Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Peša Ćosića isprovocirao do stanja neubrojivosti?

04.10.2010. 22:00
Peša Ćosića isprovocirao do stanja neubrojivosti?


Na sljedećem ročištu zakazanom za studeni utvrđivat će se ubrojivost optuženika Paške Ćosića u trenutku počinjenja kaznenog djela
Zbog pokušaja ubojstva na mah jučer je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje 25-godišnjem informatičaru Pašku Ćosiću. Optužnicom ga se tereti da je u veljači 2008. godine u punoj brzini, s namjerom da ga usmrti, automobilom s bicikla oborio poznanika Josipa Pešu.
Dvojica mladića, svega mjesec dana ranije, fizički su se sukobila na jednoj nogometnoj utakmici trčeći za loptom. Ugledavši ga u prolazu, nakon što je parkirao vozilo na Putu Petrića, nedaleko od kafića “Play”, Ćosić je prišao Peši i ispričao mu se zbog toga. Međutim, Peša ne samo da nije prihvatio njegovu ispriku, već ga je nekoliko puta šakama i nogom udario u glavu. Isprovociran iznenadnom i neočekivanom reakcijom, u stanju intenzivne srdžbe i bijesa, Ćosić je sjeo u svoj automobil VW polo, nakon čega ga je nekoliko ulica niže sustigao te se u punoj brzini automobilom zaletio u njega. Udarivši ga u stražnji dio bicikla, nabacio ga je na poklopac automobila i vjetrobransko staklo nakon čega je ovaj pao na asfalt, a Ćosić nastavio vožnju i nesmanjenom brzinom, bez zaustavljanja i kočenja, gurao i gazio bicikl kotačima.
U optužnici Županijskog državnog odvjetništva navodi se da je Peša samo stjecajem sretnih okolnosti zadobio tek lakše tjelesne ozljede, odnosno ogrebotine kapka, lijevog oka, ali i da je Ćosić kazneno djelo počinio jer je bio doveden u stanje intenzivne ljutnje i to ne svojom krivnjom.
Sudska vještakinja, psihijatrica dr. Elizabeta Dadić Hero, u svom je stručnom vještvu navela da je Ćosić u trenutku napada automobilom bio u stanju afektivne tenzije, odnosno smanjenjog vladanja vlastitom voljom, no i tužiteljstvo i obrana složili su se kako psihijatrica nije dovoljno precizno navela u kolikoj mjeri je bila smanjena njegova ubrojivost u trenutku sukoba pa je stoga zatraženo njezino ponovno saslušanje.
Ročište je stoga odgođeno za 8. studenog kada će se ponovno saslušati psihijatrijska vještakinja, dr. Elizabeta Dadić Hero koja će svjedočiti o Ćosićevoj ubrojivosti, ali će na raspravu biti pozvan i oštećenik, odnosno Josip Peša.