Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najbolja uvertira u Svjetsko prvenstvo

04.09.2011. 22:00
Najbolja uvertira u Svjetsko prvenstvo


Slavko Mršić iz Donjih Ceranja osvojio je 11., a Krešimir Dražina iz Pristega 14. mjesto.
– Iako se natjecanje u oranju možda čini kao šala, treba istaknuti da je prije nekoliko godina u Sjevernoj Irskoj ovo natjecanje otvorio osobno britanski princ Charles, inače obožavatelj ekološke poljoprivrede. A mi iz Hrvatske ostali smo iznenađeni što se oranju pridaje tolika važnost, rekao je Ivan Katalinić


Slavko  Mršić iz Donjih Ceranja osvojio je 11., a Krešimir  Dražina iz Pristega 14. mjesto na 9. natjecanju orača  Republike Hrvatske  održanom u subotu na potpuno suhoj zemlji farme  Šumbar u Karlovcu.
– U ovom sportskom i strukovnom izazovu najbolji je  ovo rezultat orača Zadarske  županije dosad ostvaren na  državnom natjecanju orača,  ponosno će dipl. inž. agr.  Miroslav Andrić, predsjednik Udruge za organiziranje  natjecanja orača Zadarske  županije ZUONU.
Farmeri iz 34 države  svijeta
U konkurenciji 34 orača iz  16 županija i Grada Zagreba  prvo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka četvrtu je godinu zaredom osvojio Marijo Spudić iz Karlovačke  županije, a u kategoriji plugova premetnjaka treću godinu uzastopno slavio je Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije.
– U dosad nikad većoj konkurenciji Spudić i Kuharić  su izborili sudjelovanje na  59. svjetskom natjecanju  (World Ploughing Competition) orača koje će se u  rujnu sljedeće godine prvi  put održati u Hrvatskoj u  Biogradu na Moru na poljoprivrednom dobru Vrana  u Jankolovici, naglasio je  Andrić, viši stručni savjetnik u HPK-a.
– Više tisuća farmera s  obiteljima iz čak 34 države  svijeta posjetit će za godinu  dana Biograd na Moru i  Zadarsku županiju te nazočiti na 59. svjetskom prvenstvu orača, koje će se  održati na više od 30 hektara  površine poljoprivredne tvrtke Vrana, navodi Andrić.
Na manifestaciji su između ostalih nazočili karlovački župan i gradonačelnik Ivan Vučić i Damir Jelić,  direktor Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i  predsjednik HUONO-a dr.  sc. Ivan Katalinić, predsjednik i potpredsjednik Svjetske oračke federacije – World  Ploughing Organization  (WPO) William Hood i Tugomir Majdak.
Opravdati povjerenje
Biograđani su svoj dolazak u Karlovac iskoristili za  dvostruku turističko-propagandnu prezentaciju u jednom danu – tijekom dana  na državnom prvenstvu  orača i navečer pred desecima tisuća posjetitelja na  jubilarnim 25. Danima piva.  Za dalmatinski štimung bila  je zadužena klapa Romansa,  a za “tonu” pečenih srdela  Žungul i Mršić, za pršut  Josip Bobanović…
Pored Andrića biogradsko  izaslanstvo u Karlovcu predvodili su Ivo Eškinja, direktor Turističke zajednice,  Milivoj Milat, tehnički direktor poduzeća Vrana, dok  su Zadarsku županiju predvodili pročelnik za poljoprivredu Danijel Segarić te pomoćnica pročelnika Katarina i Olja Radulić iz županijskog Upravnog odjela za  poljoprivredu. Tijekom dana  im se pridružio i biogradski  gradonačelnik Ivan Knez.
– Iako se natjecanje u oranju možda čini kao šala,  treba istaknuti da je prije  nekoliko godina u Sjevernoj  Irskoj ovo natjecanje otvorio osobno britanski princ  Charles, inače obožavatelj  ekološke poljoprivrede. A mi  iz Hrvatske ostali smo iznenađeni što se oranju pridaje tolika važnost, kaže  Ivan Katalinić, čelni čovjek  hrvatskih orača.
Koliki ugled Hrvatska kao  članica WPO-a uživa govori  i to što nam je dodijeljeno  organiziranje jednog tako  velikog natjecanja.
Vrijeme zaista brzo prolazi. Ugovor o domaćinstvu  tog natjecanja između  WPO-a i Republike Hrvatske prije dvije godine u Zagrebu potpisali su ministar  poljoprivrede Petar Čobanković i glavni tajnik WPO-a  Hans Spieker. Hrvatska i  Grad Biograd u svibnju su u  švedskom poljoprivrednom  mjestu Lindevadu preuzeli  štafetu za najveću svjetsku  poljoprivrednu manifestaciju koje će trajati desetak  dana, a natjecateljski dio će  se održati 14. i 15. rujna  2012. godine. Dan prije je  velika svečanost otvorenja.
– Neće biti lako, izuzetno  je to još velik posao pred  nama, a vremena sve manje.  Čuvenim dalmatinskim  dišpetom i srcem nastojat  ćemo to u sinergiji s ostalim  relevantnim hrvatskim čimbenicima odraditi na najbolji mogući način. Sve kako  bismo opravdali ukazano  povjerenje, najveće koje je  dosad uopće dodijeljeno hrvatskom kraljevskom gradu  Biogradu na Moru, zaključio je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.