Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ninčević: Tenis u Zadru može postati masovan sport

04.09.2016. 22:00
Ninčević: Tenis u Zadru može postati masovan sport


Za manje od desetak dana u Zadar stižu Davis cup reprezentacije Hrvatske i Francuske koje će se u dvorani Krešimira Ćosića od 16. do 18. rujna boriti za plasman u finale najpoznatijeg svjetskog teniskog momčadskog natjecanja. Od ovog prvorazrednog sportskog događaja puno očekuju i u Teniskom klubu Dalmacija osnovanom prije četiri godine. Miroslav Ninčević, predsjednik i osnivač kluba, izgradio je tenisku dvoranu uz servisnu cestu u Gaženici. Članovima kluba, a trenutačno ih ima 40-ak, na raspolaganju su dva zatvorena terena i jedan otvoreni sa zemljanom podlogom.
– Planiramo urediti još jedan teren na otvorenom. Tako bismo imali ukupno četiri terena i time bismo zadovoljili naše trenutačne potrebe. Podloga koju imamo na dva terena u dvorani je ista ona na kojoj se igra US Open. To se kod nas kolokvijalno zove beton, ali to je zapravo posebna podloga koju smo izravno dobili iz New Yorka – kaže Ninčević koji je u rad kluba uključio cijelu obitelj. Sinovi Stipe, Toni, Luka i Frane te kći Ana i danas su aktivni u tenisu. Neki kao igrači, drugi kao treneri, a svi zajedno kao dio kluba koji se bori za svoje mjesto na zadarskoj sportskoj sceni.
– Pomažu svi, od supruge Marine do djece, koji su i sami tenisači. To je jedini način na koji smo mogli opstati. Ideja o dvorani pala nam je na pamet prije deset godina i malo pomalo uspjeli smo je realizirati. Naša, ali i sva ostala zainteresirana djeca, sada imaju gdje trenirati tijekom cijele godine. Ulaganja u izgradnju ovog kompleksa su bila vrlo velika, a jedini izvor prihoda su nam članarine tako da sve što možemo odrađujemo sami.
Tenis u Zadru nema tradiciju košarke, nogometa ili veslanja, ali stvari se polagano mijenjaju.
– Svaki sport ima svoju posebnost, pa tako i tenis. Zadar još uvijek zaostaje po broju terena kojih je za ovako veliki grad vrlo malo. Drugi je problem što tenis djeci mahom nije prvi sportski izbor. I dalje nam dolazi dosta djece koji su isprobali niz sportova pa se tek nakon toga odlučuju za tenis. To je nešto što bismo željeli promijeniti, jer dok ta djeca dođu do nas tada je često već kasno za tenis s obzirom na njihovu dob. To je velika šteta, posebno kod onih koji imaju talent za ovaj sport.
Ulaganja koja se traže u tenisu su velika.
– Najveće troškove donose nastupi na turnirima. Bez odlaska na turnire u tenisu nema napretka, a sve to jako puno košta. U momčadskim sportovima imate utakmicu koja ima svoj termin i djeca na to potroše pola dana, najviše cijeli dan. U tenisu je drugačije. Morate doći na turnir, nekad igrati kvalifikacije, pa ne znate koliko će te ostati jer možete ispasti odmah, a možete i igrati finale. Za cijelo to vrijeme trebate plaćati hotelski smještaj, a o troškovima putovanja da i ne govorim.
Izgradnja dvorane u Gaženici dosta je toga promijenila u zadarskom tenisu.
– U suradnji s Hrvatskim teniskim savezom prošle sezone u Zadru smo imali čak 13 turnira u svim uzrastima. Osim na našim igralo se i na terenima na Putu Dikla i to je za djecu koja treniraju u Zadru odlična vijest. Bez turnira i mečeva s vršnjacima ne znate koliko dijete zapravo može, što su mu prednosti, a što mane.
Ninčević je u klubu i prvi trener.
– Veliko je zadovoljstvo kada vam u klubu dođe dijete koje do tada nije držalo reket u ruci, a nakon tri-četiri godine od njega dobijete igrača koji voli i zna igrati tenis. Neće svi biti vrhunski igrači, ali u napretku svakog djeteta možete vidjeti i plod svoga rada. A to je posebno zadovoljstvo.
Ninčević se nada da će polufinale Davis cupa povećati zanimanje djece za tenisom.
– Imamo nekoliko ideja koje se mogu realizirati kao popratni događaji tijekom tri dana odigravanja Davis cupa na Višnjiku. To je prilika koju ne bismo smjeli propustiti jer riječ je o događaju koji u svom gradu nisu imale ni teniski daleko jače sredine od Zadra. Zna se koliko su uspjesi rukometne reprezentacije podigli zanimanje za tim sportom, a o nogometu da i ne govorim. Jasno nam je da tenis ne može biti u tom rangu, ali ako želimo ići naprijed nužno je omasoviti ovaj sport.
Izbacivanje Francuske otvara mogućnost da Hrvatska i finale odigra u Zadru.
– Radujemo se polufinalu, a nadamo se i finalu. Naši članovi i njihove obitelji bit će veliki navijači našoj reprezentaciji. Najave su da će doći najmanje tisuću francuskih navijača što najbolje govori o značaju ovog dvoboja – zaključio je Ninčević.