Svi smo s nestrpljenjem čekali taj čarobni trenutak kada bi Oliver srknuo ili gricnuo netom završeno jelo, onda nekoliko trenutaka zašutio i zagledao se negdje dolje, u stranu i onda nas vedro pogledao i zadovoljnim glasom konstatirao da je jelo uistinu odlično
Hrvati i Hrvatice vole kuhanje, vole kuharske emisije i vole knjige o kuhanju. U stvari, za ovo prvo nemam baš prave podatke, ali to da su tzv. kuharice među najprodavanijim knjigama, a emisije o kuhanju među najgledanijim emisijama, uopće nije sporno. U 2011. godini je izdano (i manje više i prodano), čak 85 izdanja, a kulinarskih emisija ima toliko da se čovjek koji ih želi nabrojiti mora dobro zamisliti. Dosta je napomenuti da je samo popularna RTL-ova “Večera za 5” u prvih pet godina emitiranja imala čak 775 epizoda. Zašto je tako?
Jedni kažu da se kuhanjem čovjek osjeća korisno jer stvara nove vrijednosti, drugi tvrde da se tako razvija svijest o zdravlju, a treći napominju da se tako stvara dojam luksuza, posebno ako se od jeftinih namirnica napravi neko jelo koje bi u restoranu skupo platili. Što je točno – ja ne znam, ali da takvih emisija ima puno – ima.
DAVNI POČECI S “MALIM TAJNAMA VELIKIH MAJSTORA KUHINJE”
Oni stariji se dobro sjećaju prve megapopularne kuhinjske emisije koja se emitirala još tamo davnih sedamdesetih, a zvala se “Male tajne velikih majstora kuhinje”, a koja je u odnosu na ove današnje reality – trendy showove bila nevjerojatno spora i monotona. U emisiju bi nas uveo veliki Arsen Dedić s onom svojom pjesmom “ali nekih stvari ima/ što ne govore se svima”, a dalje bi stvar preuzeo legendarni Oliver Mlakar koji je svojim ugodnim glasom čavrljao s kuharom Stevom Karapandžom koji je, pak, otkrivao svoje “male tajne” radoznalom gledateljstvu.
Sve je tu bilo uhodano. Stevo bi malo pričao o hrani, Oliver bi se u elegantnom odijelu ukipio sa strane i tu i tamo nešto duhovito i mudro dobacio, a glavni je sastojak svih, ali ama baš svih, jela bila “i naravno, jedna žlica…”, nećemo reći čega, ali očigledno je bilo da je taj proizvođač bio sponzor cijele emisije, jer taj su začin ubacivali doslovno u sve osim u sladoled. Vrhunac bi bio onda kada je jelo bilo gotovo i kada je Oliver imao ugodnu dužnost uzeti pribor i probati ga, ali to je već posebna tema.
ODUŠEVLJENI KUŠAČI UKUSNIH JELA
Dužnost kušača hrane u kulinarskim emisijama uvelike se razlikuje od one koju su imali profesionalni kušači hrane u starom Egiptu, starom Rimu ili na dvorovima srednjovjekovne (ali i novije) vlastele, a koji su, s obzirom na to da su u ta vremena trovanja bila čest način eliminiranja protivnika, rijetko kada doživljavali zrelije godine. Oliver Mlakar je srećom to radio u današnje doba i mora se priznati da je u tome bio izvanredan. Uvjeren sam da bi zadržao isti smiren i zadovoljan izraz lica sve i da su mu umjesto ukusne hrane podvalili “sodu kauštiku” ili neki drugi specijalitet za otapanje kamenca i kuhinjskih masnoća. To je tako dobro radio da smo svi s nestrpljenjem čekali taj čarobni trenutak kada bi Olio srknuo ili gricnuo netom završeno jelo, onda nekoliko trenutaka zašutio i zagledao se negdje dolje, u stranu i onda nas vedro pogledao i zadovoljnim glasom konstatirao da je jelo uistinu odlično.
A često sam maštao kako bi to bilo zanimljivo da se jednom za promjenu malo zagrcne, ispljune zalogaj, preneraženo pogleda u kuhara i promrsi kroz stisnute zube: “Bogati, Stevo, kakav si ovo paštroć danas skupusao? Skoro sam se izrigao pred kamerama.” Ipak, to se ne događa i svi su uvijek oduševljeni ili to samo dobro glume, kao što to glume moji gosti kada su prisiljeni hvaliti ono što sam skuhao, jer znaju da u nogavici držim samurajski mač i da sa mnom nema šale kada je kuhanje u pitanju.
