Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Komedija će obilježiti sezonu

04.10.2011. 22:00
Komedija će obilježiti sezonu


Akcent ovogodišnje dramske sezone je na komediji, kako je najavila dramska producentica Jadranka Svaguša, a razlog je, među ostalim, sama publika


Kazališna sezona HNK Zadar 2011./2012. najavljena je na press konferenciji u foyeru HNK Zadar. Uz ravnatelja Renata Švorinića o sezoni koja je pred nama govorili su dramska producentica Jadranka Svaguša, glazbena producentica Dina Bušić, te Ana Lederer, intendantica HNK u Zagrebu.
Ravnatelj HNK Zadar najavio je novu sezonu ističući kako je riječ o pregršt dobrih predstava i koncerata, među kojima i dvije premijere. Jedna od njih je “Gostioničarka Mirandolina” s kojom se 20. listopada otvara sezona, a najavila ju je Ana Lederer.
– Vrlo mi je drago da smo apostrofirani u dramskom i koncertnom dijelu zadarskog kazališta. Zadnji put koprodukciju smo imali 1985., a voljeli bi da suradnja bude trajnija. Kazalištima je budućnost u velikim produkcijama, i to upravo kroz koprodukcije, kazala je Lederer.
Koncertnu sezonu otvorit će Zagrebački gitaristički kvartet, a više o samim koncertima je kazala Dina Bušić.
– Ove godine očekuje nas osam koncerata u pretplati, četiri koncerta ciklusa zadarski glazbenici, četiri koncerta ciklusa Bersa, koncerti Zadarskog komornog orkestra, te dva jazz koncerta. Koncerti u pretplati održavat će se jednom mjesečno, a u prosjeku ćemo svaki mjesec imati po tri koncerta. Riječ je o iznimno kvalitetnim umjetnicima, najavila je Dina Bušić.
Akcent ovogodišnje dramske sezone je na komediji, kako je najavila dramska producentica Jadranka Svaguša, a razlog je, među ostalim, sama publika.
– Pokazalo se da je ta publika dragocjena. Moram kazati kako smo vrlo zadovoljni brojem pretplatnika, koji se posljednje dvije godine kreće oko 200. Sve je više potražnje, te ćemo morati na kraju i stopirati pretplatu, što je malo ružno s naše strane, ali moramo se ograničiti. Uveli smo i studentsku pretplatu, jer je ta publika dosad bila nekako malobrojna, kazala je Svaguša.
Kad je riječ o predstavi “Gostioničarka Mirandolina” koja otvara sezonu istaknuto je kako će prva premijera biti odigrana u Zadru, kao i prva predstava. Sedam dana prije same izvedbe kompletna ekipa će doći u Zadar, a troškove predstave zagrebačko i zadarsko kazalište snose zajedno. To je ujedno i bio odgovor ravnatelja Švorinića na novinarsko pitanje.
– To je uobičajena praksa posljednjih 40-ak godina. Nismo mi ništa izmislili, kazao je Švorinić, a intendantica Lederer istaknula je kako je za svaku predstavu najvažnije da je vidi što više publike.
– Svaka nova predstava nosi nešto novo, kazala je Lederer.