Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Veliki jubilej klape Cantus

04.11.2010. 23:00
Veliki jubilej klape Cantus


Ma postojala je skupina nas nekolicine koji smo volili zapivat, a to smo očito dobro radili, dok su nas svi pitali zašto ne osnujemo pravu klapu. Tako smo i došli na ideju, a imali smo punu podršku i razumijevanje tadašnjeg načelnika općine Mirka Đinđića, koji se odmah angažirao i doveo nam Ljubu Stipišića Delmatu, kazali su momci iz klape


Klapa Cantus iz Svetog Filipa i Jakova priprema se za veliki koncert u povodu desete obljetnice postojanja i rada. Naime, ova klapa koja trenutačno broji devet aktivnih članova, osnovana je 2000. godine i do danas, s malim izmjenama, velikim trudom i dakako talentom profilirala se u vrhunske interprete dalmatinske pjesme. O tome svjedoče i brojni nastupi, pohvale, ali i priznanja, te je i koncert koji za ovaj jubilej pripremaju utoliko zahtjevniji. Kada su i kako počeli kazali su nam simpatični mladići.
– Ma postojala je skupina nas nekolicine koji smo volili zapivat, a to smo očito dobro radili, dok su nas svi pitali zašto ne osnujemo pravu klapu. Tako smo i došli na ideju, a imali smo punu podršku i razumijevanje tadašnjeg načelnika općine Mirka Đinđića, koji se odmah angažirao i doveo nam Ljubu Stipišića Delmatu. Upriličena je prava ozbiljna audicija na koju se javilo oko 30-ak ljudi i nije bilo lako zapivat pred takvim autoritetom, priznaju nam mladići. Uglavnom osnovala se klapa koja je dobila ime Cantus i započela s ozbiljnim kontinuiranim radom. Tijekom tih deset godina od kada djeluju promijenili su se neki ljudi, vodstvo klape, no njihovi rezultati i nadalje su sve zamjetniji. Potvrdio nam je to i njihov sadašnji voditelj profesor Igor Cecić, koji s njima radi zadnje četiri godine.
– Proširili smo repertoar, a njegujemo isključivo izvorne napjeve, te manje klapske skladbe, kazao je Cecić. Jedna smo od rijetkih klapa kojima komercijalni učinak nije prioritet, već u prvom redu izvedba, kvaliteta i zadovoljstvo učinjenim. Uz nastupe u našem i okolnim mjestima gdje god nas pozovu, imali smo značajnije nastupe i na jačim smotrama. Tako smo, primjerice, više puta nastupili na Omiškom festivalu, a zadnje dvije godine bili smo i u finalu tog poznatog i iznimno konkurentski jakog festivala. Protekle godine osvojili smo GranPrix na natjecanju klapa Zadarske županije, koje se pod nazivom Školjka već niz godina održava u Pakoštanima. Također, svake godine organizatori smo i domaćini susretu klapa pod nazivom Na vr sela u Svetom Filipu i Jakovu. Za veliki koncert kojim će se obilježiti deseta godišnjica postojanja i rada klape Cantus intenzivno se pripremamo. Koncert će se kao što je poznato održati 10. studenog u zgradi HNK u Zadru, a gosti će nam koliko je do sada poznato biti Tedi Spalato i Tomislav Bralić, dok će kroz program voditi Ledi Oreb. Pripremamo širok repertoar u kome će biti ponešto od svega što klapska pjesma nudi, no ono najvažnije je da zadovoljimo publiku i brojne ljubitelje klapske pjesme koji će doći na ovaj koncert, kazao je Cecić.
Trenutačni sastav klape Cantus čine tenori – Lovre Eškinja, Ante Brzić – Buco, Ante Mrvičić – Mrva i Marin Eškinja. Baritoni su Ivan Petrina, koji je trenutno u Njemačkoj i Mate Baričić, dok su basovi Šime Petrina, Josip Uremija-Jole, te Petar Markulić-Pere.
– I na kraju ovog razgovora moramo naglasiti da imamo dobru suradnju s Općinom Sveti Filip i Jakov, Turističkom Zajednicom općine, Gradom Biogradom, ali i brojnim sponzorima tvrtkama i pojedincima koji su nam uvijek dobro došli, kazali su nam naši simpatični sugovornici.