Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ustanova koja obogaćuje sliku grada

Autor:

04.10.2009. 22:00
Ustanova koja obogaćuje sliku grada

Foto: Adam VIDAS



Hrvatska kazališna kuća Zadar bila je domaćin svečane akademije Gradske knjižnice Zadar. Proslava povodom Dana Gradske knjižnice Zadar i obilježavanja 60. obljetnice njezina osnutka prošla je u velikom svečarskom ozračju, uz prisustvo velikog broja uzvanika. Povodom obljetnice u HKK je i predstavljena monografija “Gradska knjižnica Zadar 1949. – 2009.”.
Pozdravni, ujedno i uvodni govor, održao je mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar. Istaknuo je kako Knjižnicu promišlja u simbolu stabla njegovana čovjekovim rastom, odnosno željom za rastom. Stablo, koje je ranjeno prije 18 godina.
– Za Gradsku knjižnicu se može reći da u sebi sadržava svu njegovu simboliku. Za nju stablo vidim kao oslonac. Uvjeren sam da i naši čitatelji u knjizi nalaze oslonac. Knjižnica je mnogima jasan oslonac, poručio je Pehar.
Zahvala svima koji su osnovali i vodili knjižnicu
Istraživanje koje je proveo Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru pokazuje, istaknuo je Pehar, kako je knjižnica ustanova koja obogaćuje sliku grada.
Ravnatelj Pehar podsjetio je kako je Knjižnicu preuzeo u teškim trenucima.
– Čast mi je biti ravnateljem ove ustanove. Zajedno sa svojim osobljem ću se truditi da ostavim tragove kao kolijevku za nove generacije. Ostanimo i budimo jedni drugima oslonac, poručio je Pehar.
U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnjice prisutnima se obratio Slavko Harni naglasivši kako je, kad je riječ o 60. obljetnici Gradske knjižnice Zadar, riječ o jednom dugom razdoblju.
– Gradska knjižnica svojom građom, a posebno dinamizmom, biva prozorom koji je otvoren prema budućnosti, kazao je Harni istaknuvši kako u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici prate razvoj Knjižnice. Kad je riječ o monografiji Harni je istaknuo kako ona predstavlja simbiozu grada i knjižnice.
U ime osnivača GKZD, Grada Zadra, okupljene je pozdravio gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić. Podsjetio je na početke, odnosno osnivanje Knjižnice, napomenuvši kako je riječ o nečem smionom i hrabrom, te se zahvalio svim ljudima koji su osnovali i vodili knjižnicu. Gradonačelnik je istaknuo kako GKZD proživljava naročiti razvoj, napose otkad je u novim prostorima. Istaknuo je kako je jedna četvrtina stanovnika grada upisana u knjižnicu, a u Gradu naročitim uspjehom smatraju osnivanje područnih knjižnica. Kad je riječ o proširenju knjižnice izrazio je nadu kako projekt neće u recesijskim vremenima imati duži zastoj.
Župan Zadarske županije Stipe Zrilić naglasio je kako živimo u vremenu kratkih formi i instant rješenja. Nasuprot tome istaknuo je marljiv rad djelatnika Gradske knjižnice Zadar, što je vidljivo prije svega u broju korisnika, kao i brojci posuđenih knjiga.
Monografija “Gradska knjižnica Zadar 1949. – 2009.
– Imate prekrasan i plementi posao, stoga budite i dalje vjerni promicatelji blaga, poručio je zadarski župan djelatnicijma GKZD.
U ime ministra kulture Bože Biškupića prisutnima se obratio Miljenko Domijan. Istaknuo je vlastitu privilegiju da upozna sve ravnatelje knjižnice, te je podsjetio na vremena u kojima je nastajala knjižnica. Naglasio je kako je, kad je riječ o preseljenju u nove prostore, možda i sreća što se knjižnica preselila, jer ona “živi ne samo knjigom, već i duhom”.
Monografiju “Gradska knjižnica Zadar 1949. – 2009.” predstavio je njen autor Mladen Masar, ukratko prešavši period koji se obilježava. Monografija se sastoji od dva dijela, glavnog koji opisuje knjižnicu od samog početka pa sve do danas, i usporednog koji opisuje stanje u Zadru kroz prošlih 60 godina, a i više.
O samoj monografiji govorili su njeni urednici dr. sc. Antun Travirka i dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić.
Dr. Travirka istaknuo je kako je riječ o jednom od rijetkih takvih izdanja na hrvatskom izdavalačkom nebu.
– Bez sumnje Gradska knjižnica Zadar je jedini živi kulturni centar grada Zadra. Mladen Masar zamislio ju je kao jedno cjelovito djelo i kao takva je zanimljiva, istaknuo je Travirka napomenuvši kako su oni, kao urednici, imali ugodan posao. Travirka je istaknuo vrlo suvremen način koncipiranja knjige koji pridonosi njenoj zanimljivosti. Masar je u knjizi koristio velik broj fotografija i upravo taj slikovni materijal, po Travirkinim riječima, građu čini živom i zanimljivom.
Briljant hrvatskog bibliotekarstva
– Knjiga je jedan od vrijednih doprinosa zadarskom stvaralaštvu, ali i hrvatskom uopće, istaknuo je Travirka.
Tatjana Aoparac Jelušić istaknula je kako su knjižnice odraz riječi i znanja, ali i raspoređene ekonomske i državne moći. Istaknula je kako su državne vlasti prepoznale u kojoj mjeri dobro organizirana knjižnica pridonosi kulturi življenja. Fizička knjižnica, istaknula je, u novom doigitalnom dobu dobiva novo značenje.
– Gradska knjižnica Zadar je ne samo primjer dobre prakse, već mjesto gdje svjetski stručnjaci dolaze učiti. Vjerujem da će ova knjiga pružiti uvid u bogatu lepezu koju knjižnica nudi, kazala je Aparac Jelušić.
Prilikom dodjele nagrada zaslužnima prgodni govor održao je i Ante Žužul, direktor Školske knjige. On je istaknuo kako Gradska knjižnica nije samo zadarski slučaj, već hrvatski.
– Ovaj zadarski uzor je uistinu briljant hrvatskog bibliotekarstva. Zadar, kao grad, je pokazao kako na programima može okupiti čitavo čudo, kazao je Žužul.
U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Doris Karamatić na harfi i Maja Vasilj kao vokal, a gost iznenađenja je bila djhečja klapa Kolibrići. Pozavršetku akademije priređen je svečani domjenak.
Povodom navedenih obljetnica u ulaznom dijelu Gradske knjižnice postavljena je izložba “Prvih šezdeset povodom proslave 60. obljetnice samostalnog rada Gradske knjižnice Zadar i Dana Knjižnice”.


