Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Stablo Gradske knjižnice i dalje raste i grana se

04.10.2010. 22:00
Stablo Gradske knjižnice i dalje  raste i grana se


Uz glavno stablo imamo i pet grana među kojima i Bibliobus kojim dolazimo do svih naših korisnika i umirovljenika koji ne mogu doći do nas – Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar
Prigodnim programom jučer je obilježen Dan gradske knjižnice Zadar. Tijekom dana polaznici prvih razreda osnovnih i srednjih škola te Sveučilišta imali su mogućnost besplatnog upisa, a prava svečanost upriličena je u ulaznom dijelu knjižnice u večernjim satima, kada su dodijeljene nagrade najčitateljima te je odigrana predstava Jednostavno (“Nesretni”). Kao i svake godine čitatelji i prijatelji gradske knjižnice okupili su se u velikom broju kako bi nazočili proslavi Dana knjižnice. U uvodnoj riječi pozdravio ih je ravnatelj Gradske knjižnice Zadar Ivan Pehar. Nakon što je izrazio dobrodošlicu gostima neizostavno se prisjetio nekih ružnijih vremena kroz koja je knjižnica, nažalost, prošla tijekom rata.
– Na ovaj sretni dan ipak bih vratio sjećanje na 1991. godinu koju ne možemo nikako zaobići, dan kada je ranjena gradska knjižnica. Stablo gradske knjižnice danas raste i grana se. Uz glavno stablo imamo i pet grana među kojima i Bibliobus kojim dolazimo do svih naših korisnika i umirovljenika koji ne mogu doći do nas, istaknuo je Pehar. Također je spomenuo jedno od istraživanja koje je provedeno ne samo među korisnicima knjižnice nego i medijima te političarima koji su rad knjižnice ocijenili ocjenom između vrlo dobrog i odličnog, što je svakako poticaj na još ustrajniji rad u prilagođavanju svim novim trendovima u struci. Pehar je govor zaključio zahvalom svim korisnicima i suradnicima koji su omogućili da se Gradske knjižnice Zadar uzdigne na razinu izvrsnosti koja je zamijećena u Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica.
– I dalje nastavljamo s radom. Nećemo se prilagođavati recesiji u smislu recesije duha i recesije nade, nego samo recesiji u financijskom smislu koju ćemo, nadamo se uskoro prebroditi, rekao je Pehar. Nakon riječi zahvale dodijeljene su nagrade najčitateljima Gradske knjižnice Zadar i njezinih ogranaka.
Dobitnici ovogodišnjih nagrada su: Neven, Ana i Katarina Vučković (kategorija obitelj), Zoran Zuber (najčitatelj Odjela za odrasle), Vinko Grgić (najslušatelj Glazbenog odjela), Lea Milić (najčitateljica Dječjeg odjela), Gabriela Maroti (najčitateljica Ogranka Bili brig), Sara Bradica (najčitateljica Ogranka Crno), Viktorija Stipčević (najčitateljica Ogranka Ploče), Jelena Perović (najčitateljica Ogranka Arbanasi) te Ana Genda (najčitateljica Bibliobusa iz Prkosa). Ove godine dodijeljene su i posebne zahvalnice i nagrade suradnicima, a ovogodišnji dobitnici su Iva Pejković kao voditeljica kluba čitatelja “Dioptrija” te suradnica projekta “Zadar čita”, Markica Perić, voditelj kluba čitatelja Ogranka Bili brig te Zrinka Mandić vjerna suradnica Morskog utorka.
Nakon dodjele nagrada posjetitelji su imali priliku uživati u drugom dijelu programa u kojem su mladi zadarski glumci Anica Kovačević i Duško Modrinić izveli predstavu Jednostavno (“Nesretni”). Radi se o djelu Ivora Martinića koje otvara putanju jednog nesretnog pokušaja zajedništva mlade žene i mladog muškarca.
Obilježavanje Dana Gradske knjižnice Zadar nastavlja se kroz cijeli tjedan različitim događanjima raspoređenim po ograncima knjižnice, kao i u Gradskoj knjižnici Zadar.


 NAJOBITELJ, NAJČITATELJ I NAJČITATELJICA


Među dobitnicima nagrada i priznanja Gradske knjižnice Zadar u kategoriji obitelji najmarljivija je ove godine bila obitelj Vučković. Otac Neven te kćeri Ana i Katarina zajedničkim snagama postali su najnačitanija zadarska obitelj. Kako su djevojke zbog bolesti bile spriječene doći nagrade i zahvalnicu preuzeo je otac.
– Članovi gradske knjižnice smo već deset godina i njihovom uslugom služimo se vrlo često. Imamo tri iskaznice koje nikad nisu prazne, na njima je uvijek zadužen maksimalan broj knjiga. Ja se služim stručnom literaturom kojom je knjižnica bogato opremljena a koja mi pomaže u poslu te naravno beletristikom, a djevojke uz lektire čitaju najviše knjige za svoj užitak, rekao je otac Neven ponosan osvojenom nagradom. Ništa manje sreće nije osjećao ni Zoran Zuber koji je osvojio titulu najčitatelja Odjela za odrasle.
– Čitam stripove i knjige od malih nogu ni sam ne znam koliko sam ih pročitao jer sam član knjižnice tako dugo da ni ne pamtim koliko. Jako sam sretan zbog ove nagrade, rekao je Zuber koji u zadnje vrijeme uz stripove najviše čita klasike koji su mu i donijeli ovu nagradu i titulu.
U čitanju je aktivan i mladi kadar među kojima ipak vodi Lea Milić, četrnaestogodišnja učenica Osnovne škole Valentin Klarin iz Preka i dobitnica nagrade za najčitateljicu Dječjeg odjela. Ipak zbog nedostatka knjiga na Dječjem odjelu Lea je već prešla i na posuđivanje s Odjela za odrasle pa nas ne treba čuditi ako iduće godine osvoji i tu titulu.
– Obožavam čitati znanstvenu fantastiku i fantaziju, nešto tipa Stephanie Mayer. Tjedni prosjek mi je otprilike pet knjiga tjedno, zapravo šest, ako računamo lektiru. Profesori su oduševljeni, a ja još više, pohvalila se Lea koja uz čitanje stigne izvršiti i obaveze u dvije škole, osnovnoj i glazbenoj školi koju pohađa u Zadru.