Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Velik je svećenički poziv

Autor: Marija Ćurko

04.11.2008. 23:00
Velik je svećenički poziv

Foto: Filip BRALA



Nadam se i vjerujem da se ponekad u svojim molitvama sjetite svojih svećenika, redovnika i redovnica. U katedrali Sv. Stošije svaku večer molimo za njih i za nova duhovna zvanja


Svećenici su djelitelji otajstava i sakramenata u Crkvi, rekao je generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Ivan Mustać na početku svete mise za pokojne biskupe i svećenike. Euharistiji su u zadarskoj katedrali Sv. Stošije uz nekoliko svećenika sudjelovali i brojni vjernici koji su svojom prisutnošću pokazali zahvalnost za dar duhovnih poziva u Crkvi.
Mons. Mustać podsjetio je na život i djelovanje nadbiskupa Marijana Oblaka čije tijelo počiva u zadarskoj prvostolnici te na svećenike koji su preminuli ove godine, koji su zajedno sa svećenstvom Zadarske nadbiskupije doprinosili izgradnji Crkve, pouzdavajaći se u Boga te propovijedajući njegovu Riječ i dobrotu.
– Nadam se i vjerujem da se ponekad u svojim molitvama sjetite svojih svećenika, redovnika i redovnica. U katedrali Sv. Stošije svaku večer molimo za njih i za nova duhovna zvanja. Mi svećenici dok molimo Božanski časoslov stojimo uvijek pred Bogom zagovarajući svoj narod.
 Sveti Augustin, biskup u Crkvi rekao je da ga raduje to što je sa svojim narodom. Ja sam vama pastir, a s vama kršćanin, riječi su svetog Augustina. To što netko ima neku službu u Crkvi, ne znači da je privilegiran, da nema svojih slabosti, napasti i grijeha. Svećenici na svom životnom putu, s jedne strane su vjernici, kršćani, potrebni Božjeg milosrđa, sakramenta pomirenja i svete pričesti, a s druge strane su odgovorni za druge, za svoje župljane i one kojima propovijedaju. Jednog dana pred Bogom ćemo odgovarati za vas kojima smo poslani. Uvijek je pastir onaj koji hrabri, ali i opominje, kao što roditelji odgajaju svoje dijete. Naviještati Isusa Krista i Božju ljubav, svećeničko je poslanje, kaže u propovijedi generalni vikar.
– Čitav naš život ide prema tome da shvatimo kolika je Božja ljubav za nas, jer Bog je Sina svoga poslao da bi spasio grešnike. Danas u ovom vremenu nesigurnosti, nestabilnosti, velikog trpljenja i patnje, Crkva je glas Božji koji naviješta Božju ljubav, blagu vijest, Radosnu vijest svima zarobljenima u duši i tijelu, bolesnima, onima koji su u grijehu, trpljenju. To jest, pokazuje ono što je Krist činio. Mi ljudi prihvaćamo jedni druge do nekih granica. Međutim, Bog je onaj koji trpi nas preko svih naših granica, kazao je mons. Mustać te svoju propovijed zaključio riječima o veličini svećeničkog poziva.