Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Zadru se okupilo 38 KUD-ova iz svih krajeva županije (FOTOGALERIJA)

Autor: Ante Rogić

04.09.2012. 22:00
U Zadru se okupilo 38 KUD-ova iz svih krajeva županije (FOTOGALERIJA)

Foto: Filip BRALA



Na pozornici postavljenoj u podnožju Trga pet bunara jučer i danas izmijenit će se ukupno 38 KUD-ova iz svih krajeva Zadarske županije
Nebo se smilovalo, oblaci su se razišli pa je 1. smotra folklora Zadarske županije ipak ostala na prvotno planiranom mjestu održavanja. Na pozornici postavljenoj u podnožju Trga pet bunara danas i sutra izmijenit će se ukupno 38 KUD-ova iz svih krajeva Zadarske županije. Nakon 40 godina od posljednje smotre ovakve vrste u gradu Zadru gotovo isto toliko KUD-ova okupilo se na jednom mjestu.
Materijalna dobit u drugom planu
– Danas na početku održavanja 1. smotre folklora Zadarske županije željela bih osvijetliti doprinos hrvatskih kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskom narodnom preporodu jer sve ima svoj početak pa tako i djelatnost naših KUD-ova. U vremenu kada je glavni cilj hrvatske nacije, stvaranje vlastite države, već ostvaren, promišljanja o naciji, o njenom povijesnom razvoju, o njenom identitetu, o očuvanju istog u velikoj europskoj obitelji naroda kojoj pripadamo i u koju 2013. godine i formalno ulazimo, od iste su važnosti kao i preporodno doba kada su se s njima bavila prva hrvatska, dalmatinska kulturno-umjetnička društva, istaknula je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, pokretača manifestacije. Osvrnula se na preporodno doba, kada djeluje najveći broj KUD-ova koji putem etnokulturne komunikacije nastoje širiti hrvatsku nacionalnu svijest u svim slojevima društva. Istaknula je kako su u to doba svi nastupi pojedinih društava i sekcija bili posjećeni, kako iz drugih mjesta tako i iz inozemstva.
– Svoj neizbrisivi povijesni doprinos pobjedi hrvatske nacionalne misli dala su razna kulturno povijesna, kazališna, sportska i druga društva, koja su nerijetko sačinjavali Hrvati, političke afirmacije hrvatske nacije u Dalmaciji prenoseći svoj duh i inspiraciju na mlađe naraštaje, udarajući temelje pobjedi hrvatske nacionalne integracije u Dalmaciji. Svakako, treba istaknuti da je u navedenom razdoblju većina društava bila prožeta entuzijazmom, da im je materijalna dobit bila u drugom planu, da je sve bilo u duhu ideala za bolju sutrašnjicu svog naroda. Upravo tim entuzijazmom i ponosom na naše slavne pretke ste vi članovi KUD-ova, nakon najveće agresije na hrvatsko nacionalno biće, nakon Domovinskog rata, nakon Oluje koja je oslobodila vaše domove, pristupili s ljubavlju obnovi duge tradicije djelatnosti KUD-ova u našoj županiji, poručila je ravnateljica NMZ-a. Istaknula je kako su usprkos porušenim kućama, spaljenim nošnjama, instrumentima, neimaštini prouzročenim ratom, držeći za ruku svoju djecu ili unučad na ponos svojih predaka i cijelog hrvatskog naroda krenuli putem promocije, očuvanja te prenošenja na mlađe generacije naše etnokulturne baštine.
Raznolikost Zadarske županije
– Vaša ustrajnost se isplatila, jer danas imate priliku prezentirati bogatstvo tradicionalnih narodnih nošnji, pjesmi i plesova, kako stanovnicima Zadarske županije tako i stranim gostima u samom srcu Zadra, na izvoran i tradicionalan način svjedočeći etnokulturnoj tradiciji ovog dijela Dalmacije, odnosno Hrvatske, a sve to u čast vaših preporoditelja koji su svojom dušom i krvlju očuvali hrvatski nacionalni identitet prije više od stotinu godina i vitezova koji su svojom dušom i krvlju obranili hrvatsku naciju prije dvadeset godina, kazala je Renata Peroš.
Manifestaciju je otvorio župan Zadarske županije Stipe Zrilić. Podsjetio je na značenje riječi folklor, te istaknuo kako se u današnjim uvjetima često taj kulturni element gubi i potrebno ga je čuvati i očuvati.
– Vi, članovi KUD-ova taj folklorni element činite živućim, da on živi na našim trgovima, našim selima, diljem naše županije. Tomu služi i ova prva smotra folklora Zadarske županije, a Zadarska županija je raznolik kraj. Nadam se da ćemo tu raznolikost vidjeti i danas ovdje, kazao je župan Zrilić, poželjevši da smotra postane tradicionalna.