Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stare običaje pametno integrirati i u modernu turističku ponudu

04.10.2013. 22:00
Stare običaje pametno integrirati i u modernu turističku ponudu


“Oj Bokolje, brdo na visini, Dobropoljana se sa tobom divi…”, zajedno s članicama KUD-a pjevali su nazočni na katu Zavičajnog muzeja, ljubitelji folklora i narodnih običaja, predstavnici biogradskih vlasti i folklornih društva susjednih mjesta i općina, političari, poduzetnici, direktor TZ Biograda Ive Eškinja, svećenik don Nikola Tokić


“Oj Bokolje, dok ti ime traje, čuvat ćemo naše običaje…”, riječi su pjesme s kojom je Kulturno-umjetničko društvo Bokolje iz Dobropoljane, na otoku Pašmanu, započelo proslavu 20. godina uspješnog rada i promicanja otočne tradicije, folklora, narodnih plesova i pjesama te običaja diljem domovine i svijeta.
Prigodna svečanost u povodu ove obljetnice održana je u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru gdje su uz dokumentarni kratkometražni film o običajima berbe grožđa postavili i zanimljivu izložbu nošnji, fotografija i eksponata.
– KUD Bokolje je počelo s radom tijekom Domovinskog rata, 1993. godine. Službeno je registriran 14. kolovoza 1994. Prva je predsjednica bila Tereza Dujmović, podsjeća aktualni predsjednik Ante Čiklić, koji na čelo KUD-a dolazi 1995. i tu je već 18 godina.
Članovi KUD-a su sve žene osim predsjednika Čiklića i barjaktara Milivoja Bačića. U početku je brojio 48 članova potom 39, da bi se sad ustalio na 30-ak članova. Stručni voditelji su Jordanko Miloš, prof. i Marko Jurković.
Ponosni su na Otočnu smotru folklora koja je ovog ljeta održana 12 puta za redom. Kroz smotru je prošlo oko 4.350 sudionika, a gledalo je više od 24.000 ljubitelja folklora, domaćeg svita i iz iseljeništva te turista.
Dobropoljana tvrdoglavo i ljubomorno čuva domaću riječ, pjesmu i običaje. Istinski su domoljubi, promotori turizma, kulture i narodnih običaja.
– Vraćamo se korijenima i oživljavamo baštinu koju su nam u naslijeđe ostavili naši stari i na koju smo iznimno ponosni, što se moglo vidjeti i na ovoj prigodnoj svečanosti, naglasio je Čiklić.