Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gore sela i gradovi, gasili i hrvatski kanaderi

Autor: Hina (H)

04.09.2013. 22:00
Gore sela i gradovi, gasili i hrvatski kanaderi

Foto: MORH



Letjeli smo s Francuzima, oni su u pojmu pilotiranja liga prvaka. Kada se usporedimo, mi ništa ne zaostajemo za njima, kaže satnik Stjepan Radonić


Dvije posade hrvatskih pilota kanadera s tehničarima i popratnim osobljem, njih ukupno 13, vratile su se u srijedu navečer u Hrvatsku iz Portugala, gdje su na molbu portugalske vlade sudjelovali u misiji gašenja velikih požara koji već tjednima bjesne u toj državi, a tamošnju situaciju ocijenili su kataklizmičkom.
Na sjeveru i u središnjem dijelu Portugala proširili su se veliki požari s kojima se borilo 700 vatrogasaca i u kojima je poginulo šest osoba. Veliki problem stvarao je i snažan vjetar, a kako je sve trajalo tjednima preko Europske komisije zatražena je pomoć hrvatskih i francuskih kanadera.
Dnevno i po 300 novih požara
Zapovjednik protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković situaciju u Portugalu ocijenio je kataklizmičkom.
– Situacija u Portugalu se može nazvati kataklizmom. Već tjednima gore veliki požari, dnevno se potpali i 300-tinjak novih požara. U nekim trenutcima kompletna je zemlja u dimu, dakle nema praktički sela i grada koji nema 20-ak požara, rekao je bojnik Turković.
Nakon zajedničke akcije, kopilot satnik Stjepan Radonić kazao je da hrvatski piloti ne zaostaju za onima iz Francuske.
– Mi smo letjeli s Francuzima, oni su u pojmu pilotiranja liga prvaka. Najviše ih ima, najviše kanadera imaju, najviše iskustva imaju, tako da su oni za sve pojam. Letjeli smo sada s njima i kada se usporedimo, mi ništa ne zaostajemo za njima, poručio je.
A kada je Hrvatska u pitanju, za nama je dobra protupožarna sezona. U odnosu na prošlu godinu, puno je manje požara i naleta kanadera, istaknuo je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavngo stožera OSRH brigadni general Ivan Jurić.
U Hrvatskoj manje požara
– Kad usporedimo prošlu i pretprošlu sezonu imali smo puno, puno manje požara. Točnije tri puta manje požara i pet put manje naleta do sada, naglasio je general Jurić. Dodao je da za vrijeme misije u Portugalu ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanju gotovost hrvatskih kanadera u slučaju požara u domovini.
U ovakvim hitnim situacijama smještaj i letove plaća zemlja domaćin, a dio sufinancira i Fond Europske komisije putem Mehanizma za civilnu zaštitu.