Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ivin život

Autor: Željana Gardijan

04.09.2008. 22:00


Iz Milinovićeve čarobne svjetiljke koja je trebala obasjati svijetlu budućnost hrvatskog zdravstva ovih dana izlaze duhovi koji jedan za drugim uznemiruju javnost do te mjere da zaključuje kako je na burzi općeljudskih vrijednosti, pala cijena humanosti i poštenja.
Teško se, naime, pouzdati u sustav kojemu je jedna od karika bio dr. Šimić, nepravomoćno osuđen za uzimanje mita, dok istodobno postoji percepcija kako je općenito teško liječiti se učinkovito bez omotnica, darova i poznanstava, pa i uz obećanja Ministarstva.
Tako dok traje liječnički rat u KB Dubrava gdje pljušte optužbe za pogrešne liječničke dijagnoze, smrti pacijenata, pranje novca, klevete, mutne poslove, pogodovanja, sumnjiva bogaćenja, što ministar vidi kao udar na zdravstveni sustav, Zadranka Iva Prenđa gotovo u beznađu čeka obećani spasonosni lijek koji se za četveromjesečnu terapiju treba paltiti dva milijuna kuna i koji joj je stoga nedohvatljiv bez pomoći Ministarstva.
Nemoguće je da u malom čovjeku to ne probudi revolt i ogorčenje te pitanje kako se to u našem ljudskom svemiru dogodilo da nam tako malo vrijedi mladi život dok istodobno brojne afere navode na pomisao kako milijuni teku nekamo drugo.
Istodobno mili ministar Milinović nikada verbalno nije odbio pomoći kako oronulim ustanovama, tako i ljudima koji se bore za život, a i uvijek je odrješito za to da se sve afere istraže i da za njih netko odgovara, no realizacija ne prati ministrove misli i obećanja.
Kada je Ivi, kao i drugim pacijentima koji boluju od rijetklih bolesti i čije liječenje stoji toliko da ga sami nikako ne mogu isfinancirati, obećao lijekove, onda su mu oni i povjerovali pa je stoga razočaranje obitelji Prenđa bilo utoliko veće. Doći u Zagreb s nadom u spasonosnu terapiju, a vratiti se shrvan riječima kako lijeka nema, stvara dojam ostavljenosti i bespomoćnosti bez obzira što je iz ministarstva poručeno kako će se obećanje održati i kako će procedura dibivanja lijeka s tri mjeseca biti skraćena na dva tjedna od trenutka kada HZZO zaprimi zahtjev bolničkog povjerenstva. Zašto bolničko povjerenstvo nije odaslalo taj zahtjev, nema odgovora. Očajna Ivina majka upozorava da bi spora procedura dobivanja eculizumaba za njezinu kćer koja boluje od rijetke bolesti koštane srži mogla biti kobna, što bi onda, kako je rekla u svom očaju, za Ministartvo bilo jeftinije, a za njih nenadoknadivo preskupo.
Ivin život koji se trenutačno nalazi u tuđim rukama i koji ovisi o funkcioniranju, efikasnosti i proračunu zdravstvenog sustava zapravo bi trebao poslati signale nadležnima da razmisle kamo to ide hrvatsko zdravstvo u kojemu sve više blijedi socijalna komponenta i u kojemu su sve nezadovoljniji i liječnici i pacijenti.
Ministar koji je, nažalost, već više puta morao istupati na način da traži pravdu, da traži otkrivanje krivaca i odgovornost, morao bi ustrajati u tim svojim zahtjevima kako građani ne bi imali dojam da je on ministar zdravstva neke zemlje na Marsu, a da se svi problemi mogu riješiti čarolijom. Onima koji se svaki dan bude sa strahom za život mučno je slušati nabacivanje optužbi između dr. Željka Klisovića i njegovog šefa Anđelka Vrce te ravnatelja KB Dubrava Milana Kujundžića, a onda i ministrovo obraćanje državnom odvjetniku Bajiću da istraži slučaj Dubrava.
Dvadesetsedmogodišnja Iva je posredstvom tužne sudbine imala priliku spoznati ono što mnogi stalno zaboravljaju – da je zdravlje najveće bogatstvo.