Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Medalja može i bez ulova

04.10.2010. 22:00
Medalja može i bez ulova


Ove godine bilo je prijavljeno 19 panulaša od kojih su, bez obzira na mirno more, čak 17-orica ostala bez ulova


ŠRD Sipa iz Benkovca i ove je godina organizirao tradicionalno ribolovno natjecanje u panuli, Kup Karinskog i Novigradskog mora, koje je održano prošle subote. Vijeme idealno bez vjetra, bez valova, bonaca kao ulje, ali ribe nigdje. Tako bi se ukratko mogli opisati uvjeti koji su natjecatelje dočekali u Karinu. U ranijim godinama ovo vrlo popularno natjecanje pratile su vremenske neprilike (bura i kiša). Ove godine bilo je prijavljeno 19 panulaša od kojih su, bez obzira na mirno more, čak 17-orica ostala bez ulova.
Natjecanje je počelo u osam sati ujutro, a lovilo se sve do 15 sati. Oni koji su pripremali doček i svečani ručak stalno su s mora čekivali kakav pozitivan glas o dobrom ulovu. Ali glasa (što će reći riba) – niotkuda.
Vulelija najsretniji
Tračak nade donio je Nikola Šutija, koji je nosio primjerak brancina, a Damir Pleša neveliku lampugu. Vrlo brzo se pokazalo da je to bilo sve od ulova. Sucu Lutfiji Roboviću nije preostalo ništa drugo već prihvatiti ova dva primjerka i potvrditi da su prva dva mjesta podijeljena. Kako je domaćin osigurao odličja za trojicu, a ulovile su se samo dvije ribe, ribolovni žiri odlučio je da se ždrijebom izabere jedan od 17 preostalih natjecatelja kojem će pripasti treće mjesto. Na kraju je izvučen Damir Vulelija, koji je tako ostao bez ulova, ali ne i bez medalje. Srećom, što zajednički obrok nije ovisio o ulovu panulaša jer su domaćini pripremili raznovrsnu trpezu za sve.
– Krenuo sam odmah na izlal iz Ždrila jer sam pretpostavljao da u Karinskom moru, zbog pobuka, neće biti ništa. Otišao sam i do Novigradskog mora. Moram priznati da nisam osjetio niti mali trzaj. Koristio sam i prirodnu i umjetnu ješku. Izgleda da nije bio dan za to. Možda je zbog nedostatka ribe, ili previše velikog izlova, odnosno brojnih mreža koje se koriste u tako malom akvatoriju, ulov bio tako slab. Možda je i vrijeme bilo krivo za to – nagađao je dr. Ivica Kostović, koji, dakao, nije bio baš zadovoljan, nakon što se u bazu vratio bez ulova.
Svi diplomirali
I dok su se panulaši mučili na moru na obali se okupio znatan broj mladih ribolovaca, juniora U-16, koji su nastupili na natjecnju u lovu štapom s obale i tako ulovima ipak poboljšali sliku ovogodišnjeg Kupa. Nastupilo je 50 juniora od osam do 16 godina iz Zubaca i Donata (Zadar), biogradske Podlanice, Vrsi, Iglice (Karin Donji) i benkovačke Sipe. Vrijeme im je bilo idealno uz mirno more i sunčan dan. Smješteni na južnoj strani Karinske uvale i uz skromnost ribljeg fonda, na vaganju su donijeli 112 komada riba, težine nešto iznad tri kilograma. Uglavnom su se lovili glavoči, balavice, šparići i mali arbunići. Lovilo se 3 i pol sata nakon čega je bilo vaganje. Zbrajajući rezultate ulova, pokazalo se da su, ovog puta najuspješniji bili natjecatelji iz Vrsi, a onda potom Podlanice, Zubaca i Donata, koji su ulovima osigurali medalje, pehare i diplome. Razlike među pobjednicima bile su male, tako da su odlučivali grami.
Najveći ulov na vaganju je prezentirao Marko Stojak (Vrsi), koji je ulovio 591 gram ribe i toliko isto i bodova, što mu je donijelo prvo mjesto. Iza njega plasirao se Lovre Milin (Zubatac) s ulovom od 287 grama, a na trećoj poziciju učvrstio se Ivan Filip Pavić (Donat), koji je na vaganje donio 249 grama.
Pobjednici su nagrađeni diplomama, medaljama, peharima, a svima ostalima uručena je diploma kao zahvala za sudjelovanje na Kupu.


 REZULTATI




Panula: 1. Nikola Šutija (Sipa, Benkovac) brancin 3.216, 2. Damir Pleša (Iglica, Donji Karin) lampuga 960, 3. Damir Vulelija (Sipa, Benkovac) – ždrijebom…
Juniori (U-16): 1. Lovre Stojak (Vrsi) 591, 2. Lovre Milin (Zubatac, Zadar) 287, 3. Ivan Filp Pavić (Donat, Zadar) 249, 4. Bruno Tedeško, (Iglica, Donji Karin) 186, 5. Karlo Zagorac, (Podlanica, Biograd n/M) 158…