Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska je franjevačka zemlja

04.10.2010. 22:00
Hrvatska je franjevačka zemlja


Zadar je grad velikog štovanja svetog Franje, koji je posjetio samo nekoliko zemalja, a među njima i našu zemlju. Uz Maltu, Hrvatska je zemlja s najviše franjevaca u svijetu, istaknuo je fra Josip Sopta


Misno slavlje na blagdan Sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda, u istoimenoj crkvi u Zadru predvodio je fra Josip Sopta, provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Zadru.
Franjo (1182. – 1226.) je rođen u Asizu u Italiji. Mladost je provodio u zabavama i velikom trošenju očeva novca. Nakon toga doživio je susret s Bogom u svom srcu te se obratio i započeo sasvim drugačiji život prema svetom evanđelju. Odrekao se očeve bogate baštine i prigrlio siromaštvo, provodeći evanđeoski život, u jednostavnosti, poniznosti i poslušnosti, naviještajući svima Božju ljubav. Uz potvrdu pape Inocenta III. započeo je živjeti sa skupinom nasljedovatelja koji su bili potaknuti njegovim primjerom. To bratstvo proglasio je redom Male braće, čiji je cilj bio nasljedovati Isusa Krista te živjeti i naviještati njegovo evanđelje. Franjo se želio što više suobličiti Isusu Kristu, tako je 1224. godine na tijelu obdaren svetim ranama. Poznati su njegovi spisi koje je ostavio kao duhovnu baštinu Crkvi kako bi mnogi slijedeći njegov primjer i svetost živjeli za Boga, potpuno se darujući njemu i slaveći ga u svemu stvorenom. Od Franjinih sljedbenika nastali su franjevački redovi: Mala braća, klarise i zajednica pokornika koji žive u svijetu (Treći red).
– Franjo u Crkvi nije ništa drugo želio osim da živi evanđelje. Njegov cilj, sadržaj i misija je živjeti evanđelje Isusa Krista i slijediti njega. Pozvani smo da poput svetog Franje i prema njegovu primjeru čujemo evanđelje, slavimo euharistiju i bolje vidimo svoju zadaću u današnjoj Crkvi i današnjem vremenu, rekao je fra Josip Sopta.
– Sveti Franjo, ne samo što je imao na sebi pet rana da bi bio što sličniji Kristu, njegovom životu i smrti, on je Krista uzeo kao nitko do tada, ozbiljno. Za svoj uzor uzeo je živo evanđelje Isusa Krista. Kada je u unutarnjem žaru našao spas u evanđelju, u njegovim traženjima nije bilo uzmaka od Boga. Sveti Franjo je rođen 1182. godine u Asizu, umro je u Porcijunkuli, 1226. godine. Dakle, to je jedan život relativno kratak u teškim vremenima, ali i u vremenima koja su trebala istinski susresti Krista. Crkva je tada bila usred križarskih ratova, kazao je u propovijedi predvoditelj svete mise dodajući kako je sveti Franjo ostavio neizbrisiv trag u cijelom kršćanskom svijetu.
Predvoditelj euharistije osvrnuo se i na povijest franjevačkog reda u svijetu.
– Upravo zbog svoje jednostavnosti, franjevački red je najbrojniji crkveni red, iako je broj redovnika i redovnica koji se nadahnjuju franjevačkom karizmom daleko manji, nego nekada. Još uvijek nije se ugasio taj poticaj koji je pošao iz Asiza prije osamsto godina. Ovaj samostan je po svoj prilici najstariji franjevački samostan u Hrvata. Nalazimo se na početku tih velikih tradicija i upravo je Zadar grad velikog štovanja svetog Franje, koje je jedno od prvih kod nas. Sveti Franjo je posjetio samo nekoliko zemalja, a među njima i našu zemlju. Uz Maltu, Hrvatska je zemlja s najviše franjevaca u svijetu. Hrvatska je, prema tome, franjevačka zemlja i hrvatski narod je osobito prigrlio svetog Franju.