Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Što nas pita “Gluho zvono”?

04.09.2011. 22:00
Što nas pita “Gluho zvono”?


Sinoć je u Sv.  Donatu otvorena posve  neuobičajena i jedinstvena  izložba. U sklopu projekta  “Dolazak u baštinu” Odjela za izobrazbu učitelja i  odgojitelja Sveučilišta u  Zadru te u realizaciji s  Arheološkim muzejem u  Zadru vrlički umjetnik Petar Barišić postavio je svoju instalaciju naziva  “Gluho zvono”. Oni koji  navrate u Sv. Donat pogledati instalaciju neka se  ne iznenade zvukom velikoga klatna koje se njiše  nasred Donata imitirajući  klatno zvona te zvukovima okolnih instalacija.  Naziv izložbe, naime, potpuno je simboličan, a umjetnik njime postavlja pitanje: na što smo sve gluhi  u životu?
O samoj izložbi nekoliko je riječi na otvorenju  rekla povjesničarka umjetnosti dr. sc. Leonida Kovač, autorica  uvodnog eseja.
– Mislim da od zadarskog Donata nema savršenijeg mjesta gdje bi  ova instalacija mogla biti  postavljena. Ovaj rad kao i  svako važno umjetničko  djelo nam ne daje odgovore, ne priča nam suvišne  priče nego nam postavlja  pitanja, a mislim da je  najvažnije uvijek sebi postaviti pitanje i neprestano  tražiti odgovor. Pitanje koje nam ovaj rad postavlja i  svojim izgledom i svojim  letom, svojim pokretom i  svojim nazivom je pitanje  o vremenu, rekla je Kovač.
Osim nje na otvorenju  okupljenima su se obratili  i akademski slikar Josip  Zanki, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru dr.  sc. Smiljan Gluščević, dr.  sc. Robert Bacalja, pročelnik Odjela za izobrazbu  učitelja i odgojitelja te zadarski gradonačelnik dr.  Zvoinimir Vrančić koji je i  otvorio izložbu.
Prilikom otvorenja  Vrančić, rodom Vrličanin,  isto kao i umjetnik Barišić,  nostalgično se prisjetio zajedničkog djetinjstva te je  istaknuo kako je njemu,  ali i Zadru čast ugostiti  jednu ovako jedinstvenu  izložbu.