Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pehar: Za status knjižnice godine najzaslužniji su čitatelji

04.10.2013. 22:00
Pehar: Za status knjižnice godine najzaslužniji su čitatelji


Poseban gost proslave dana Gradske knjižnice Zadar bio je Veljko Barbieri koji je od ranog jutra kuhao tzv. dalmatinski lonac,kako je pojasnio jelo legionara koje se sastoji od grahorica kao što su leća, orzo i čičvarda


Iako je Gradska knjižnica u Zadru osnovana još davne 1949. godine, svoj dan slavi na obljetnicu granatiranja kada je tijekom Domovinskog rata prije 22 godine pogođena i tako podijelila sudbinu grada. Ipak, koliko god tužan povod ova obljetnica imala s vremenom je postala proslava svojevrsnoga drugog rođenja ove važne ustanove u gradu Zadru, a koliko je važna svjedoči i više od 15 tisuća građana koji su učlanjeni, kao i bogati fond građe te nagrada za Knjižnicu godine čiji je prošlogodišnji ponosni vlasnik.
Ove godine dan Gradske knjižnice proslavljen je kroz spoj književnosti i kulinarstva. Poseban gost bio je Veljko Barbieri koji je od ranog jutra kuhao tzv. dalmatinski lonac, kako je pojasnio jelo legionara koje se sastoji od grahorica kao što su leća, orzo i čičvarda, a u pripremi su mu pomogle i učenice Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Uz prigodno predstavljanje njegove knjige Vrijeme je za gozbu i ove su godine u povodu Dana gradske knjižnice dodijeljene nagrade najvjernijim korisnicima u kategorijama najčitatelja i najblogera. Svi nagrađeni dobili su uz besplatnu godišnju članarinu i paket knjiga, a na samom početku okupljenima se obratio ravnatelj Knjižnice Ivan Pehar naglasivši kako su za status knjižnice godine najzaslužniji upravo čitatelji, a potom i vrijedni radnici.
– Kroz cijelu godinu nastojimo da vam svaki dolazak u knjižnicu bude što svečaniji trenutak i da našim korisnicima knjižnica ostane u što boljem sjećanju, a od svih dana u godini za nas u Knjižnici upravo je najsvečaniji ovaj dan, rekao je Pehar pozdravljajući čitatelje, volontere i ostale prijatelje Knjižnice koji su se okupili u velikom broju, a zatim su podijeljene nagrade najboljima.
U kategoriji najčitatelja nagrađeni su Franka Birin (Ogranak Ploče), Borna Lisica (Ogranak Arbanasi), Deniza Zekanović (Ogranak Bili brig), Rea Grgurović (Ogranak Crno), Marija Janja Viduka (Bibliobus), Dragutin Raspović (Odjel za odrasle središnje Knjižnice), Sara Matulić (Dječji odjel središnje Knjižnice) te obitelj Laszowski – mama Svjetlana i djeca Jan, Anja, Marta i Tea – koji su proglašeni obitelji koja najviše čita. Najaktivnija na Glazbenom odjelu bila je Amanda Car, a najaktivniji blogeri u potrazi za knjigom ljeta bile su Dora Duvnjak i Lucija Glavaš u kategoriji djeca i Iva Bučić i Mihaela Bačić u kategoriji tinejdžeri.
U drugom dijelu svečanosti uz mirise dalmatinskog lonca i kroz razgovor s Antom Mihićem te ulomke koje je čitala akademska glumica Beti Lučić, Veljko Barbieri predstavio je svoju najnoviju knjigu Vrijeme je za gozbu, zbirku pripovijesti o gozbama tijekom različitih razdoblja i carstva, od Egipta i gozbe faraona, preko Grčke, Rimskog Carstva i slavnih gozbi Rima, a s nekoliko priča autor se dodiruje i Zadra i zadarskog podneblja. Tako je pročitana zanimljiva crtica o posjetu pape Aleksandra Zadru i ribicama papalinama koje su se tada našle na stolovima nižeg puka za vrijeme proslave Papina dolaska.