Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Inventar “Presidenta” ide na dražbu

04.11.2011. 23:00
Inventar “Presidenta” ide na dražbu


Temeljem presude đurđevačkog suda Zdravko Barbaroša izgubio je spor vrijedan 18 milijuna kuna. Kako to nije platio, sud je pokrenuo ovrhu nad pokretninama u njegovu vlasništvu, no Barbaroša tvrdi kako su popisali imovinu njegove supruge


Zbog duga od 7,5 milijuna kuna koji je s kamatama u deset godina sudovanja narastao na 18 milijuna, jučer su u prvom zadarskom privatnom hotelu s četiri zvjezdice Presidentu sudski ovrhovoditelji općinskog suda u Zadru proveli procjenu pokretne imovine. Po nalogu sutkinje Dubravke Novaković i sudskog vježbenika Denisa Klarendića procjenu imovine dužnika Zdravka Barbaroše uz policijsko je osiguranje proveo Ante Bratanović, što je zagrebačkog poduzetnika s adresom u Zadru i Italiji ogorčilo.
– Taj možda znade procijeniti janjetinu, ali sigurno ne namještaj i umjetnine iz 18. stoljeća. On nije osoba kompetentna za takvu procjenu, što se može vidjeti i iz zapisnika u kojemu su unesene smiješno male vrijednosti tih umjetnina, kaže Barbaroša, ističući kako je cijeli postupak zapravo demonstracija moći i bezvlašća, a time će se uskoro, najavljuje, baviti USKOK.
Imovina na supruzi
– U svibnju ove godine kad su ovrhovoditelji upali u privatni posjed i provalili u hotel razbivši bravu kako bi popisali imovinu, ja sam bio u Italiji. To im je prva pogreška jer su po zakonu oni meni dužni dostaviti ovršni zahtjev. Nisu to učinili, a nema nikakvog traga ni da je poslan. Druga pogreška učinjena je kad je ključ nekretnine završio u rukama ovrhovoditelja, odnosno njegova odvjetnika Vladimira Gredelja. To su pokušali popraviti tako što mu je naloženo da ga vrati na sud, što je i učinio – priča Barbaroša. Oni su potom, kaže, nastavili s ovrhom, čega je dokaz i jučerašnja procjena popisane imovine nakon čega slijedi dražba. Napominje kako to po zakonu ne bi smjeli činiti jer je u međuvremenu njegova supruga Maja, koja je još od 1997. godine zakonska i isključiva vlasnica hotela sa svim inventarom i zemljišta na kojem se nalazi, pokrenula parnični postupak, a i on sam je podnio žalbu na po njemu nelegalno provođenje ovrhe.
Ovršni postupak po Barbaroši “izvan zakona”
– Ovršni postupak je morao biti obustavljen dok se parnični i žalbeni na Županijskom sudu ne riješe. Ne može se popisivati i procjenjivati, a još manje prodavati imovina za koju je netko priložio svu dokumentaciju kojom dokazuje svoje vlasništvo. Ta dokumentacija nalazi se u ovršnom spisu i ovo što rade nečuveno je – ističe Barbaroša, koji je angažirao i dva odvjetnika – Željka Žganjera, odnosno Seada Tabakovića iz njegova ureda te Zadranina Jakova Šinkića.
Prema tom zakonu, pojašnjava Barbaroša navodeći kako je riječ o članku 128. stavku 1 i 4, ovrha se ne bi mogla provesti nad svom pokretnom imovinom pa čak da on kao korisnik prostora čak i jest vlasnik, jer zakon propisuje da mora biti izuzeta ona imovina koja obrtniku služi u obavljanju djelatnosti.
– Oni su popisali čak i tepihe koji su zalijepljeni na pod, ugradne ormare i vrata. Čine to usprkos činjenici da sam im dostavio ugovor koji sam kao vlasnik obrta “President” potpisao sa suprugom za korištenje svega, inventara i prostora. Taj ugovor sam sastavio na traženje Ministarstva turizma, a osim toga, popisali su i sav inventar iz stana moje supruge na petoj etaži, nabraja Barbaroša, napominjući kako je taj stan zaveden u zapisniku kao predsjednički apartman, iako postoji gruntovnica u kojoj je on zaveden kao stambeni prostor.
U nizu prepiski i uzaludnih dopisa koje je slao osobno, sudu je iz Croatia banke, napominje, poslan dopis da to ne mogu činiti. Reagirali su, kaže, jer kod njih ima kredit te je zaveden kao fiducijarni vlasnik, a hotel sa svim inventarom njegova mu je supruga dala kao zalog.
– Dakle, i iz tog dopisa banke jasno je da je moja supruga vlasnik, a ja samo korisnik prostora i inventara – kaže Barbaroša.
Sve to mu se, kaže, događa možda i zbog toga što je prošle godine, nakon što je zbog uhićenja kojim ga se zajedno s Lukom Kalmetom teretilo za kamatarenje Marka Francuzovića, na šibenskom sudu podnio tužbu protiv 13 pravosudnih djelatnika. Tako su se na istoj optužnici kojom ih tereti za udruživanje radi bespravnog lišavanja slobode, našli i glavni županijski odvjetnik Ivan Galović, općinski odvjetnik Trpimir Kučina, suci Ivica Škara i Antun Klišmanić te osam policajaca Odjela kriminalističke policije, zajedno s tadašnjim načelnikom Antunom Novoselovićem. Među tuženima bio je i aktualni v. d. predsjednika Županijskog suda Marijan Bitanga te tadašnji istražni sudac Ante Anić, no zbog imuniteta su “ispali” s liste.
Sudskim ovrhovoditeljima uzvraća tužbom USKOK-u
U najnovijoj tužbi koju Barbaroša šalje USKOK-u osim sutkinje Dubravke Novaković i Denisa Klarendića, navedeni su Ante Bratanović i v. d. predsjednika suda Hrvoje Visković, a tereti ih za zloporabu položaja i ovlasti te poticanje u iznudi jer se, kaže Barbaroša, ova rabota radi uz njihovo odobravanje, što proizlazi iz činjenice da to nije zaustavljeno uz sve priložene dokaze.
Zagrebački poduzetnik se našao u problemima nakon što je prošle godine, nakon deset godina sudovanja izgubio spor na Općinskom sudu u Đurđevcu s đurđevačkim poduzetnikom Vjekoslavom Đurinom, inače vlasnikom tvrtke Mlin-Podravska Sesvete i Sloga-podravska trgovine. U vrijeme dok su surađivali potpisali su i kod javnog bilježnika ovjerili zadužnicu na milijun eura. Đurđevački je sud u ovom predmetu tri puta donosio presudu – prvi protiv Barbaroše, drugi u njegovu korist te je konačno viši sud presudio ponovno na njegovu štetu. Ta presuda pokrenula je ovršni postupak koji se, po Barbarošinu mišljenju provodi nelegalno.


President ima građevinsku dozvolu




Iako su neki mediji nedavno pisali kako Barbarošin hotel “President” godinama radi bez da je ikada ishodio građevinsku dozvolu, on je to demantirao. Kaže kako građevina ima legalnu dokumentaciju što je lako provjerljivo, a osim toga, on nije vlasnik već njegova supruga. “Šuškalo” se također kako zbog financijskih razloga hotel prodaje, te da su glasine o tome da nema dokumentaciju plasirane kako bi određena grupacija atraktivnu nekretninu dobila po povoljnoj cijeni, no to nije želio komentirati, ali ni demantirati.