Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jure voli sve raditi

Autor:

04.10.2009. 22:00
Jure voli sve raditi

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Učim cijene i slažem tapete, pomažem svome šefu Siniši, zapravo volim sve raditi, kaže nam Jurica kojega smo baš zatekli na dnevnoj pauzi s kolegama. Da poslovi koji rade budu u skladu s njihovim mogućnostima, brine se radni terapeut Lidija Hrunčev, ističući uistinu velike prednosti koje im uključivanje u poslovne aktivnosti donosi
Mogućnosti za uključivanje osoba s Down sindromom u sve društvene aktivnosti, učenje, čak i u pronalaženje odgovarajućeg posla, postaju sve veće i otvorenije. Pomicanjem nekadašnjih granica, osamostaljenje i aktivno sudjelovanje u društvenom životu, primarni je cilj koji, uz nesebičnu pomoć roditelja, ali i šire zajednice mnogi od njih mogu ostvariti. Jer, kako ističu u Udruzi za Down sindrom Zadarske županije, s odgovarajućim radom i poticajima, ova djeca mogu uistinu puno postići.
Socijalizacija
I zadarska Udruga na poticanju razvoja samostalnog življenja osoba s Down sindromom radi sve više, pritom posebno ističući potrebu rane intervencije, odnosno rad s djecom od samoga rođenja. Kao dio opće rehabilitacije mladih i odraslih osoba s Down sindromom na putu prema osamostaljenju, nedavno je u Zadru održana prezentacija ugostiteljskih vještina, a jedan od prvih pozitivnih primjera društvene integracije i socijalizacije mladih, predstavlja i zapošljavanje dvadesettrogodišnjeg Jurice Milina, u zadarskom prodajnom centru Baumax. Jurica, koji je član udruge za Down sindrom Zadarske županije, na poslovima ispomoći radi od siječnja, zajedno s još četiri štićenika Udruge “Svjetlo”, udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Svakog radnog dana od 9 do 13 sati radi na lijepljenju deklaracija, slaganju robe, održavanju prostora urednim kao i na uređenju okoliša, što mu, kako kaže, predstavlja veliko zadovoljstvo.
– Učim cijene i slažem tapete, pomažem svome šefu Siniši, zapravo volim sve raditi, kaže nam Jurica, kojega smo baš zatekli na dnevnoj pauzi s kolegama. Da poslovi koji rade budu u skladu s njihovim mogućnostima, brine se radni terapeut Lidija Hrunčev, ističući uistinu velike prednosti koje im uključivanje u poslovne aktivnosti donosi.
– Ovaj posao članovima udruge jako puno znači i promjena koja se na njima može uočiti doista je velika. Zadovoljniji su, imaju puno više samopouzdanja, a na poslu su zaista vrlo odgovorni i svatko daje svoj maksimum, kaže Hrunčev. Ostali djelatnici centra odlično su ih prihvatili, a jednako tako i kupci.
Baumax za primjer
Da Jurica vrlo ozbiljno shvaća svoj rad i odgovornost, potvrđuje nam i njegova majka Klaudija, ističući da je poslom na koji sam odlazi autobusom, prezadovoljan. On je već ranije radio kao pomoćni konobar u jednom ugostiteljskom objektu, gdje se također jako dobro snašao.
– Djeca ako žele mogu mnogo toga ostvariti, ali im je potrebna podrška. Želimo stoga informirati i senzibilizirati javnost, a posebno roditelje djece s Down sindromom, da se s njima može i treba raditi. Svi su oni različiti, imaju svoje želje, hobije i interese, ali je najvažnije pokazati da su ravnopravni članovi društva, kaže Juričina majka, također članica Udruge.
Mogućnosti osoba s teškoćama prepoznali su u Baumaxu, gdje je suradnja sa štićenicima različitih udruga prisutna u svim njihovim trgovinama. Rade na poslovima koji nisu fizički prezahtjevni, poslovi održavanja i njege biljaka, slaganja robe i slično, za što dobivaju i određenu naknadu.
– Kao centar imamo mogućnost zaposliti osobe s teškoćama i surađujemo s udrugama, a povratna informacija djelatnika koju imamo vrlo je pozitivna. Na ovaj način dobili su osjećaj vrijednosti i u poslovnom smislu, što se na njima vidi. Zajednički rade na zadacima s ostalim zaposlenicima i reakcije su vrlo pozitivne, zaključuje i Arsim Aliu, voditelj prodajnog centra Zadar.


 AKCIJSKI DAN


U sklopu “Baumax-x Humanity programa Pokaži što znaš – provedimo jedan dan rukom u ruci s osobama s posebnim potrebama” sutra će se održati Baumaxov akcijski dan. Deset osoba s posebnim potrebama družit će se s djelatnicima i kupcima u Baumaxu te kroz druženje i rad pokazati što znaju, svoje radne sposobosti i želju za radnim angažiranjem.