“KRUŠKE I JABUKE”
Nakon navedene emisije bilo je još kuhanja i probavanja, davanja recepata, ali ja sam ih sve nekako zaboravljao, sve dok se 1999. g. nisu pojavile “Jabuke i kruške” (ili “Kruške i jabuke”, ali to sada nije ni važno). Ova je emisija (rađena kao i mnoge druge po stranoj licenci) imala natjecateljski karakter s ekipama (pogađate) Jabuka i Krušaka koje su uz pomoć profesionalnog kuhara morale, u određenoj minutaži, od namirnica kupljenih za neku jadnu svotu napraviti divna i ukusna jela, a to bi im, za divno čudo, najčešće i uspijevalo. Kao voditeljica je briljirala glumica Mirjana Rogina, a neloš je bio i Duško Ćurlić. Saznavali su se novi recepti, a nagrade su, kao i uvijek kada su u pitanju ovakve emisije bile simbolične. Određenu su popularnost stekli i kuhari koji su pomagali natjecateljima (u stvari, oni su stvarno i kuhali), a koji su ponekad išli na živce svojim dvosmislenim komentarima.
PUNOM PAROM U ISTOM LONCU
“U istom loncu” je kulinarski show koji nije rađen po stranoj licenci već po originalnoj ideji ljudi s HRT-a, a u kojem se kuhari amateri iz raznih krajeva Hrvatske natječu s profesionalcima i pri tome ponekad pokažu zavidnu vještinu. To obično budu neka jela iz njihovog zavičaja što cijeloj priči daje dodatnu draž. Kuhala su se mnoga autohtona jela, pričalo se o narodnim običajima i sve je to bilo vrlo zanimljivo. Tu je bio i nekakav stručni žiri, sa Zlatkom Gallom na čelu, koji je sve to ocjenjivao, a dolazili su još neki gosti koji se nisu natjecali, već bi pred kamerama pokazivali svoje veliko gastronomsko i enološko znanje.
“Punom parom” je bilo nešto između, nekakva mišancija koja je, bar koliko sam ja uspio anketirati gledatelje izazvala najmanje simpatija, a to je vjerojatno zato što je ta natjecateljska emisija ostavila dojam najvećeg prenemaganja s obzirom na to da su se natjecatelji vrlo često preglumljivali i tako išli na živce.
“KITCHEN NIGHTMARE” – PSOVKE I UVREDE
“Jezikova juha” je hrvatska licencna verzija britanske “Paklene kuhinje” koja se u stvari u originalu zove “Ramsay´s kitchen nightmares” i koja se trenutačno prikazuje na jednoj od komercijalnih televizija. Možda je prevoditeljima “noćna mora” i pakao jedno te isto, ali ustvari nije. Tu se radi o gospodinu Gordonu Ramsayu koji je stekao veliku popularnost obilazeći restorane i vrijeđajući osoblje. Ustvari, oni ga zovu da im pomogne da poboljšaju meni i privuku goste, a on ih dobro izvrijeđa koristeći pritom takve izraze da u američkoj verziji te emisije kod njegovih monologa imate samo jedno dugo i iritantno “beeeeeep”. Ipak, činjenica je da se tip proslavio, toliko da su na Novoj TV odlučili napraviti našu verziju, a koja se zgodno zove:
“JEZIKOVA JUHA” – NAMJEŠTENO I NAIVNO
Za hrvatsku verziju ove emisije kao voditelj je odabran Francuz Stephan Macchi iliti po naški Stevo. Čovjek je to prikladnog obrazovanja i ugostiteljskog znanja tako da je podosta i kompetentan za svoju ulogu koju je obavio dosta dobro, koliko je već mogao u datim okolnostima. Kao i Gordonu i njemu je zadatak poraditi na meniju, obratiti pažnju na uređenje, način posluživanja, higijenske navike, ali i kao najvažnije, dovesti u red razulareno osoblje koje ništa i nikoga ne sluša. I baš taj segment je najgori u cijeloj emisiji s obzirom na to da je više nego očito da se radi o preglumljavanju unaprijed dogovorenom.
Stephan se prvo nervira i viče na svih, osoblje se prvo kao strašno buni, prijete i nerviraju se, a onda odjednom sve postaje idilično, divno surađuju, “svašta sam korisno naučio”, bla, bla, truć, truć. Restoran u konačnici bude super, hrana izvrsna, a gosti su u ekstazi. Očito je da je sve odglumljeno pa i “slučajni” gosti kojima prvo kao nije dobro, a poslije im je sve super i svi su sretni i zadovoljni i odsada će se samo tu hraniti jer tu jedino valja.
