Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Apoksiomen će se postaviti u Louvreu

Autor: Hina (H)

04.09.2012. 22:00
Apoksiomen će se postaviti u Louvreu

Foto: PIXELL



Zlatar Violić je rekla da se već pregovara s Njemačkom i Velikom Britanijom o predstavljanju dijela programa u tim zemljama
Završene su  pripreme za Festival Hrvatske u Francuskoj “Croatie, la voici”, opsežan projekt koji će zahtjevnoj francuskoj i europskoj publici  od rujna do prosinca predstaviti šezdeset događanja s  područja hrvatske kulture,  obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta  i gastronomije najavljeno je  na jučerašnjoj konferenciji  za novinare Ministarstva  kulture.
Hrvatska se kao prva zemlja jugoistočne Europe  predstavlja u okviru manifestacije Kulturne sezone,  a festival, koji će trajati više  od tri mjeseca na atraktivnim lokacijama, otvara se  12. rujna u Parizu, nakon  susreta hrvatske i francuske  ministrice kulture.
Hrvatska kao suvremena i  moderna zemlja
Ministrica Andrea Zlatar  Violić izrazila je nadu da će  Hrvatska, u vrijeme postupka ratifikacije ulaska Hrvatske u Europsku uniju  pokazati ono što Hrvatska  kao suvremena i moderna  zemlja jest, s temeljima u  kulturnoj baštini, ali i programima suvremenih umjetnika koji su, rekla je,  najbolji ambasadori Hrvatske danas u svijetu.
Ocijenivši projekt najvećim iskorakom Hrvatske  u inozemstvo dosad, Zlatar  Violić je rekla da se već  pregovara s Njemačkom i  Velikom Britanijom o predstavljanju dijela programa u  tim zemljama te da će se  tijekom Festivala konkretizirati dvije suradnje – između Spomen područja Jasenovac i Memorijalnog  centra za holokaust u Parizu, te između Hrvatskog  audiovizualnog centra i  francuskog Nacionalnog  centra za audiovizualne umjetnosti.
Zamjenik ministrice Berislav Šipuš objasnio je da  su programe birali francuski  izbornici sa svakog područja  i predlagali ih promotorima  u Francuskoj, a očekuje veliki interes francuske javnosti s obzirom na atraktivne lokacije u kojima će se  programi održavati.
Festival košta skoro deset  milijuna kuna, a financirali  su ga po pola Francuska i  Hrvatska, s Ministarstvom  vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom kulture kao najvažnijim čimbenicima. Ocijenio je da je  to bio veliki organizacijski  ispit za sve partnere i da je  državna uprava dokazala da  se izvrsno može surađivati s  gospodarstvenicima i tvrtkama kojima u interesu  promocija Hrvatske. Izbornica Festivala Seadeta  Midžić smatra kako je to  priprema za predaju našeg  suvereniteta Europskoj uniji  i učenje kako u tom suverenitetu sudjelovati. Sada  i velike nacije, u ovom  slučaju Francuska, ugledati  malu zemlju koja ima svoju  kulturu, karakter i povijest,  dodala je.
Samostalni nastupi
Osim sudjelovanja hrvatskih likovnih, kazališnih  umjetnika i književnika na  francuskim festivalima, priredit će se niz samostalnih  izložaba, performansa, koncerata, hrvatskih filmskih  večeri.
Među ostalim, tu su  izložba skulptura Ivana  Meštrovića u Muzeju Rodin,  izložba četrdesetak remek  djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica  u Muzeju Cluny, Apoksiomen će se postaviti u Louvreu, a izložba o hrvatskoj  glagoljici u Palais de Tau.
Samostalnu izložbu imat  će Mladen Stilinović, hrvatski dizajneri predstavit  će se na Pariškom dizajnerskom tjednu, a suvremeni umjetnici u Palais de  Tokyo. Predstavit će se i  hrvatski strip autori, karikaturisti, hrvatska klasična glazba svirat će na  Radio France, a održat će se  i ciklus performansa suvremenih hrvatskih umjetnika.
Održat će se i okrugli stol  hrvatskih i francuskih  književnika i filozofa, u školama će se organizirati školski sat o Hrvatskoj, na Sorbonni predavanja francuskih i hrvatskih profesora, a  u planu su još gospodarski  susreti, prijateljska vaterpolo utakmica i gastronomske večeri.