Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Državni vrh u Kninu odao počast hrvatskim braniteljima u “Oluji”

04.08.2016. 22:00
Državni vrh u Kninu odao počast hrvatskim braniteljima u “Oluji”


Predstavnici državnog vrha, na čelu s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, u petak su, nakon svečanog mimohoda, položili vijence i zapalili svijeće na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu, gdje se svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Kod Spomenika Hrvatske Pobjede “Oluja 95” na glavnom kninskom trgu vijence su položili i tehnički premijer Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar obrane Josip Buljević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ravnatelj Policije, župan šibensko- kninski, gradonačelnici Knina, Vukovara i Zagreb te predstavnici branitelja iz Domovinskog rata. 
Nakon blagoslova, predstavnik branitelja, Ivica Glavota, prekidan burnim pljeskom, istaknuo je da je “Oluja” bila najveći dragulj u kruni Domovinskog rata.
“Borba za suvremenu Hrvatsku nije završila, samo je završio prvi čin. Drugi čin je trebao biti borba za napredak u svim segmentima društva, no taj čin nije ni započeo – 21 godinu nakon Oluje”, upozorio je u govoru Glavota.
Nazočnima će se obratiti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Svečanost obilježavanja obljetnice “Oluje” započela je jutros nakon što je Orkestar Oružanih snaga RH odsvirao budnice ulicama Knina. Na tvrđavi je podignuta državna zastava nakon čega su nebo preletjeli zrakoplovi MIG-21, a potom su iz topničkih oružja ispaljeni počasni plotuni.
Brojne je posjetitelje Knina uvelike zainteresirao i nastup akrobatske grupe “Krila Oluje”.
Održan je svečani mimohod Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, državnih i vojnih uzvanika, branitelja i građana od tvrđave do Trga dr. Ante Starčevića, a svi će se potom uputiti do crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta, i to Trgom dr. Ante Starčevića, Ulicom dr. Franje Tuđmana, Trgom Oluje, Ulicom Kralja Tomislava, Ulicom IV Brigade do crkve gdje će se održati sveta misa za Domovinu.
Točno u podne će biti podjela vojničkog graha, a nakon toga će u popodnevnim satima uslijediti obilazak braniteljskih zadruga i sportsko-kulturni program u kojem će se, među ostalim, održati malonogometni turnir djece hrvatskih branitelja “Oluja 95”, smotra folklora, te koncert “Pobjeda za heroje” kada će nastupiti Orkestar HRM, Klapa HRM “Sveti Juraj” i Tamburaški orkestar HRT-a.
Za vrijeme održavanja koncerta je predviđen i pozivni centar za obnovu vodotornja u Vukovaru, a cijela će svečanost završiti velikiim vatrometom koji je predviđen pola sata prije ponoći.