Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otklon od komercijalizacije klapske pisme

Autor: Suzana Bandić

04.08.2013. 22:00
Otklon od komercijalizacije klapske pisme

Foto: Vedran SITNICA



U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Bleke i konji u petak navečer u “Meštrovića dvorima” na Bokanjcu održan je klapski koncert. Upravo kako je to bilo i najavljeno u sklopu ljetnog programa KUD-a “Bleke i konji”, nastupili su “Crkveni pučki pivači župe Uznesenja BDM – Šepurine” s otoka Prvića i klapa “Munita” iz Zadra.
– Ovo je šesti po redu klapski koncert koji organiziramo, a povratak iskonu. Zapravo, ovo je totalni otklon od današnje prostitucije i komercijalizacije klapske pisme. U pravom smislu riječi, možemo reći da je ovo zaštita kulturnog dobra – rekao je najpoznatiji član i predsjednik KUD-a Bleke i konji, Enio Meštrović, podsjećajući na činjenicu da su prvi zapisi klapske pisme na ovim prostorima zabilježeni upravo na Bokanjcu.
Bez razglasa
Manifestacija je započela crkvenim napjevima u izvedbi “pučkih pivača” koji su diljem Lijepe Naše poznati kao “kolekcionari” izvornih crkvenih pjesama. Izvode ih u izvornom obliku bez ikakvih inovacija, a zanimljivo je kako to posljednjih 30 godina čine u istom sastavu.
Nakon njih u Meštorvića dvorima gdje se ovi koncerti izvode posljednje dvije godine, a koji se pokazao savršenim mjestom upravo za ovu vrstu napjeva koja ne trpi upliv moderne tehnike, na oduševljenje publike uslijedile su narodne pjesme.
– Pjesme su izvedene bez razglasa tako da su zvučale upravo kao nekada, u vrijeme kad su i nastale – kazao je Meštrović napominjući kako je ovu manifestaciju pratilo oko 120 ljudi, koliko zapravo i mogu primiti Meštrovića dvori.
Propovijed svetog Jeronima
Program je vodila Danijela Maričić, članica KUD-a “BiK”, a Meštović ističe kako je ovo jedina od dvije manifestacije koju organiziraju Bleke i konji, a u kojoj nema njihova prepoznatljivog humora, cinizma i sprdnje.
– Ovdje i u organizaciji “Kuntrada” smo preozbiljni, kaže Meštrović dodajući kako jedna takva manifestacija to i zaslužuje. No iako ozbiljna izvedba, u jednom trenutku svojim je sadržajem ipak ova manifestacija podsjetila na satirični stil “Bleka”. Bilo je to kada su “pivači” kroz narodni napjev izveli propovijed svetog Jeronima u kojoj govori o prodaji identiteta i prostora.
Ako je suditi po reakcijama publike, njima se najviše svidjela izvedba pjesme “Ponediljkom večerala” u izvedbi klape “Munita”.
Inače, KUD “BiK” i dalje će, kaže Meštrović, nastaviti sa svojim radom, a osim u petak navečer održane manifestacije najavljuju još nekoliko za koje smatraju kako će privući i zabaviti domaće, ali i strane goste.


 ALKA 11. KOLOVOZA


KUD Bleke i konji za 11. kolovoz najavili su sada već tradicionalnu “Alku na Bokanjcu”, 7. rujna planirana je Ekološka akcija “Čišćenje otoka Ošljaka”, a 15. rujna kulturno umjetnička manifestacija “Posli mise”.
– Spremili smo i novu kazališnu predstavu. Nju ćemo premijerno izvesti u listopadu, a nazvali smo ju “Dobra večer” – najavio je Meštrović koji nije želio otkriti detalje najnovijeg kazališnog uratka, ali je pozvao sve građane na premijeru zagarantiravši dobru zabavu.