“KOD ANE” – UKUSNO, RASKOŠNO I NEDOSTUPNO
Ana Ugarković je bez sumnje vrsni majstor, ali i osoba oko čijeg se kuhanja i emisije često vode polemike po internetu, i zbog njenog načina kuhanja i i zbog sastojaka i “spravica” koje pritom koristi, a što sve košta k’o sam vrag. Ima tu svakakvih posudica, lončića i poklopčića, mikserića i ostalih pomagala koje bi rado imao i ja u svojoj kuhinjici, ali isto tako i nekoga tko bi sve to poslije i oprao i spremio nazad na police. Činjenica da je “Kod Ane” sponzorirana emisija nimalo ne smeta njenoj kvaliteti, ali je isto tako činjenica da Ana kuha, u najmanju ruku, “raskošno”, tj. na način koji nije prilagođen prosječnoj hrvatskoj kuhinji. Koriste se tu i začini za koje nikada nismo ni čuli i koji se sigurno ne mogu kupiti u svakoj trgovini, a koji su vjerojatno i skupi, tako da ih prosječna domaćica (koja najčešće i gleda ovakve stvari) sebi ne može priustiti pa se samim tim postavlja pitanje svrsishodnosti cijele emisije.
VEČERA ZA 5 – DUGOVJEČNO I POPULARNO
“Večera za 5” je jedna od onih kulinarskih emisija koja je stekla veliku popularnost, snimljen je golemi broj epizoda, a s obzirom na to da ih RTL stalno reprizira, stiče se dojam da se pola njihovog tv-programa sastoji od kuhanja. Moram priznati da sam se čak i ja, ovako skroman i samozatajan, htio prijaviti, ali sam vrlo brzo odustao kada mi je prijateljica koja je sudjelovala otkrila malu tajnu. U stan ti, naime, već u ranu zoru upadne 13 ljudi koji rastegnu pola tone opreme po kući, a ja u takvim uvjetima ne bih mogao niti ući u kuhinju, a kamoli još nešto suvislo i skuhati. Emisija je uistinu zanimljiva i rado je pogledam, a osobito ako mi je netko iznimno simpatičan ili odvratan pa se radujem uspjehu ili neuspjehu.
Ono što u svemu tome nije toliko pozitivno su sudionici koji svoje ocjene daju na osnovi gluposti kao što su uređenje stola, cvijeće, aperitiv, raspoloženje domaćina… Najgore mi je kada netko dovede neke goste za zabavu, a to je najčešće klapa pa moramo po milijunti put slušati “Da te mogu pismom zvati” i gledati ove za stolom kako se prave da im je lijepo.
“MASTERCHEF” – ZADNJI HIT NA TV-U
“Masterchef” je jedna od novijih kulinarskih emisija, ali i jedna onih koje su stekle i najveću popularnost. Radi se o licencnom tv-showu koji se emitira u 40-ak zemalja, a u kojoj sudjeluju vrsni majstori u suradnji s profesionalcima. Emisija je dobra, a sudionici su stekli i određenu popularnost, toliku da o nekima možemo čitati i u trendy časopisima. Mali je nesporazum nastao zbog korištenja naziva “masterchef”, a koji smiju koristiti samo oni koji su tu kulinarsku titulu stekli na drugi način, a kojih ima samo 250 u cijelom svijetu, ali to gledatelje ionako ne zanima previše.
REZIME
Sve u svemu, činjenica je da ovakvih emisija ima puno i da su rado gledane. Mi smo se u ovom članku osvrnuli samo na one najpoznatije na nacionalnom nivou, iako i na lokalnim televizijama ima dosta dobrih stvari koje i sam rado pogledam kada mi dođu pod oko. O tome koliko se tih recepata uopće poslije iskoristi, koliko takvo kuhanje košta, kakva je reakcija gledatelja, kako je to u susjednim zemljama i o mnogim drugim lijepim stvarima, moći ćete čitati u nekom drugom Magazinu. Do tada lijep pozdrav i “dobar tijek”, ako dok ovo čitate usput i nešto žvaćete.
[email protected]
najnovije
najčitanije
Nogomet
Pojačanje u uredu
Borussia Dortmund u klupskoj legendi pronašla novog glavnog direktora kluba
Zadar
PRIRODOSLOVNO-GRAFIČKA ŠKOLA
EKO DANI Drvo nade i biografija vode simboli ekoloških izazova
Scena
posebno iznenađenje
Jelena Rozga doživjela emotivan trenutak na pozornici
Zadar
ART DESIGN
Važno je da naši mladi upoznaju neke od najbitnijih dijelova zadarske umjetničke scene
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Scena
VICE MARTINOVIĆ
TRAGEDIJA U ‘VEČERI ZA 5’: Natjecatelj umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se emisija prikaže
Zadar
PREDIVNO
Prvi put u Zadru zaposleni mladi s Down sindromom: ‘ Imaju predivnu voditeljicu i ekipu…’
Zadar
odjel za ginekologiju
VRIJEDNO PRIZNANJE Zadarska bolnica domaćin prvog tečaja ginekološke endoskopske kirurgije
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
'za zadar'