Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Maksimiru traže svoj peron sreće

Autor: Šime Ćurko

04.10.2012. 22:00
U Maksimiru traže svoj peron sreće

Foto: Marin GOSPIĆ



Vrlo je važno kako ćemo se postaviti u bloku, posebno u sredini terena. Od igrača tražim zonski presing koji mora biti koordiniran i u ciljanom trenutku – kaže Ferdo Milin


Ferdo Milin siguran je u jednu stvar.
– Ako izgubimo protiv Lokomotive, nismo ništa napravili protiv Zagreba – kaže trener nogometaša Zadra pred kojim je prvo gostovanje na kojem će voditi zadarsku momčad. Dakako, kako god prošao protiv Lokomotive Zadru nitko neće oduzeti tri boda osvojena protiv Zagreba, ali Milin vrlo dobro zna što bi značio još jedan poraz. Za početak naglo spuštanje na zemlji momčadi koja je protiv “pjesnika” sebi konačno dala malo oduška. Opet, Milin i ne smatra da mu momčad “hoda pola metra iznad zemlje” jer se pobjedom protiv Zagreba nije ni blizu moglo nadoknaditi sve što je propušteno u prvih devet kola.
Na Maksimiru Zadrane danas u 11. kolu čeka Lokomotiva, momčad čija je igra slična onoj Intera (naravno iz Zaprešića), a zna se kako je Zadar ove jeseni prošao protiv “žutih”. Igračima koji ne uspiju u Dinamu ili su poslani na “praksu” u drugi klub Lokomotiva je prvi, a Inter potencijalno drugi izbor.
Dinamova škola
– Lokomotiva ima dosta mladih i školovanih igrača koji razvijaju igru od noge do noge. Zato je vrlo važno kako ćemo se postaviti u bloku, posebno u sredini terena. Od igrača tražim zonski presing koji mora biti koordiniran i u ciljanom trenutku. Dakako da nema nikakvog smisla da svi igrači trče na svakog protivničkog igrača koji ima loptu i tako 90 minuta.
Svaka utakmica ima svoje zakonitosti pa se tako ono što se radi na treningu ne može uvijek poput kakve formule primijeniti na terenu.
– Za početak je najvažnije kako ćemo se taktički postaviti, a to je moj posao. Vrlo je važno i strpljenje jer utakmica se igra 90 minuta i mnoge se stvari u tom periodu, ako i krene loše, mogu popraviti. Igrači ne smiju biti egoistični nego imati upravo onakav pristup koji nas je vukao protiv Zagreba. Tada su svi trčali za svakoga. Ne bude li tako, može se dogoditi da nakon deset minuta promijenim sva tri igrača. Isto tako, budemo li pravi, neću nikoga mijenjati do kraja utakmice. Da neki igrači nisu tražili zamjenu protiv Zagreba, osim taktičkih ne bih napravio nijednu izmjenu. Ako stvari idu dobro, treba ih pustiti.
A ako ne idu?
– Onda moramo reagirati i to vrlo brzo.
Kakvu reakciju igrača očekujete protiv Lokomotive?
– Pozitivnu, a za početak to znači i pozitivno razmišljanje. Zabranio sam igračima da u svlačionici negoduju ili traže objašnjenje kod suigrača zašto je nešto loše učinilo. Ja sam taj koji odlučuje treba li nekoga kazniti, upozoriti ili napraviti nešto treće. To nije posao igrača.
Zadovoljni bodom
Zato je posao igrača ne izgubiti danas na Maksimiru.
– Bili bismo zadovoljni bodom, ali o tome prije utakmice ne treba razmišljati. Najvažnija je naša igra. Ako ona bude dobra neće biti problema.
Maksimum Zadra na brojnim gostovanjima posljednjih sezona bilo je 0:0 ili 1:1. Mnogo češće događao se brzi pad, u nekoliko minuta dva ili tri primljena gola i – piši kući propalo.
– Ono što je bilo ne možemo ni vratiti ni ispraviti, ali smo iz toga nešto mogli naučiti. Zato idemo na Maksimir igrati onakav nogomet kakav smo pokazali protiv Zagreba. Bez obzira na isključenje protivničkog igrača, mi smo bili ti koji smo dominirali svih 90 minuta. I to je ono što me raduje.