Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadrani svoje ljubimce kupaju na zaobilaznici

04.09.2016. 22:00
Zadrani svoje ljubimce kupaju na zaobilaznici


Okupati kućnog ljubimca u manje od pola sata, a da kupaonica poslije toga ne izgleda kao da je pukla cijev, san je svakog vlasnika psa. Odnedavno Zadrani u svom gradu imaju upravo tu opciju. Svoje dlakave prijatelje mogu odvesti u Dog Wash, samoposlužnu praonicu za pse u Ulici hrvatskog sabora i po principu sličnom autopraonicama svog ljubimca za pola sata do 45 minuta, ovisi o veličini i dlaci psa, odvesti ga kući čistog i mirišljavog. Ideja poduzetnog Zadranina Dalibora Lerge, iz prije spomenutih razloga, odmah je naišla na dobar odaziv među vlasnicima kućnih ljubimaca, a kako saznajemo, za zadarski Dog Wash brzo se pročulo i među turistima.
I stranci oduševljeni
– Dolazili su nam ovo ljeto Englezi, Slovenci, Nijemci. Uglavnom su svi oduševljeni idejom i čude se kako tako nešto ne postoji i kod njih, kaže Lerga napominjući kako zasluge za ideju ipak ne idu samo njemu, nego i dvojici njegovih prijatelja od kojih je jedan sudjelovao u sufinanciranju. U Hrvatskoj Dog Wash osim Zadra ima, koliko je Lergi poznato, samo Osijek, koji se može pohvaliti i parkom za pse, a praonice za pse mogu se naći i u susjednoj Italiji.
Princip korištenja je vrlo jednostavan. Za razliku od samoposlužnih praonica za automobile Lerga pojašnjava ključnu i vrlo bitnu razliku:
– Među opcijama koje vlasnik psa može odabrati najvažnija je pauza. Znači, u tijeku svake radnje možete pritisnuti pauzu koja traje 5 minuta i ona se ne ubraja u vrijeme koje ste platili, pa tako zapravo na plaćenih 4 minute imate realno na raspolaganju 20 minuta, što je sasvim dovoljno za okupati psa manje pasmine, ističe zadarski poduzetnik. Kako bi potvrdio svoje riječi Lergi je u prezentaciji pomagao newfoundler Cayen. U minutu Cayen je bio smočen, a nakon što je nanio šampon Lerga je jednostavno pauzirao dok je Cayena šamponirao, a potom je krenuo s ispiranjem nakon čega je vrijeme počelo normalno teći.
Funkcioniranje je vrlo jednostavno, aparat prima kovanice(1,2,5) i novčanice (10, 20, 50 i 100 kn). U opcijama je dezinfekcija kade, šamponiranje, tretman protiv buha i krpelja, regenerator, ispiranje i sušenje fenom čija se jačina može regulirati u slučaju da se pas boji, a voda je namještena na temperaturu od 28 Celzijusa koja se preporuča za pse. Naravno, bilo koja od ovih opcija može se preskočiti ukoliko vlasnik koristi svoj šampon ili primjerice ne želi koristiti tretman protiv buha i krpelja.
Pranje od 20 kuna
Cijena, kaže Lerga, ovisi o veličini psa i dlaci, a s obzirom na opciju pauze, kreće se od 20 kuna za manje pse pa nadalje.
Robertu Viduki za kupanje velškog terijera Luckyja 20 kuna sasvim je dovoljno.
– Kad ga kupamo u kadi, teško je opisati kako kupaonica kasnije izgleda. Koliko vremena treba za kupanje, toliko i za čišćenje. Ovako ga okupamo za malu lovu i dok završimo i iziđemo on je čist i potpuno suh. A i čini mi se da je ovdje dosta mirniji nego kod kuće gdje mu je sve poznato pa samo čeka priliku za šmugnuti, kaže Luckyjev vlasnik.
A Dalibor Lerga primjer je jedne lijepe zadarske poduzetničke priče. Dokaz da se dobrom idejom može uspjeti, iako to ne znači da mu je lako.
– Kad sam čuo za njega i vidio aparat, oduševio sam se. Volio bih iskreno da je Grad malo pomogao, barem u reklamiranju. Mislim da je Zadar definitivno zaslužio, s obzirom na broj vlasnika pasa, da ima ovako nešto, zaključuje Lerga.
Dog Wash možete pratiti i lajkati i na facebook stranici.