Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pola milijuna eura za razvoj proizvoda od višnje maraske

04.11.2010. 23:00
Pola milijuna eura za razvoj proizvoda od višnje maraske


Razvoj funkcionalne hrane na bazi višnje maraske dat će dodanu vrijednost proizvodima od višnje maraske što će imati utjecaj na regionalni razvoj Zadarske županije, ocjenjuje lokalna koordinatorica projekta dr.sc. Sandra Pedisić
Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru povukao je pola milijuna eura europskog novca koji će biti uložen u razvijanje dva proizvoda od višnje maraske. Sredstva su, kako je izvijestila lokalna koordinatorica projekta dr.sc. Sandra Pedisić dobivena iz Fonda za ulaganje u znanost i inovacije u okviru pretpristupnog programa Europske Unije IPA IIIC (Regionalni razvoj – Regionalna konkurentnost).
Dva nova proizvoda
– Cilj ovog projekta je proizvodnja dvaju novih funkcionalnih proizvoda na bazi višnje maraske. Višnja maraska najbolju kvalitetu ploda postiže na određenim područjima u Dalmaciji, naročito u Zadarskoj županiji, pa se smatra autohtonom dalmatinskom sortom i zbog toga ima važnu ulogu u lokalnoj ekonomiji. Finalni proizvodi projekta moći će se koristiti kao gotovi proizvodi ili kao poluproizvod, u, primjerice, mliječnoj i konditorskoj industriji. Sredstvima iz projekta laboratorij u Centru će se opremiti uređajima za sušenje, to jest uređajima za liofilizaciju i za sušenje raspršivanjem. Liofilizacijom, odnosno sušenjem, smrznutog proizvoda dobit će se liofilizirani, a sušenjem koncentrata raspršivanjem praškasti proizvod na bazi višnje maraske. Budući da je riječ o funkcionalnim proizvodima, potrebno je pratiti stabilnost biološki aktivnih spojeva tijekom prerade u funkcionalne proizvode i u tu svrhu Centar će se opremiti uređajem za određivanje biološki aktivnih spojeva, to jest tekućinskim kromatografom uz masenu spektrometriju, koji je ujedno i najskuplji uređaj koji će se nabaviti kroz ovaj projekt, kazala je Pedisić.
Voditeljica projekta koji će trajati godinu i pol dana je prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac, a suradnici su prof. dr.sc. Branka Levaj, prof. dr. sc. Zoran Herceg, dr.sc. Danijela Bursać Kovačević i dipl.ing. Ivona Elez, s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Uz lokalnu koordinatoricu Pedisić, na projektu će biti angažiran i mr.sc. Zoran Zorić, te suradnici iz partnerske institucije – Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani; prof.dr.sc. Janez Hribar i dr.sc. Emil Zlatić. Inače, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u Zadru sastavna je jedinica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.
Nastavak dobre prakse
– Ovim projektom Prehrambeno-biotehnološki fakultet nastavlja dobru praksu prijenosa i primjene stečenih znanja u razvoju prehrambene tehnologije što je prepoznato u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. U Centru će se u značajnoj mjeri potaknuti razvoj znanstvenih i tehnoloških istraživanja za potrebe prehrambene industrije, naročito na području Zadarske županije. Projektna ideja je nastala na temelju prethodnih istraživanja na višnji maraski i poluproizvodima od višnje maraske na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Rezultati istraživanja su pokazali da je višnja maraska bogata biološki aktivnim spojevima odnosno fenolnim spojevima, antocijanima i melatoninom, te predstavlja dobar potencijal za proizvodnju funkcionalne hrane, to jest hrane koja ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Razvoj funkcionalne hrane na bazi višnje maraske dat će dodanu vrijednost proizvodima od višnje maraske što će, smatramo, imati utjecaj na regionalni razvoj Zadarske županije, rekla je Pedisić napominjući kako se koncept funkcionalne hrane počeo razvijati u Japanu kasnih 80-tih godina.
– Tijekom trajanja projekta zainteresirani će imati mogućnost upoznati se s aktivnostima na projektu kroz četiri radionice. Bit će organizirana promocija rezultata i proizvoda po završetku projekta. Ovim projektom želimo lokalnim uzgajivačima višnje maraske i široj zajednici istaknuti važnost i kvalitetu sirovine te ih upoznati sa mogućnostima prerade, zaključila je Pedisić.