Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tri Slovenca gliserom “nasjela” na hrid u plićaku

Autor: Suzana Bandić

04.09.2013. 22:00
Tri Slovenca gliserom “nasjela” na hrid u plićaku


Plovilo dugo 6,5 metara nasukalo se krmenim dijelom na hridi u plićaku uvale soline. Nitko od člnova posade nije ozlijeđen niti je bio u opasnosti. Za izvlačenje i tegljenje broda na sigurno angažirana je tvrtka “SeaHelp”


U uvali Soline, na otoku Ižu, u četvrtak ujutro nasukao se gliser „Timini” s tri člana posade. Srećom, nitko nije ozlijeđen, a za odsukavanje plovila u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar pozvana je tvrtka “SeaHelp”.
Dojavu o nasukavanju glisera u četvrtak ujutro, nešto prije deset sati, zaprimila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. Javljeno im je kako je 6,5 metara dug plastični gliser “Timini”, koji plovi pod slovenskom nacionalnom zastavom, s tri člna posade nasjeo na hridi u plićaku uvale Soline, uz obalu otoka Iž.
– Dojavu o nasukavanju uputio je vlasnik glisera koji se na plovilu nalazio s još dva člana posade, također slovenskih državljana. Budući da osobe na nasukanome plovilu nisu bile u opasnosti bilo koje vrste i da su vremenski uvjeti bili povoljni, odmah je organizirano komercijalno spašavanje plovila preko „Sea Helpa”, koji su po dolasku na poziciju javili da je gliser nasukan krmom, u prilično nezgodan položaj – izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture napominjući kako bi odsukavanje moglo potrajati zbog prevencije od mogućeg težeg oštećenja glisera. No svega posla sata nakon zbrinjavanja posade plovilo je podignuto i otegljeno u dogovorenu luku.