Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZD DNEVNIK Obrana grada Zadra

04.10.2013. 22:00
ZD DNEVNIK Obrana grada Zadra


Obrana grada Zadra najvažnija je bitka i pobjeda u povijesti grada. To je prva pobjeda Zadrana protiv jednog velikog agresora, još od prije 1202. godine kad su križari i Mleci, nakon godina uzaludnih pokušaja, strašno razorili grad.
Kao i u svakoj pobjedi, dežurni skeptici uvijek traže dlaku u jajetu. Te JNA nije htjela ući u grad te netko je u politici bivše države SFRJ paktirao s Tuđmanom i taktizirao s osvajanjem grada i sl. nedokazane pretpostavke. Kad je u borbama u BiH zarobljen jedan major vojske Republike Srpske, inače nekad pripadnik postrojbi koje su navaljivale na grad, priznao je hrvatskim obavještajcima da je namjera Srba bila zauzeti Zadar, međutim, za tu operaciju JNA nije imala dovoljno ljudstva zbog očekivanih uličnih borbi. Istovremeno, vojnike i srpske rezerviste Kninskog korpusa, plašilo se da grad brani 30-50 tisuća dobro naoružanih ustaša lansirajući takve vijesti čak i preko službenih radiopostaja. Istina je bila da je u neposrednoj obrani Zadra sudjelovalo svega 1.300 ljudi dok je samo napadni ešalon Kninskog korpusa, dakle vrh koplja koji je ubadao grad brojio oko 5.000 vojnika. Odnos snaga je bio 4:1 u korist neprijatelja, a da se ne govori o nesrazmjeru u količini oružja i tehnike.
Uz to, Kninski korpus je bio pričuvom najkompletiranija postrojba JNA na početku Domovinskog rata. Popunjenost je iznosila 80 posto ratnog rasporeda, za razliku npr. od mnogih jedinica JNA koje su istovremeno napadale i razarale Vukovar. Zadaća je bila razbiti snage obrane, uništiti preostale manje djelove, deblokirati vojarne u gradu te zauzeti luku Gaženica kao bi se osigurala morska opskrba okupacijskih snaga.
Osloboditi leđa i pustiti vojsku da ode iz kasarni, odmaknuti je nekoliko kilometara od grada, nije samo ratna pobjeda već trijumf želje i htijenja hrvatskog naroda za slobodom ostvarenom u pobijedi protiv neofašističke politike tadašnjega srpskog rukovodstva na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Hrvatski branitelji i Zadrani spriječili su da Zadar doživi sudbinu Staljingrada, iako je isprva sve na to upućivalo, pa i zbog geografske sličnosti, tj. razvučenosti urbane cijeline uz veliku vodenu površinu.
Danas je lako prebirati greške, zaboravljajući koliko je hrvatski branitelj, kaže dr. Vladimir Alavanja, bio sretan ako je čučeći u starom talijanskom bunkeru na Dračevcu, imao u ruci kalašnjikov i pun RAP streljiva. Jedna od postrojbi tadašnje 112. brigade ZNG-a koja je branila istočni prilaz Zadru, imala je svega dva sanduka municije 7,9 mm za puške M-48 i puškomitraljez M-53 i jedan sanduk municije 7,62 mm za kalašnjikov kao jedinu pričuvu streljiva za cijeli bataljun, međutim, dovoljnu da se samo 20 ljudi, isto toliko minuta, brani od napada neprijatelja.