 NAGRADE NAJVJERNIJIM ČITATELJIMA


Već tradicionalno prilikom obilježavanja Dana knjižnice dodijeljene su nagrade najvjernijim čitateljima. U kategoriji obitelji nagrađena je obitelj Bakmaz, na odraslom odjelu najčitateljica je Maja Kresović, dok je na dječjem najčitateljica Sandra Knežević. Najslušatelj je Oliver Peričić, a po ograncima nagrade su dobili Željka Karamarko, Bili brig, Petra Vidaić, Crno, Marija Mazija, Arbanasi i Davorka Stipčević, Ploče. Najčitatelj Bibliobusa je Ljubomir Vranković iz Starigrada Paklenica. Svi oni dobili su vrijedne nagrade, ali i produljenje godišnje članarine.




 PRIZNANJA ZA VJERNOST


Povodom 60. obljetnice osnutka Gradske knjižnice dodijeljeno je nekoliko nagrada kao znak zahvalnosti. Ani Mazija dodijeljena je nagrada kao simbol vjernih čitatelja. Ona je posudila 1187 knjiga, a platila je manje od 100 kuna zakasnine. Nagrada je dodijeljena i Anti Iviću, dogogodišnjem djelatniku Knjižnice, ali i vjernom članu ustanove. Priznanje za vjernost ustanovi dodijeljeno je Marici Škara, najstarijoj djelatnici Knjižnice. Nagrade su još primili Jordanka Grudač, u ime Hrvatskog novinarskog društva, Marica Bahlan, u ime Američkog veleposlanstva u RH, te Ante Žužul, direktor Školske knjige.