Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Terkeš: Zabrinjava naša loša igra

04.11.2010. 23:00
Terkeš: Zabrinjava naša loša igra


Iako smo svi optimisti neće biti lako ostati u ligi. Ako se i dogodi da ispadnemo ligu ćemo napustiti uzdignute glave i nikome nećemo dopustiti da se s nama poigrava – kaže Terkeš


Premda su prošle već tri godine od “onog” Želimira Terkeša (u sezoni 2007./08. 21 gol, prvi strijelac Prve HNL), napadač prvoligaša sa Stanova i dalje je praktički nezamjenjiv u prvih 11. Dobro, ne baš nezamjenjiv, ali Dalibor Zebić više vjeruje i napola (ne)spremnom Terkešu negoli (nekim) zdravim igračima. Protiv Splita Terkeša nije bilo “nigdje”, a onda je u posljednjih 10 minuta “počeo igrati”.
– Nemam snage za cijelu utakmicu, a protiv Splita sam igrao na svježinu. Zebić me ubacio u igru, ali moje trkačke sposobnosti su dosta ograničene. Nisam se puno vraćao natrag, čekao sam neku pravu loptu ili pogrešku protivnika. Na kraju sam je i dočekao – priznaje Terkeš koji je svojim padom u šesnaestercu Splita Zadru donio jedanaesterac koji je u sudačkoj nadoknadi Antonio Mršić pretvorio u pobjednički pogodak.
Jedanaesterac je bio
– Ne znam za koga je to bio dvojbeni jedanaesterac, ali Budiša me zaustavio prekršajem. Točno je da lopta koja je išla prema meni nije bila posebno opasna, no u posljednje vrijeme prekršaji kakav je bio Budišin se sankcioniraju jedanaestercem i u tome ne vidim ničeg spornog. Više od Budiše, koji je napravio nepotreban prekršaj, za gol je kriv vratar Vuković jer da je on krenuo na loptu ja ne bih imao nikakvih šansi.
Zadar je pobijedio Split, ali Terkeš zbog toga nije u velikoj euforiji.
– Svakako da možemo biti zadovoljni što smo pobijedili jer Split je u ovom trenutku bolja momčad od nas. Međutim, trebamo priznati da smo igrali jako loše, provukli smo se, ali nije dobro da na domaćem terenu ponovno pokazujemo toliko slabosti. To je bila slična utakmica kao i protiv Karlovca u kojoj smo na kraju pobijedili momčadi od koje smo zapravo slabiji.
Prije mjesec i pol dana Terkeš je kod dr. Pretnara u Murskoj Soboti (Slovenija) operirao trbušni zid. Druga je to Terkešova operacija u dvije godine.
– Prvi put sam operirao lijevu, a sada desnu stranu. Imao sam i problema s aduktorom, a to je sada riješeno. No, kada ispadnete iz trenažnog procesa usred sezone teško se vratiti. Nemam snage za ozbiljniji napor, brzo se umaram i jasno je da ovakav ne mogu dati Zadru ono što se od mene očekuje. Sličan problem ima i Ivan Ćurjurić, s tom razlikom što on nije išao na operaciju.
Među najugroženijima
Zadar nastavlja borbu za ostanak koja je nakon pobjeda protiv Hrvatskog dragovoljca i Splita dobila drugu, pozitivniju dimenziju.
– Jasno je što nas čeka u nastavku sezone jer, s obzirom da ispada pet klubova, teško da ćemo biti mirni sve do kraja sezone. Iako smo svi optimisti neće biti lako ostati u ligi. Ako se i dogodi da ispadnemo ligu ćemo napustiti uzdignute glave i nikome nećemo dopustiti da se s nama poigrava. To je onaj najgori scenarij za kojeg se nadam da se neće dogoditi, ali moramo biti svjesni da smo među onim klubovima koji su, nakon Hrvatskog dragovoljca i Istre, najugroženiji.
Nedjeljna (16 sati) utakmica s Dinamom u Maksimiru ide u kategoriju onih na kojima je sve osim poraza čudo, a takve utakmice nerijetko je i najlakše igrati.
– Nemamo velikih očekivanja od utakmice s Dinamom, ali ne trebamo ni ići na tu utakmicu ako ćemo razmišljati samo o nekom časnom porazu. Nakon Dinama nam kući dolaze Rijeka i Varaždin, a to su utakmice koje će puno toga odrediti oko naše borbe za ostanak. Dinamo nam je važan u svakom smislu, ali Rijeka i Varaždin su još važniji.


 BIT ĆE BOLJE




Sezone prolaze, a Terkeš pritisnut ozljedama i razno-raznim ostalim okolnostima još čeka povratak u formu. Ipak, protivnički braniči Terkešu daju veliku pažnju, praktički u svakom trenutku zadarski napadač ima dvojicu čuvara. Na izravno pitanje, boji li se da su najbolji trenuci karijere iza njega i da ih je teško ponoviti, Terkeš, inače 29-godišnjak kaže:
– Kada bih vjerovao da ću uvijek ostati na ovoj razini onda ne znam kojeg smisla ima dalje se baviti nogometom. Vjerujem da će doći bolja vremena kada je riječ o mojoj formi. Ne znam koliko je realno da će se dogoditi sezona u kojoj ću zabiti 21 gol, ali da mogu puno bolje od ovoga, to svakako.


 TREĆI NAPAD LIGE


S 18 golova u mreži protivnika Zadar i Cibalia imaju treći napad lige. Učinkovitiji od Zadrana i Vinkovčana su samo Dinamo i Hajduk, vodeće momčadi lige koje su postigle 29 golova. I dok je Cibaliji svojih 18 golova “naplatila” trećim mjestom, Zadar je daleko od vrha ljestvice. Terkeš je zabio jedan gol, a najbolji zadarski strijelac je Ivan Santini (5 golova).
– Dobro je da u našoj momčadi zabijaju svi i po tome smo slični Splitu. Nekada smo zabijali samo mi napadači, ali ovako je bolje. Ipak, ne bi bilo loše ni da mi koji smo u napadu postignemo poneki gol više.