iz škrinja, otmimo prošlost zaboravu!

Autor: Velimir Brkić

04.08.2013. 22:00
“Izvucimo sve iz škrinja, otmimo prošlost zaboravu!

Foto: Velimir BRKIĆ



Razigrane i raspjevane bile su ulice Debeljaka dok se od crkve Uznesenja BDM prema Sportskom centru na Šaraju slijevala rijeka čuvara narodnog ruha, običaja, pjesme i plesa potvrđujući kako to mjesto u Općini Sukošan već neraskidivo živi sa svojom petom po redu Večeri pisme, plesa i folklora Pismon zoven prijatelje svoje. Nikad više mladih folkloraša.
– Manifestacija koja je već na svom početku htjela simbolično označiti kraj berbe debeljačkih trišanja i početak ubiranja plodova debeljačkih polja ‘ubrala’ je najsjajniji plod, a to je plod debeljačke, hrvatske tradicijske kulture, onoga što su stvorili naš preci i čuvali da bi mi u 21. stoljeću mogli uživati u svoj toj raskoši tradicije na koju smo ponosni, koju ćemo s radošću prenijeti našoj djeci i tako sačuvati Večer pisme, plesa i folklora za vječnost, poručio je donačelnik Davor Smolić Ročak iz suncem okupanog Debeljaka, tek kilometar-dva udaljenom od mora u općinskom središtu Sukošanu i Tustice.
Folklorom, pjesmom i svirkom s kojima oživljavaju i njeguju tradiciju, nastupali su KUD-ovi Vrana iz Vrane, Sv. Mihovil iz Galovca, Kralj Tomislav iz Biograda na Moru, Gacka iz Ličkog Lešća, planinskog mjesta u gradu Otočcu, Šokadija iz Bocanjevca u Općini Belišće u Osječko- baranjskoj županiji i Mala Gorica iz istoimenog mjesta u gradu Sv. Nedjelja kod Sesveta te domaćin Debeljak predsjednice Ružice Smolić. Posebni gosti su bili izuzetno atraktivna etno skupina Čevulja.