Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Merdić: Žene se moraju same izboriti za svoje mjesto pod suncem

04.11.2011. 23:00
Merdić: Žene se moraju same izboriti za svoje mjesto pod suncem


Žene čine preko 50 posto na biračkim glasačkim listama, što znači da imamo mogućnost same izabrati da nas na listama za Hrvatski sabor bude barem 40 posto, kazala je Anka Merdić


Županijski odbor za ravnopravnost spolova održao je jučer okrugli stol na temu “Podijelimo društvenu odgovornost”, koji je okupio predsjedništvo i članove Županijskog odbora, Odbora za ravnopravnost spolova Grada Biograda te predstavnice drugih segmenata društvenog života.
Kako je na samom početku istaknula Nevena Petani, predsjednica Županijskog odbora za ravnopravnost spolova, povod ovom okruglom stolu su predstojeći parlamentarni izbori zbog čega im je u cilju na ovaj način pokrenuti kampanju za povećanje zastupljenosti žena na listama za Hrvatski sabor.
Politika i ženski posao
– U Hrvatskom parlamentu zastupljenost žena je 25,3 posto, što je nedovoljno, a u cilju nam je zastupljenost povećati barem za 5 posto. Također, postotak žena u parlamentu podižu i tri žene iz naše izborne jedinice i to Nevenka Marinović, Ingrid Antičević Marinović i Ana Lovrin, naglasila je Petani, dodavši da bi joj bilo drago da i u Odborima bude više muškaraca, jer činjenica je da 90 posto sastava Odbora čine žene zbog čega očekuje angažman i muških kolega.
Kako je istaknula Nevenka Marinović, postavljeni su jasni strateški i zakonodavni okviri za ravnopravnost spolova, a na ženama je da učine sve kako bi ostvarile postavljene ciljeve.
– Iz vlastitog iskustva znam da je preporuka ženama da ne idu u politiku, da je to muški posao. No, ja mislim da je politika i za ženu pošten i odgovoran posao te da sve ovisi o tome kako se ona sama postavi, kazala je Marinović.
Poručivši ženama da preuzmu dio društvene odgovornosti, jer žene su te koje imaju radnu sposobnost, one imaju obitelj “na leđima” i obrazovanije su od muškaraca, obratila se Anka Merdić, potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Biograda.
– Žene čine preko 50 posto na biračkim glasačkim listama, što znači da imamo mogućnost same izabrati da nas na listama za Hrvatski sabor bude barem 40 posto. Što se tiče mojih iskustava iz biogradskog Gradskog vijeća, mogu reći da je u sastavu vijeća 30 posto žena, koje su se na Vijeću pokazale daleko aktivnije i konstruktivnije od muškaraca. Unatoč tome, prilikom izbora, žene se ne izabiru. Zbog svega toga žene se moraju same izboriti za svoje mjesto pod suncem, kazala je Merdić.
Prvo djelovati lokalno
Morana Babajko, inače stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i članica Županijskog odbora za ravnopravnost spolova, ovom je prilikom istaknula kako bi, s obzirom na to da se u parlament dolazi s lokalne razine, bilo pametno već sada razmišljati o lokalnim izborima i udjelu žena u ovdašnjoj političkoj konstrukciji.
Kako je istaknula Mirjana Knežević, stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Nina, može se slobodno reći da kod nas žena “drži četiri kantuna od kuće”, jer uz posao na radnom mjestu žena obavlja i zahtjevan posao kod kuće, a čemu doprinosi i naše patrijarhalno društvo.
– Uvjerena sam da će postotak žena na listama ubuduće biti sve veći i da će sve one dame u politici tome doprinijeti i potaknuti i one druge da se uključe i da će dogledno vrijeme iznjedriti više žena u hrvatskom političkom životu, naglasila je Knežević.
Franjo Farkaš, potpredsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Grada Biograda, složio se da je uz radno mjesto i ulogu majke ženama teško baviti se i politikom te da žene često i same znaju reći da nemaju vremena uključiti se u politiku, zbog čega muškarci češće biraju muškarce. On bi sam, kako je kazao, volio da se to promijeni, a čemu mogu doprinijeti samo žene same svojom aktivnošću.
– Usudio bih se reći da je ova rasprava malo zakasnila s obzirom na to da su prijedlozi za liste za Hrvatski sabor već prošli. Druga priča su lokalni izbori, o kojima već sada treba početi razmišljati i tako je moguće učiniti veliki napredak, kazao je Farkaš, na što se osvrnula Petani, naglasivši da je, s obzirom na to da će se o prijedlozima lista tek odlučivati, upravo sad pravi trenutak za ovaj okrugli stol i promoviranje uloge žena u političkom životu.