Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Film o Gotovini – kritika aktualne vlasti

04.10.2010. 22:00
Film o Gotovini – kritika aktualne vlasti


Na izravno pitanje je li za njega Ivica Račan izdajnik, Sedlar je odgovorio da nije samo on jer je u njegovo doba donesen zakon o suradnji s Haagom. Izdajnik je po Sedlaru i Vladimir Šeks, zbog one njegove famozne rečenice locirati, uhititi i transferirati
Večeras je u kinu Callegro u Zadru održana projekcija filma Jakova Sedlara “Gotovina – Pisma iz Haaga ili Hrvatska tugo moja”. Film je snimljen u rodnom mjestu generala Gotovine, u Pakoštanima, Zagrebu, ali i na lokacijama diljem svijeta, u New Yorku, Varšavi, Los Angelesu Parizu, pa čak i u logoru Auschwitz te u Izraelu. Prije točno dva mjeseca, održana je projekcija u 36 gradova u Hrvatskoj i BiH, a kako kaže autor Jakov Sedlar, film je pogledalo više od 100.000 ljudi. Sedlar misli da će do kraja godine “Gotovina – Pisma iz Haaga ili Hrvatska tugo moja” biti najgledaniji film u Hrvatskoj.
– Film je specifičan zbog toga što u njemu idu dvije paralelne priče. Jedna je imaginarno dopisivanje generala Gotovine i jednog njegovog borca. Druga priča je rad na monodrami “Europa danas” Zrinke Cvitešić. To su priče koje jedna drugu nadopunjuju. Iz reakcija je vidljivo da u filmu nekima nedostaje Gotovine, neki bi htjeli nešto drugo. Najbitnije je da je film zainteresirao ljude apsolutno u pozitivnom smislu, rekao je prije projekcije Jakov Sedlar.
Na primjedbu da je film zapravo dosta oštra kritika aktualne vlasti, Sedlar je rekao da on u svom umjetničkom radu stalno hoda po žici. Sedlar, kako kaže, to radi nesvjesno jer ne ovisi o nijednom ministru. Štoviše, Sedlar proziva one medije koji su pod kontrolom jedne lili druge političke opcije, da ignoriraju odjek ovog filma u hrvatskoj publici. Na izravno pitanje je li za njega Ivica Račan izdajnik, Sedlar je odgovorio da nije samo on jer je u njegovo doba donesen zakon o suradnji s Haagom. Izdajnik je po Sedlaru i Vladimir Šeks, zbog one njegove famozne rečenice locirati, uhititi i transferirati. Na pitanje očekuje li na projekciji ili je možda pozvao i svog prijatelja dr. Ivu Sanadera, Sedlar je rekao kako mu Sanader nikad nije bio prijatelj. Naime, nakon onog što je Sanader učinio Hrvatskoj, Sedlar ne vjeruje da je taj čovjek bilo kome više prijatelj.
Projekciju su organizirali HVIDR-a Zadar i Udruga žena u Domovinskom ratu, nazočili su joj i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i zadarski župan Stipe Zrilić.