Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

NAJČITATELJ DRAGUTIN RASPOVIĆ U knjižnici kao i doma

04.10.2013. 22:00
NAJČITATELJ DRAGUTIN RASPOVIĆ U knjižnici kao i doma


Najčitateljem je ove godine proglašen Dragutin Raspović, član Gradske knjižnice od davne 1955. godine, a evo što on kaže o čitanju.
Gospodine Raspović koliko ste Vi to knjiga pročitali unazad godinu dana da ste dobili titulu najčitatelja?
– Ova nagrada nije stigla samo za to što sam ja pročitao, već zato što sam dugi niz godina član Knjižnice i dugogodišnji čitatelj, još od 1955. godine. S obzirom na to da često dolazim i već me svi znaju, od osamdesete od kad je ovaj sastav djelatnika, mislim da je to više utjecalo na odluku o nagradi, nego sam broj knjiga kojih je, također dosta.
Što najviše čitate?
– Čitam u stvari sve. Počnimo od naših Zadrana Bilosnića i Aralice, zatim Tribusona, Pavličića, Tomića… sad sam počeo čitati Šalkovića i stvarno uživam. Od stranih volim stvarno raznoliku građu, od krimića pa do ratnih knjiga. Često sam u knjižnicu dolazio i svaki dan da dobijem knjigu koju želim pročitati, naprimjer Stiega Larsona koji je izuzetno posuđivan. Čitam sve pomalo.
Što ste inače po struci i koliko dnevno stignete čitati?
– S obzirom na to da sam tehnička struka meni je čitanje prava zabava i odušak. Dok sam radio čitao sam dva do tri sata dnevno, a sada kada sam u mirovini uglavnom čitam navečer ili kad idem na odmor nakon popodnevnog obroka. Zimi je čitanja više jer je manje aktivnosti, a ljeti se manje čita.
Kako ste zadovoljni uslugom i Gradskom knjižnicom?
– Ova knjižnica daje jako puno. Za svakog tko nešto želi može dobiti, od glazbe, novina, knjiga, časopisa, raznoraznih predavanja. Uvijek pratim što se zbiva, a često sam i u pratnji suprugi koja voli sva ta društvena predavanja. Djelatnici su „ludi”. Svi su toliko dobri i žele vam prići i pomoći i stvarno se ovdje osjećam kao doma. Kad dođem kroz jutro ostanem barem pola sata, sat vremena, popijem kavicu, sretnem svoje bivše profesore, kolege i popričam s njima… to je jedan užitak koji čovjeka ispunjava.
Koga trenutačno čitate?
– Evo baš sam danas uzeo Šimlešu za sebe i suprugu i Tomića za svoj gušt.