Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Studentska prehrana privremeno u Đačkom domu

Autor: Jelena Miloš

04.09.2008. 22:00
Studentska prehrana privremeno u Đačkom domu

Foto: Adam VIDAS



Studenti nikako neće ostati gladni, ne radimo to iz obijesti. Završetak radova planiran je za početak prosinca, a s izvođenjem radova i nismo mogli započeti prije sredine srpnja, jer je tada još trajalo ispitno razdoblje, komentirao je Dell’orco, napominjući da će završetkom radova kapacitet menze gotovo utrostručiti
Buka, prašina, građevinski radovi i radnici ispred studentske menze u Zadru, nesvakidašnja je slika, koja je na licima studenata zadarskog Sveučilišta izazvala zaprepaštenje i nevjericu. Studenti koji su došli u Zadar položiti ispite u jesenskom ispitnom roku, neće imati gdje jesti.
Menza s 300 mjesta
Budući da ne rade ni DHM-menza, ni hotel Iž koji inače početkom listopada počinje s pružanjem usluga studentske prehrane, tisuće zadarskih studenata primorani su se sami snalaziti ili cijeli mjesec ovisiti o fast foodu Citadela.
Glasnogovornica Sveučilišta u Zadru Marjana Šešelja pojasnila je situaciju i rekla da bi radovi u prostoru studentske menze trebali završiti koncem studenoga, napominjući da je uprava Sveučilišta upoznata s problemom studentske prehrane i da su u pregovorima za pronalazak primjerenog rješenja.
– Trenutačno smo u pregovorima s upravom hotela Iž i Đačkog doma i nadamo se skorom rješenju, koje će zadarskim studentima omogućiti prehranu za vrijeme trajanja radova, komentirala je Šešelja dodajući da je natječaj raspisan već u lipnju, dok su radovi započeli sredinom srpnja, odnosno završetkom ljetnog ispitnog roka.
Direktor Doma hrvatske mladeži Darko Dell’orco rekao je da im je želja poboljšati studentski standard, a nikako odmagati zadarskom studentu.
– Studenti nikako neće ostati gladni, ne radimo to iz obijesti. Završetak radova planiran je za početak prosinca, a s izvođenjem radova i nismo mogli započeti prije sredine srpnja, jer je tada još trajalo ispitno razdoblje, komentirao je Dell’orco, napominjući da će se kapacitet menze gotovo utrostručiti, pa će u prosincu menza moći primiti umjesto dosadašnjih osamdeset, skoro tristo mjesta.
Dogovor s Đačkim domom
 Dell’orco naglašava da se nada uspješnom dogovoru s upravom hotela Iž ili Đačkim domom, koji bi za vrijeme radova menze u DHM-u otvorili vrata zadarskim studentima i pružali im usluge prehrane.
Kontaktirali smo i upravitelja hotela Iž Vencija Kvartuča, koji je rekao da su trenutačno u situaciji kada ne mogu primiti studente, jer se i sami nalaze u problematičnoj situaciji.
Naime, Kvartuč napominje da je hotel u vlasništvu Ministarstva obrane Republike Hrvatske od kojih još nisu dobili ugovor o produženju rada sa studentima, a da stvar bude još gora, šest djelatnika hotela Iž podnijelo je zahtjev za odlazak.
– Naravno da bismo željeli raditi, ali nismo u mogućnosti zbog deficita djelatnika. To će potrajati dok nam glavni stožer ne pošalje kuhare, izjavio je Kvartuč.
No, ravnatelj srednjoškolskog Đačkog doma Mile Ivković rekao je da je primio pozive rektora Sveučilišta i ravnatelja DHM-a Dell’orca i istaknuo da će uprava doma učiniti sve da zadarskim studentima omogući normalnu prehranu.
Inače, prije šest godina studenti koji nisu bili smješteni u Đački dom mogli su se hraniti u njihovoj menzi.
– Menza može primiti 400 sjedećih mjesta odjednom, a ove godine smo upisali oko dvjesto djece i sto studenata, komentirao je Ivković, napominjući da će menza moći bez problema primiti tristo studenata, a za te potrebe povećat će se i broj zaposlenika u kuhinji.
Ivković se nada da će se studenti menzom koristiti početkom listopada, a aparat za iksice, kao i blagajnicu, Đačkom domu ustupit će DHM.