Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jedni su htjeli državu, drugi bogatstvo

04.09.2011. 22:00
Jedni su htjeli državu, drugi bogatstvo


Sabor je izgubio svoju kontrolnu ulogu pa se stvorio čitav jedan paralelni sustav u kojem se iskorištavala država za vlastite potrebe, istaknuo je Budiša


Nositelj izborne  liste HSLS-a u 9. izbornoj  jedinici Dražen Budiša gostovao je u petak navečer u  Obrovcu. Svoju javnu tribinu nazvao je “Vjerodostojnost politike”, jer zahvaljujući upravo nevjerodostojnosti, mišljenje o hrvatskim političarima je najgore  u posljednjih 20 godina. Secirajući aktualne događaje  Budiša je pokušao naći razloge u povijesti i činjenici  da su Hrvati u 20. stoljeću  živjeli u nekoliko zemalja.
– Osjetili smo i lijevu i  desnu diktaturu, pa stoga  imamo skromnu demokratsku tradiciju. Zbog svega  toga još i danas osjećamo  posljedice. Prijelomne godine bile su 1941., 1945. i  1990. U svim tim prijelomnim i revolucionarnim događanjima dogodila se  određena nezajažljivost za  materijalnim dobrima. Dok  je jedan, ogroman dio naroda, bio spreman za žrtvu  kako bi se uspostavila pravedna i nezavisna država, s  druge strane je jedan sloj  iskoristio to vrijeme za pribavljanje materijalnih dobara. U posljednjim događajima najprije je napadnut stambeni fond, a onda  je došla pretvorba. Tako  ovih dana imamo prvi puta  u tranzicijskim zemljama  optužnicu protiv nekadašnjeg premijera za kazneno djelo ratnog profiterstva, rekao je Dražen Budiša.
Posljedica je to činjenice  da je Sabor izgubio svoju  kontrolnu ulogu pa se stvorio čitav jedan paralelni sustav u kojem se iskorištavala  država za vlastite potrebe.  No zbog nedostatka demokratske tradicije, u Hrvatskoj se, po mišljenju Budiše,  ne mogu primijeniti zapadna rješenja poput parlamentarnog odbora za kontrolu svih akata kakav postoji u Norveškoj. Budiša  kaže da izvršna vlast može  pogriješiti, ali ne smije donositi nezakonite odluke.
– U Hrvatskoj to mora biti  strože kažnjavano, jer su  zloporabljene institucije za  vlastito bogaćenje. Zbog toga je i sadašnja vladajuća  struktura, unatoč dobrim  potezima u obračunu s korupcijom, izgubila svaki moralni legitimitet jer su bili tu,  zajedno kad je jedan dio  političke elite pljačkao vlastiti narod, rekao je Budiša.
– Političari moraju biti vjerodostojni i govoriti istinu, a  za poraze na izborima moraju snositi odgovornost.
Budiša je tim riječima  podsjetio na vlastiti primjer  kada je dva puta davao ostavku, što nisu učinili niti  Milanović, ni Čačić, ni drugi  šefovi stranaka koji su izgubili izbore. Ukazao je, također da su HSLS-u bili  važniji programski principi,  nego fotelja u vlasti. Budiša,  međutim, nije htio komentirati raspad svoje stranke u  9. izbornoj jedinici, kada je  propustio djelovati protiv  onih kojima je fotelja, ipak,  bila važnija. Dodao je samo  da se nekad ne može prepoznati ljude s početka i s  kraja karijere. “Tko je mogao procijeniti da će takvi  kadrovi to napraviti”, završio je Dražen Budiša.


Slika Obrovca iz 1848. godine




Na početku tribine Dražen Budiša je obrovačkim HSLS-ovcima poklonio do sada neviđenu sliku Obrovca, napravljenu još 1848. Prije više od 160 godina austrougarski časnik Johan Hegermuller narisao je dvadesetak dalmatinskih gradova. Od tih slika napravljene su litografije, a ova obrovačka, nada se Budiša, trebala bi krasiti buduće stranačke prostorije u Obrovcu.