Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Još nisu platili 19 milijuna kuna obveza iz prošlih godina

04.10.2016. 22:00
Još nisu platili 19 milijuna kuna obveza iz prošlih godina


Gradsko vijeće Biograda na Moru u utorak navečer i drugi put je u nepunih 20 dana odgodilo, odnosno prolongiralo odluku o točki dnevnog reda “Prijedlog Polugodišnjeg izvješća o izvršenju gradskog proračuna za prvo polugodište 2016. godine”. Ako je prva odgoda bila opravdana, ovoj odluci vijećnika prethodila je tek tiskarska greška u tablici prihoda i rashoda.
– Usvajajući ovogodišnji proračun manjak iz prethodnih godina je evidentiran u iznosu od 19 milijuna, a sad je 17 milijuna kuna. Gdje su nestala ta dva milijuna kuna, zapitala je dopredsjednica Vijeća Slavica Jeličić (SDP).
Odgovorili su gradonačelnik Ivan Knez i Martina Mrkić, nova voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i financije.
– Riječ je evidentno o štamparskoj grešci jer se u već sljedećoj točki dnevnog reda o prvom rebalansu ovogodišnjeg proračuna navodi manjak u iznosu od 19 milijuna kuna, kazala je Mrkić.
O izvršenju proračuna za 15 dana
Ipak, nakon rasprave u kojoj je sudjelovala i voditeljica Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom i komunalni sustav Renata Mršić, kao i nezavisni vijećnik Ivan Babara, predsjednica Gradskog vijeća Melanijom Ražov Radas ovu točku dnevnog reda odgodila je za sljedeću sjednicu koja će se održati za 15-ak dana.
– Kad će se riješiti bazen ispod podvožnjaka na Jadranskoj magistrali, na aktualnom satu je zapitao nezavisni vijećnik Leo Zorica.
Naime, najkritičnija točka biogradske odvodnje je podvožnjak ispod Jadranske magistrale. Kad se sruči kiša stvaraju se bujice, koje nizbrdo u naletu jednostavno začepe podvožnjak, koji se pretvori u umjetni bazen. Iako su Hrvatske ceste prije dvije godine tu izvodile opsežne radove, problem tzv. bazena je i dalje ostao.
– Za podvožnjak nije nadležan Grad već Hrvatske cesta. Što reći, 12 godina smo čekali da se postavi semafor kod škole, a koliko ćemo čekati rješenje bazena ispod podvožnjaka samo Bog zna, u svom stilu je odgovorio biogradski gradonačelnik.
Tijekom aktualnog sata Slavica Jeličić je zatražila da joj se dostavi popis obveznika plaćanja poreza na potrošnju, te iznos i koliko je obveznika platilo porez na potrošnju.
– Sve zahtjeve vijećnika ispunjavamo, popis će vam se dostaviti u što kraćem roku, čim financijska služba izvadi sve podatke, poručio je Knez.
U nastavku sjednice donesena je odluka o prvom rebalansu ovogodišnjeg gradskog godišnjeg proračuna koji ostaje u istom predviđenom iznosu od 61.947.373 kuna, ali su se promijenile pojedine proračunske stavke.
Zbog projekata, koji će se manjim dijelom realizirati do kraja godine a većim dijelom iduće godine (građevinsko i poljoprivredno zemljište, izgradnja reciklažnog dvorišta), rebalansom se smanjuju rashodi za 4,2 milijuna kuna.
Dvostruko više novca za reprezentaciju
Sportska zajednica dobila je  za 300.000 kuna više novca i sad joj pripada 1,5 milijuna kuna, profitirale su i kulturno-umjetničke udruge i to sa 106.000 na 300.000 kuna, potom predviđeni projekte s 300.000 na milijun kuna, komunalne usluge sa 65.000 kuna na 400.000 kuna, investicijsko i tekuće održavanje zgrada s 90.000 kuna na 200.000 kuna, dogradnja prostora za arhiv sa 40.000 kuna na 150.000 kuna, uredska oprema i namještaj sa 70.000 na 250.000 kuna, političke stranke s 10.000 kuna na 200.000 kuna i reprezentacija s 300.000 kuna na 600.000 kuna.
– Iznos reprezentacije iznosi gotovo 2000 kuna dnevno, primijetila je Jeličić.
– Kad gledamo druge gradove i općine, onda ispada da jedino mi na ovakav način vodimo stavku reprezentacije. Jesmo li mi najpametniji ili najluđi i to ćemo ubrzo otkriti, obećao je Knez te nastavio:
– U reprezentaciji su i troškovi proizašli projektima koji provodimo s Osijekom, Skopjem, “bijelim gradovima” Szekesfehervarom (Mađarska), Alba Iuliom (Rumunjska) i drugi troškovi, objašnjavao je Knez.
Nove su stavke u proračunu su za sanacije i to Vatrogasnog doma (290.000 kn), Lovačkog doma (260.000 kn) i kapelice na starom groblju (150.000kn) te za sufinanciranje potreba Grada (50.000 kn) i rekonstrukciju odašiljača Radio BnM (100.000 kn).
Godišnje izvješće o radu Dječjeg vrtića Biograd, koje je prezentirala ravnateljica Esma Brzić, prihvaćeno je jednoglasno. Zaključak o poslovanju gradske tvrtke Bošana je odgođen, a prihvaćen je o Komunalcu, za koji je utvrđeno da znatno bolje posluje.
– Riješeno je pitanje članova Nadzornog odbora u Komunalcu, odgovorio je Knez na pitanje Jeličić o provedenoj reviziji.
Na sjednici je nazočilo 12 od 15 vijećnika. Nedostajala je Mira Ražnjević (SDP) i Mirna Belamarić (HDSSD), dok još nije imenovana zamjena za Ivana Sambunjaka, bivšeg vijećnika i bivšeg člana HDSSD- a.