Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Makete tradicionalnih dalmatinskih brodova

Autor: Valentina Mlađen

04.11.2009. 23:00
Makete tradicionalnih dalmatinskih brodova

Foto: Filip BRALA



Još jedan Morski utorak u Gradskoj knjižnici Zadar okupio je veliki broj posjetitelja i postigao potpuni uspjeh. Prostor multimedijalne dvorane nije bio dovoljno velik da smjesti sve zainteresirane za temu Morskog utorka pod nazivom “Izložba maketa tradicionalnih dalmatinskih brodova”. Izlagač na predavanju, kao i autor izložbe maketa brodova koja će u Gradskoj knjižnici biti postavljena do 14. studenog, je zadarski maketar Tomislav Tičić.
– Što se tiče broda, za mene se može reći da sam cijepljen od kad sam rođen. Sama ova izrada maketa je bila još jedan način da se približim i moru i brodovima. Također u Zadru je maketarstvo brodova još u povojima i cilj ove izložbe je i da se ljudi u Zadru zainteresiraju za izradu maketa brodova i to hrvatskih, a ne samo stranih, rekao je Tičić. Inače diplomirani inženjer pomorstva izradom maketa bavi se već dugi niz godina, a za maketu svoga broda na Hrvatskoj oceanskoj izložbi u Rijeci osvojio je srebrenu medalju. Posebnost ovog autora je što uvodi rekonstruktivni način izrade maketa pri čemu se koristi različitim izvorima (vlastitim istraživanjima, povijesnim dokumentima, originalnim brodovima) te samostalno izrađuje sve dijelove makete. Specijalnost su mu gajete, leuti, štilac, bracere te rovinjska batana.
Na predavanju je Tičić održao prezentaciju o izradama makete popraćenu nacrtima i slikama. Sve prisutne upoznao je s alatom za izradu, potrebnim materijalima, detaljnom izradom trupa, nacrtima, priručnicima kojim je korisno služiti se i ostalim finesama u bavljenju ovim delikantnim poslom.
Na samoj izložbi postavljeno je devet vjernih replika drvene brodogradnje koje je Tičić izradio vlastoručno. Osim samih maketa koje mogu pogledati, svi zainteresirani mogu o svakoj vrsti broda pročitati iscrpan tekst. A kako bi se svi snašli, autor izložbe postavio je i tumač brodograđevnih izraza. Prema broju posjetitelja, zainteresiranih za maketarstvo u Zadru, je popriličan broj, a svi oni koje zanima ova tema, a nisu stigli na otvorenje izložbe i predavanje mogu to napraviti do 14. studenoga.