Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vjera, nada i ljubav – putovi života vjeroučitelja

Autor: Marija Ćurko

04.09.2012. 22:00
Vjera, nada i ljubav – putovi života vjeroučitelja

Foto: Adam VIDAS



Pastoralna i katehetska služba daje poticaj za osobno posvećenje, a duhovni napredak doprinosi kvaliteti katehetskog djelovanja, rekao je u propovijedi mons. Puljić potaknuvši vjeroučitelje na rast u osobnom posvećenju kako bi drugima pomagali da to čine
U pastoralnom  centru župe Uznesenja  BDM u Zadru na Belafuži  jučer je održan 36. katehetski dan Zadarske nadbiskupije, na kojem su se okupili  svećenici, redovnici, redovnice i vjeroučitelji. Susret je  započeo misnim slavljem u  župnoj crkvi Uznesenja  BDM koje je predvodio zadarski nadbiskup mons.  Želimir Puljić te vjeroučiteljima poručio da budu Isusovi  učenici, sposobni povlačiti  se u osamu na molitvu kako  bi iz nje crpli snagu za naviještanje, služenje i prenošenje vjere. “Budite ne samo navjestitelji, nego i zaljubljenici u Isusa Krista.” Nadbiskup je u propovijedi posebno izdvojio riječi iz  duhovne baštine blažene  Majke Terezije. Riječi su:  “Isus je istina koju treba objaviti. On je ljubav koju treba  ljubiti. Isus je riječ koju treba navijestiti, svjetlo koje  treba upaliti.”   
 Radni dio susreta koji je  održan u župnoj dvorani započeo je obraćanjem mr. don  Gašpara Dodića, predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije i nadbiskupa mons. Puljića. Zatim je predavanje o temi  “Godina vjere – novi poticaji  za novu evangelizaciju”  održao dr. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke  biskupije. Potom je slijedio  rad u skupinama, a predstavljena su i izvješća o tome. Susret je završio raspravom sudionika te najavom događanja u Nadbiskupiji u novoj pastoralnoj  godini. 2012./2013.  
– Pastoralna i katehetska  služba daje poticaj za osobno posvećenje, a duhovni  napredak doprinosi kvaliteti  katehetskog djelovanja, rekao je u propovijedi mons.  Puljić potaknuvši vjeroučitelje na rast u osobnom  posvećenju kako bi drugima  pomagali da to čine.           Mr. don  Gašpar Dodić je istaknuo  važnost Godine vjere uputivši na potrebu razmišljanja  o tome i ponovnog otkrivanja ovoga dara.
– Evangelizaciju treba činiti. Njezin temelj je navještaj  evanđelja po pismima Novog zavjeta. Evangelizacija  danas traži muškarce i žene  koji mogu biti aktivna i kontemplativna prisutnost te istovremeno odzvanjajući  proročki glas u svijetu. Budite svjetlo svijeta, rekao je  don Gašpar Dodić istaknuvši djelotvornu vjeru, nadu i ljubav kao putove života  vjeroučitelja u njihovom  osobnom životu i na području stvaranja mentaliteta  kršćanske zrelosti kod djece  i mladih koje odgajaju putem  kateheza.
 Don Gašpar je još naveo  kako vjera uključuje duboko  svjedočenje i stvarnu snagu  koja proizlazi iz susreta s  Kristom.
– Samo susret među osobama s iskustvom istine i  ljepote koje zadivljuju i privlače mogu obnoviti kršćansko tkivo koje je imalo velikog udjela u povijesti  našega društva. Nova evangelizacija započinje našim  istinskim vjerničkim  življenjem i uvjerenjem, govorio je don Gašpar. Poželio  je sudionicima da neumorno  siju “sjeme” koje će donijeti  puno ploda i iznenađenja na  “klasu” brojnih župa.
 Mons. Želimir Puljić je poručio da su vjeroučitelji osobe koje su pozvane govoriti s  Bogom i neprestano moliti, a  to podrazumijeva kontemplaciju, sudjelovanje na svetoj misi, molitvu na koljenima, plodnost u naviještanju i brigu za čovjeka.