Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odlična promocija Hrvatske kao znanstvene i istraživačke destinacije

04.10.2016. 22:00
Odlična promocija Hrvatske kao znanstvene i istraživačke destinacije


Nakon brojnih svjetski poznatih manifestacija koje se posljednjih godina održavaju u Biogradu na Moru, u ponedjeljak navečer održala i fascinantna Norveška večera na kojoj je domaćin bio zamjenik Njene Ekselencije veleposlanice Kraljevine Norveške, g. Endre Wies Vigeland.
– Izražavam zadovoljstvo sa suradnjom Sveučilišta iz Zagreba i norveškog Sveučilišta iz Trondheima, kazao je Vigeland.
Povod je sedmodnevna Međunarodna znanstvena radionica podvodne robotike Breaking the Surface (BtS) u organizaciji zagrebačkog Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), koja je u hotelski kompleks Ilirije dovela svjetske znanstvenike iz pomorske robotike, biologije, arheologije, oceanologije i sigurnosti.
– Vrijednost ove inicijative prepoznao je i norveški Centar za autonomna podvodna rješenja i sustave s Norveškog sveučilišta za znanost i tehnologije (NTNU) – AMOS koji je već dvije godine partner na projektu, rekao je izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković, predsjednik Programskog odbora, dodavši kako su najbrojniji gosti upravo iz Norveške.
– Interes za radionicu BtS svake godine sustavno raste i ugošćujemo sve više znanstvenika i posjetitelja, naglasio je Mišković.
Turistička sezona ne posustaje. Ovogodišnja predsezona u ovom gradu u srcu Dalmacije bila je nešto uspješnija od prošlogodišnje, a još bolja bi mogla biti posezona.
– Smatramo da je konferencija odlična promocija Hrvatske ne samo kao turističke, već i znanstvene te istraživačke destinacije, izjavila je Ivana Mikolić, iz Organizacijskog odbora.
Na ovogodišnjoj radionici Breaking the Surface predstavljaju se i projekti EU-a te projekt NATO-a, Znanost za mir projekt MORUS, kojeg vodi tim s FER-a.
– Projekt NATO-a, SpS MORUS, koji, pored ostalih, vodi i zemlja članice NATO-a, Republika Hrvatska, ističe Mikolić te nastavlja:
– Glavni cilj MORUS-a su dizajn i razvoj kompleksnog robotskog sustava koji se sastoji od bespilotne letjelice i bespilotne podmornice koje surađuju i sposobne su za autonomne izvedbe u misijama očuvanja sigurnosti okoliša, granica i luka, poručila je Mikolić.
BtS posebnu važnost daje okupljanju studenata i ima za cilj, kroz stručna predavanja i radionice, olakšati integraciju studenata i doktoranata u profesionalni, znanstveni sektor i olakšati njihovo pozicioniranje na globalnoj sceni.
– Smatramo da je ovo jedinstvena prilika našim studentima da upoznaju različite mogućnosti nastavka rada u ovim granama znanosti, upoznaju svjetske znanstvenike i u opuštenoj atmosferi, uz šalicu kave, možda i dogovore buduću suradnju ili čak doktorski studij, zaključila je Ivana Mikolić.
Naime, radionica Breaking the Surface – BtS poznata je upravo prema svojem jedinstvenom spoju izlaganja, demonstracija, radionica, predavanja i mogućnosti za networking te spajanju različitih podvodnih znanosti.