Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Moj prijatelj se ženi

Autor: Mare ([email protected])

04.10.2009. 22:00


Moj prijatelj se ženi. Iznenada, na brzinu, skoro da mu ni ne poznajemo malu s kojom se spanđao pred ljeto… Priča je klasika: friško poznanstvo, ludo ljeto i jedva punoljetna klinka je ostala trudna. I taman kad nas je svih šokirao da se zakleti neženja nasanjkao (eto zašto treba seksualni odnos uvesti u škole), uslijedio je drugi šok. Zvao je Joku za kuma. A Joke, koji je u vezi sa Sandom već preko deset i kusur godina, vjeruje u instituciju braka isto kao ja u vanzemaljce. I uhvatila ga je tolika panika da je šiznuo i nazvao me da se nađemo na kavi.
  – Mare, znaš da smo ja i Davor dobri od kada znamo za sebe, ali di od svih ljudi baš mene za kuma. Znaš i sam koliko sam ja sa Sandrom i da nema te sile koja bi mene natjerala pred oltar. Ne da sam antikrist, nego bježim od oltara ko vrag od tamjana… A ova ima već godina i godina da upire gore od Bepine kad ću je odvest prid oltar, iznervirano mi je počeo govoriti.
  – Ajde bogati Joke, što si se tako usrao, pa ne ženiš se ti nego on?! Nećeš ti govoriti ‘uzimam’ nego Davor. Ti ćeš samo biti tamo pored njega, čuvati prstenje i poslije se potpisati tamo gdje se potpisuju kumovi.
  – Je, sve to stoji, ali ko će od ove moje ostat živ kad se raznježi na te pizdarije: vjenčanica, buket, prvi bračni poljubac, suze najbliže rodbine… Već je počela: pa kako se Davor ženi, a tek je s malom četiri mjeseca. Pa eto vidiš, otpratili smo u brak cijelu našu generaciju, rodbinu, braću i sestre, ja svoje društvo, ti svoje, jedino ti mene nećeš nikad ženiti… Tek sad ću poluditi. Sad sam najeb’o ko žuti…, palio je cigaretu za cigaretom.
  – A, jebemu miša Joke, možda ti je stvarno više vrijeme da se ženiš. Eto, ja ću ti biti kuma…, okrenula sam na zezanciju, ali sam ostala neshvaćena.
  – Ajde Mare, ne zajebavaj… Ja sam mislio da me ti bar razumiješ…
  – Ma razumijem ja tebe skroz, ali ti si ipak u prednosti. Jesi u vezi? Jesi. Ja nisam. Ševiš? Jesi, a ja nisam.
  – Ma dobro, o tome bi se dalo raspravljati… Ajde dalje, utješi me malo…
  – Čekaj, čekaj, što si rekao da ne ševiš?
  – Pa rijetko u zadnje vrijeme. Ono, obavim svoju dužnost, jednom mjesečno, možda i ne tako često. Ne pitaj me zašto… Dosadilo mi. Počneš dnevno, prebaciš se na tjedno, pa mjesečno, tromjesečno… Zgadi ti se nakon toliko godina istu spizu jesti. Nogometnim rječnikom rečeno, da svaki dan Arsenal i Barcelonu gledaš, zgadilo bi ti se. Poželio bi oko bacit na Raštane i Velebit…, skrušeno je i ispod glasa posramljeno objašnjavao poantu zašto se seks izgubi negdje u prijevodu kad su duge, preeeduge veze u pitanju.
  – Ma ne kaki, možeš se nogom tući u guzicu. Imaš svakodnevno na raspolaganju birati seks ili neseks i ti biraš neseks?! Ne mogu vjerovati, a još manje razumjeti. A meni je najbliži muški dodir kojega se sjećam kad svake dvi-tri godine odem do ginekologa vidit je li mi se buža zaštopala. Joke, čini mi se da ti treba stručna pomoć…
  – Ajde Mare, nemoj zajebavat. Ja bi malo promijenio bužu. Eto, jesmo prijatelji, ali ako trebaš pomoć…, nasmijao se ali poznavajući Joku i ozbiljno mislio.
  – E Joke, Joke…Nije ni čudo što je Sandra šiznula. A što misliš, da se njoj ne jedu možda drugi štapići… To ti je isto kao kad imaš najskuplju Vuittonovu torbicu, nakon određenog vremena ti dosadi. Pa bi promijenio u Pradu ili Gucci…, rekla sam mu.
  – Ma daj… A vidiš, s njom su na polsu sve muški, tko zna što ona radi…, odmah je počeo paničariti.
  – Ajde ne drami… Sad budi lijepo pametan, odmah se večeras baci na posao, daj sve od sebe, a na vjenčanju budi kul, pravi se da si razmišljao o ženidbi.
  – Jebate Mare, imaš ti pravo. Vi žene ste pametnije od nas. Manje znate, ali više razumijete… bar kad su te stvari u pitanju… A ti, ako ti je toliki bed, bar ginića promini….