Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odluka o sudbini Mačjak Šumljaka početkom listopada

Autor: Ivana Burica

04.09.2012. 22:00
Odluka o sudbini Mačjak Šumljaka početkom listopada


Poslovna banka kod koje investitor traži kredit njegovo davanje uvjetuje hipotekom nad zemljištem. No problem je u tomu što još uvijek nisu riješeni vlasnički odnosi između Općine Preko i Hrvatskih šuma nad tim zemljištem, pojašnjava načelnik Jerolimov
Problemi i nakon što se konačno pronašao investitor gradnje  turističkog naselja Mačjak  Šumljak. Naime, ni dva i  pol mjeseca nakon što je  izabran investitor nikako  da na račun Općine Preko  sjedne dogovorena 6,64  milijuna eura. Riječ je o  iznosu na koji je procijenjena vrijednost zemljišta površine 386.401  metara četvornih u uvali  Prtljug na području k.o.  Lukoran, a na kojemu bi se  trebalo graditi spomenuto  turističko naselje. Novac  bi, naravno, trebao uplatiti  izabrani investitor – tvrtka  Duboko plavetnilo – Ugljan  projektant d.o.o.
“Zapelo” s kreditom
Podsjetimo da se ova  tvrtka javila na treći uzastopni natječaj koji je u  roku od desetak mjeseci  Općina Preko raspisala za  prodaju zemljišta u uvali  Prtljug. Tvrtka Duboko  plavetnilo je nakon što je  izabrana za investitora  krajem lipnja s Općinom  Preko potpisala ugovor koji ju je obvezao da do 15.  srpnja na račun Općine  Preko uplati spomenutih  6,64 milijuna eura. Ugovor  izvođača radova obvezuje i  da do kraja siječnja 2013.  godine izradi glavni projekt turističkog naselja te  da s radovima započne do  kraja lipnja iste godine.
No kako je “zapelo” s  rješavanjem kredita,  Općina Preko je izabranom  izvođaču već nekoliko puta  izlazila u susret, produžujući rok za uplatu novca za zemljište.
Prvi put je rok produžen  do kraja srpnja, drugi put  do kraja kolovoza te treći, a  kako tvrdi preški načelnik  Ante Jerolimov, i posljednji  put, rok je produžen do 1.  listopada.
– Poslovna banka kod koje investitor traži kredit njegovo davanje uvjetuje hipotekom nad zemljištem.  No problem je u tomu što  još uvijek nisu riješeni vlasnički odnosi između  Općine Preko i Hrvatskih  šuma nad tim zemljištem,  pojašnjava načelnik Jerolimov.
Podsjetimo da je investitor gradnje naselja Mačjak  Šumljak, i to upravo tvrtka  Duboko plavetnilo, prvi put  bio izabran još prije pet  godina, ali je zbog neriješenih vlasničkih odnosa  na relaciji Hrvatske šume –  Općina Preko tadašnji natječaj morao biti poništen.
Dogovori s Državnim  odvjetništvom
A da bi se riješili vlasnički  odnosi potrebno je pokrenuti postupak izvlaštenja iz  šumsko-gospodarske osnove što stoji 31 milijun kuna.  Taj se iznos planirao namiriti od prodaje zemljišta.
– S Hrvatskim šumama i  Državnim odvjetništvom istražujemo eventualne pravne mogućnosti kako bi se  cijela ova situacija na zadovoljstvo i korist sviju nas  konačno razriješila, govori  Jerolimov te ističe da je ovo,  bez obzira na ishod, posljednji put da se investitoru produžuje rok za  uplatu novca.
Podsjetimo da bi Duboko  plavetnilo u uvali Prtljug  trebalo izgraditi turističko  naselje s hotelom kapaciteta 500 kreveta i kategorije  četiri zvjezdice te urbanim  vilama.
Vrijednost investicije iznosi 140 milijuna eura, a  procjena je da će buduće  turističko naselje zaposliti  400-tinjak što stalnih što  sezonskih djelatnika. Prednost u zapošljavanju bi,  naravno, trebalo imati lokalno stanovništvo.
Što bi to značilo za razvoj  ne samo otoka Ugljana, već  i Pašmana te automatski za  zadržavanje stanovništva  na otocima, ne treba posebno isticati.
Još kad bi postojeći zakoni i propisi omogućavali  da ulaganje na otocima ne  bude toliko komplicirano.