Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sivu pčelu traži cijela Europa

Autor: Ante Vidović

04.09.2012. 22:00
Sivu pčelu traži cijela Europa

Foto: PIXELL



Sivu pčelu traži cijela Europa, a ona je autohtona pčela Alpa, Triglava, Velebita, Dinare i Panonske nizine. Ako je uspijemo zaštititi, dobit ćemo kvalitetan i traženi brend, govori Bukvić
Pčelari Udruge Dalmatinka  sa slovenskim kolegama iz Udruge “Anton Janša” iz Žirovnice napravili su  nacrt ugovora o dugoročnoj budućoj  zajedničkoj suradnji. Nacrt ugovora napravljen je na “Veselim igrama pčelara”  održanim proteklog vikenda u Žirovnici u Sloveniji, a bit će potpisan u  studenom u Zadru za kada je najavljen  dolazak slovenskih pčelara. Riječ je o  početku suradnje koja bi na kraju mogla  rezultirati velikim poslom u izvozu  pčelinjih proizvoda i posebno matica i  pčelinjih zajednica za kojima potražnja  raste na svjetskim pa tako i na europskim tržištima.
– Ugovor podrazumijeva studijska putovanja, razmjenu iskustava i tehnologija. Nama su posebno interesantna  njihova iskustva koja su stekli od kada  je Slovenija ušla u EU. Preko njihovih  kanala mi dolazimo do novih tržišta i  kontakata, kaže pčelar i član Udruge  Dalmatinka Krste Bukvić.
Bukvić otkriva strateški plan razvoja  domaćeg pčelarstva temeljen na svjetskim i europskim tržišnim potrebama  za pčelama. Riječ je o utakmici u kojoj  domaći pčelari imaju veliku prednost  nad konkurencijom. Adut u toj igri jest  siva pčela koja se pokazala kao tražena  roba. U suradnji sa Slovencima treba je  sačuvati i zaštititi te ponuditi kupcima.
– Činjenica je da sivu pčelu traži cijela  Europa, a ona je autohtona pčela Alpa,  Triglava, Velebita, Dinare i Panonske  nizine. Ako je uspijemo zaštititi, dobit  ćemo kvalitetan i traženi brand. S druge  strane, mi se već godinu dana pripremamo za organizaciju pčelarskog centra Zadarske županije gdje bismo educirali pčelare. Cilj je od postojećih 250  pčelara dobiti barem deset do petnaest  vrsnih pčelara koji su se spremni uhvatiti u koštac s kvalitetnom proizvodnjom matica i pčelinjih zajednica, govori Bukvić, istaknuvši da cijene matica  rastu u nebo usred pojačane potražnje.
– Globalan problem je da pčele ugibaju i to u enormnim količinama. Pčela  više ne može opstati u prirodi sama, bez  pčelara. Nedostatak pčelinjih zajednica  osjeća cijela priroda, a posebno poljoprivredna proizvodnja koja bez pčela  pada, ističe Bukvić, dodajući da oni  imaju veliku prednost jer već krajem  travnja na tržište mogu izaći s pčelinjim  zajednicama i maticama.
– Izlazimo mjesec dana ranije na  tržište i možemo se zadržati duže toliko. Zbog toga su Slovenci i zainteresirani za dugoročnu suradnju s nama, zaključuje Bukvić.